Onderzoek

Tweeten tijdens The Voice Kids: hoe traditionele & sociale media kijkers beïnvloeden

0

The Voice of Holland is net afgelopen en het tweede seizoen van The Voice Kids, dat vandaag begint, zal naar verwachting opnieuw veel kijkers trekken. Deze talentenjachten roepen het publiek op om massaal mee te tweeten. Wij onderzoeken de effecten van de tv-show en de sociale beïnvloeding via Twitter op de tweetactiviteit en de tweetvoorkeuren van de tv-kijkers.

Onderzoek naar online keuzegedrag

In de finale van het eerste seizoen van The Voice Kids, die op 23 maart eerder dit jaar live werd uitgezonden, werd het 13-jarige meisje Fabiënne Bergmans als winnares gehuldigd. In de weken daarvoor hebben we bijna 93.000 tweets over The Voice Kids verzameld, die afkomstig zijn van ongeveer 20.000 kijkers, die onderling maar liefst 102.000 Twitter-connecties hadden.

Allereerst viel ons op dat de winnaar op basis het aantal tweets overeenkomt met de winnaar op basis van de uitgebrachte stemmen. Via onze verzameling tweets was het hierdoor enkele minuten voor de uitslag bekend werd gemaakt mogelijk om te voorspellen dat Fabiënne zou winnen. Dit was geen toeval, bleek later, hetzelfde was mogelijk voor twee andere talentenshows; The Ultimate Dance Battle (seizoen 2) en Holland’s Got Talent (seizoen 5), die ook in de eerste helft van 2012 werden uitgezonden.

In de onderstaande grafieken van het cumulatief aantal tweets is te zien dat het bij The Voice Kids en Holland’s Got Talent tot de laatste minuten een nek-aan-nek strijd bleef, maar bij The Ultimate Dance Battle al lang daarvoor een gelopen race was, dankzij het hyperpopulaire blauwe team van choreograaf Vincent Vianen.

Holland's Got Talent Tweets

Cumulatief aantal tweets tijdens de show van Holland’s Got Talent (1 juni 2012)

The Ultimate Dance Battle tweets

Cumulatief aantal tweets tijdens de shows van The Ultimate Dance Battle (15 april 2012)

The Voice Kids tweets

Cumulatief aantal tweets tijdens de shows van The Voice Kids (23 maart 2012)

Beïnvloeden tweeps elkaar?

De hoeveelheid tweets geeft een indruk van hoeveel we tegenwoordig het gebruik van Twitter, via smartphones en tablets, combineren met televisie kijken. We onderzochten in hoeverre traditionele media en sociale media invloed hebben op het tweetgedrag. Worden de kijkers die tweets sturen over de kandidaten beïnvloed door de optredens op de televisie? Of ook bijvoorbeeld door de tweetvoorkeur van andere kijkers? Of maken kijkers gewoon hun eigen keuzes gebaseerd op wat ze zelf leuk vinden?

Uit The Voice Kids Twitter dataset blijkt dat kijkers voornamelijk tweeten tijdens de uitzending. Buiten de uitzendingen wordt nauwelijks getweet over het programma. De invloed van de televisie is dus groot als het gaat om het activeren van kijkers. We vonden daarnaast ook dat voor 80% van de twitterende kijkers de optredens van de kandidaten weinig invloed hebben op de keuze om over de desbetreffende kandidaat te tweeten. Kijkers blijken voor een groot deel consistent over dezelfde kandidaat te tweeten, maar zijn daarnaast ook beïnvloedbaar door het tweetgedrag van anderen.

Het bandwagon effect

Via de The Voice Kids website of via de zoekfunctie van de Twitter-app kunnen kijkers zien over welke kandidaten getweet wordt. Als een kandidaat populair is in het gehele Twitter-netwerk, zijn kijkers geneigd om ook te tweeten over deze kandidaat. Ook vinden we een kleine positieve invloed van het tweetgedrag van directe connecties (de mensen die een kijker volgt).

Dus als je vrienden tweeten over een bepaalde kandidaat, ben je ook sterker geneigd om over dezelfde kandidaat te tweeten. Maar het is vooral de voorkeur van het gehele netwerk die je beïnvloedt. Dit is het zogenaamde ‘bandwagon effect’ waardoor mensen zich aansluiten bij de populairste keuze, vaak gedreven door de wens om bij de winnende groep te horen.

Is het mogelijk om de uitslag te beïnvloeden?

Kan een kandidaat, behalve goed zingen, zijn eigen achterban laten groeien? Of kunnen de producenten iets doen om de strijd spannend houden? Wij hebben een simulatiemodel gebouwd om te toetsen hoe wij het online twittergedrag van kijkers van The Voice Kids zouden kunnen sturen. We pasten een nieuwe modeleertechniek toe, waarin we het Twitter-netwerk met 20.000 twitterende The Voice Kids kijkers nabouwden. De tweetkeuzes die deze gesimuleerde twitteraars maken, baseren we op dezelfde factoren van de echte twitteraars. Figuur 2 laat zien dat het aantal gesimuleerde tweets sterk in de buurt komt van het aantal daadwerkelijk gestuurde tweets.

The Voice Kids: het daadwerkelijke aantal tweets

The Voice Kids: gesimuleerd aantal tweets

In de simulatie hebben we geprobeerd om de nummer 2, Dave Dekker, in plaats van Fabiënne te laten winnen. Eerst hebben we de volgorde van de optredens veranderd maar dit had geen invloed. Het maakt niet uit of Dave of Fabiënne als eerste of als laatste optreedt. Daarna hebben we de mensen met de meeste volgers in het netwerk alleen over Dave laten tweeten.

Wederom heeft dit geen effect en Fabiënne blijft de populairste kandidaat. Kennelijk betekent het hebben van veel volgers niet per se dat een twitteraar veel invloed heeft. Zelfs wanneer we Dave twee keer zo vaak lieten optreden als Fabiënne, blijft haar populariteit onaantastbaar. Pas wanneer Dave vier keer zo vaak optreedt wordt hij de winnaar in onze gesimuleerde Twitter-netwerk.

De dynamiek van publieke opinievorming

Wij gebruiken dit voorbeeld als een afgebakende dataset om inzicht te krijgen in de ontwikkeling en verspreiding van publieke opinie via het internet en sociale media. Dat zowel de traditionele als de nieuwe media impact hebben op de maatschappij blijkt uit het onlangs uit de hand gelopen verjaardagsfeestje Project X Haren.

Traditionele media vs. sociale media

De resultaten van ons onderzoek over The Voice Kids suggereren dat het vooral de traditionele televisie en kranten zijn die mensen stimuleren om over zaken als Project X Haren te tweeten. De conversaties via sociale media zouden dan weer een doorslaggevende factor zijn bij het vormen van de eigen voorkeur: de beslissing om wel of niet naar Haren af te reizen.

We doen onderzoek naar diverse digitale incidenten, zoals de rellen in Londen, de berichtgeving rondom extreme weersomstandigheden bij Pukkelpop of de inzet van sociale media bij defensie. Het in kaart brengen van de impact van beide media is één stap; de volgende stap is hoe we als maatschappij kunnen ingrijpen om ongewenste hypes, zoals in Haren, te voorkomen.

Dank aan Maarten Hoeve, Bas Donkers, Bob van der Vecht en Daniël Worm voor hun medewerking in het onderzoek.