Apps & Tools, Reportages, Trends

Creditcard als iPhone-oplader & luisteren naar je vork: opvallende innovaties van nu

0

Een intieme hand held device, je verdedigen tegen zombies in de huiskamer en de lampen in diezelfde kamer bedienen met je smartphone? Op de Consumer Electronics Shows (CES) hoorde ik niet anders. In dit artikel vertel ik je alles over deze – en meer – bijzondere innovaties, inclusief video’s met demonstratie.

Een letterlijke charge card

Het Amerikaanse woord ‘charge card’ is een synoniem voor een creditcard. Maar het werkwoord ‘to charge’ betekent ook laden of opladen. Op CES Eureka Park (de speciale sectie voor startups) werd een echte charge card getoond, een oplader voor je iPhone in de vorm van een creditcard. Voordeel van de charge card is dat je hem in je portemonnee kunt meenemen omdat het de grootte van een creditcard heeft.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

When I say “jump”, you say “how high!”

De film Universal Soldier bevat een scene waarin aan een soldaat duidelijk wordt gemaakt wie de baas is. Er wordt hem toegesnauwd: “when I say jump, you say how high! Got that?” Het probleem hierbij is natuurlijk dat het niet nauwkeurig te meten is hoe hoog je springt. Tot nu toe tenminste.

Mayfonk liet op CES de Vert (afkorting van verticaal) een sensor zien die realtime kan meten (via iPhone of tablet) hoe hoog er gesprongen wordt. Volgens de leverancier is dit ideaal voor coaches en sporters in bijvoorbeeld basketball, volleyball. Met de bijbehorende app kan de coach meerdere spelers volgen gedurende de wedstrijd of training.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Too long; didn’t read

Veel artikelen zijn lang, ook ik maak me daar regelmatig schuldig aan. Echter loop je daardoor wel het risico dat je niet alle lezers kunt vasthouden en dat ze afhaken. In Amerika worden lange artikelen in de comments vaak voorzien van het commentaar “TLDR” (too long, didn’t read). Het bedrijf Stremor zegt daarvoor de oplossing te hebben: een browser-plugin die een lang artikel kan terugbrengen naar ongeveer 350 tekens (een samenvatting): 25%, 50% of 75% van de tekst.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Een router is geen black box meer!

Routers zijn voor veel mensen een blackbox. Als de router eenmaal geïnstalleerd is, dan is het in veel gevallen het beste om er gewoon maar vanaf te blijven. Zeker omdat het niet altijd even makkelijk is om iets te wijzigen in de instellingen. Linksys toonde op CES drie nieuwe routers met het smart wifi-platform die het makkelijker maken om bijvoorbeeld toegang tot bepaalde sites af te schermen (voor kinderen), streaming videos een hoge prioriteit te geven (zodat het vloeiender wordt afgespeeld), enzovoort.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

De intieme hand held device

Als er ergens op de Consumer Electronics Shows (CES) een lange rij staat betekent dat meestal dat er iets gratis wordt weggegeven. Eenmaal de hoek om kon ik zien welk bedrijf gratis spullen weggaf: Trojan. In de VS is het bedrijf de marktleider op het gebied van condooms. Op CES gaven ze 9000 vibrators weg. In Nederland is dat misschien niet zo’n issue, maar in het wat preutse Amerika is het toch wel opvallend. Ik maakte een korte video over wel een heel ander type hand held device.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Lampen met chips: bedienen met je smartphone

NXP was zoals ieder jaar aanwezig op CES. Als fabrikant van microchips tonen zij de mogelijkheden van hun onderzoek en producten van hun klanten waar de chips van NXP in zijn verwerkt. Het bedrijf liet de smart lighting solutions zien: de mogelijkheden van lampen die je met een tablet of smartphone kunt aan- en uitzetten en dimmen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Verdedigen tegen zombies

De Sphero is al een aantal jaren aanwezig op CES. Dit is een lichtgevende bal die je met smartphone of tablet kunt besturen over een parcours of gewoon in de kamer. Dit jaar zat de innovatie bij Sphero erin dat ze augmented reality hebben geïntegreerd in de gameplay: je bestuurt nog steeds de bal maar op je tablet zie je bijvoorbeeld allerlei zombies uit de grond komen die jouw Sphero aanvallen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Je huisdier volgen met Tractive

Een jaar of twintig geleden was in Alkmaar al een initiatief van de Dierenambulance om vermiste huisdieren makkelijk terug te vinden. Dit was al lang voordat GPS beschikbaar en betaalbaar was en werkte erg simpel: op de vlooienband stond een telefoonnummer en een identificatienummer. Als iemand een kat of hond gevonden had en het telefoonnummer belde kon op basis van het identificatienummer de kat of hond naar de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht. Dat was toen. Nu hebben we daar Tractive voor, een GPS-systeem om je huisdier in de gaten te houden.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Waar is mijn koffer?

Voor veel reizigers is het een nachtmerrie: jij staat in Londen en je koffer in Parijs. Met de oplossing van Globatrac: de Trakdot valt het scenario van verloren bagage niet te voorkomen maar het maakt het wel makkelijker omdat het systeem je kan informeren waar je koffer dan wel is. Een bijkomend voordeel is dat de Trakdot ook Bluetooth heeft, waardoor als je koffer op de bagageband aankomt je een signaal van de app krijgt als deze in de buurt is. Want lijken alle koffers niet op elkaar?

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

De wereld ziet er anders uit in 360 graden

Gopro is samen met Contour een van de belangrijkste spelers op het gebied van outdoor sports camera’s. De uitdaging die je daar mee hebt is dat je maar moet afwachten of je ‘alles’ in beeld hebt. Dat zal je niet overkomen met de 360 graden camera van Geonaute. Deze Franse firma heeft een camera gemaakt met 3 lenzen die een compleet 360 graden-opname maken. Je hoeft niets zelf niets meer te doen, de camera voegt de beelden bij elkaar tot een aansluitend 360 graden-beeld.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Ik mag niet zo snel eten van mijn … vork

Uit het land wat eten tot een cultuur heeft verheven komt de Hapifork. De essentie van deze ‘digitale’ vork is dat deze je helpt met je eetpatroon. Het systeem kijkt hoe lang je over de maaltijd doet en geeft een trilsignaal als je te snel eet. De Hapifork is een ‘smartfork’ met elektronica van binnen die dit allemaal mogelijk maakt. Want goed eten is langzaam eten, volgens de Fransen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

screenshot 2013-01-11 om vrijdag 11-01-201323.54.19De beste innovatie? Na een hele week op CES te hebben rondgelopen kwam ik op de laatste dag letterlijk op weg naar naar buiten toe misschien wel de meest opvallende innovatie tegen van dit jaar: de iPotty. Soms hoeft innovatie helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Er kwamen op CES een hoop innovatieve ideeën en producten voorbij. Leuk om naar te kijken, of ook om zelf te kopen en te gebruiken?