Apps & Tools

Branch: discussiëren of alleen meegluren?

0

Op Twitter kan iedereen roepen wat hij of zij wil. De makers lanceren nu Branch: waar je een dialoog start en daar mensen voor uitnodigt. De rest kan meekijken, maar moet zijn mond houden. Hoe werkt het en wat kun je er op professioneel vlak mee?

Iedereen mag kijken

We hebben vandaag met ons team Branch getest. Branch is een nieuwe start-up waar de oprichters van Twitter achter zitten. In een interview zeggen ze er het volgende over:

“What Branch does is allow people to host dinner-party-like conversations and say, ‘Pretty much everybody can watch, but we’re limiting who’s actually invited to sit down at the table.'”

Alle content op Branch is volledig open. Je moet er dus alleen discussies voeren die iedereen mag zien. Wel is er de mogelijkheid om een groep te starten waarin je mensen uitnodigt. Alle discussies die je binnen die groep start zijn automatisch beschikbaar voor de leden van de groep.

Start een branch: tweet, filmpje of Spotify-muziek

De belangrijkste functionaliteit van Branch is het starten van een discussie. Iemand start een Branch en nodigt mensen uit om te discussiëren over de stelling. Als Branch kun je een tweet gebruiken of een filmpje embedden. Je kunt er zelfs muziek van Spotify in hangen. Vervolgens kan er in de ‘draad’, zoals we die kennen, gediscussieerd worden. Een post kan 750 karakters hebben in plaats van de ‘maar’ maximaal 140 tekens waar Twitter om vraagt.

branch

Highlighten voor een nieuwe discussie

Een interessante functie is dat je een stuk tekst van iemand kan highlighten en daar vervolgens een nieuwe branch (discussie) over kunt beginnen. Ik denk dat hier de naam vandaan komt: een discussie die veel ‘branches’ heeft.

Branche

See who else is interested

Met de Twitter-mannen op de achtergrond mag je verwachten dat er integratie is met Twitter. Zo kan je op Twitter je branch aankondigen met een beschrijving en een link naar de Branch. Dat noemen ze ‘See who else is interested’. Daarnaast nodigt Branch per direct message mensen uit die jij selecteert voor de discussie.

See who else is interested

Wat heb je professioneel aan Branch?

Toen wij vanmorgen speelden met Branch konden wij eigenlijk niet zoveel toepassingen bedenken waar Branch in uit zou blinken. Misschien is die beperktheid ook wel de kracht van de tool. In de begindagen van Twitter konden we ook aanzienlijk minder bedenken toepassingen bedenken. Wij vinden het jammer dat je gesprekken niet privé kan maken: hierdoor verliest de tool veel aan kracht als het gaat om zakelijk gebruik als social collaboration tool. Dit zijn de zakelijke toepassingen die wij zien voor Branch:

Publieke (politieke) discussie

Aangezien je in de hand hebt wie er deelnemen aan een discussie kan je er voor zorgen dat je met competente mensen een goede inhoudelijke discussie voert. Gezien de openheid van Branch zullen dit vaak publieke discussies zijn. Ik denk dat de politiek Branch zou kunnen gebruiken om bepaalde thema’s eens goed tegen het licht te houden.

Uitgevers: artikelen of boeken bediscussiëren

Branch zelf richt zich in het bijzonder op uitgevers. Ze nodigen hen uit stellingen uit hun artikelen of boeken op Branch verder te bediscussiëren.

Co-founders Branch

Evan Williams en Biz Stone: co-founders van Twitter en investeerders in Branch

Co-creatie als mooiste toepassing

De mooiste toepassing van Branch is co-creatie (open innovatie). Als je in een innovatieproces zit is het erg prettig om op spin-offs van eerdere ideeën verder te gaan. De highlight-functie maakt het mogelijk om een onderdeel van een bijdrage te selecteren en daar vervolgens op door te discussiëren in een nieuwe branch. Deze oneindige vertakkingen geven het creatieve proces veel ruimte. Het verloop van de discussie en de onderwerpen waar mensen door getriggerd worden levert een organisatie veel inzichten op.

Webcare-teams

Branch kan voor webcare-teams een interessante tool zijn om de potentieel wat langere gesprekken met de buitenwereld in onder te brengen. Een medewerker kan een branch starten waarin de klant uitgenodigd wordt om de conversatie voort te zetten. Het is jammer dat je branches niet privé kan maken, dan zouden ook wat gevoeliger zaken hier afgehandeld kunnen worden. Misschien komt Branch hier later nog mee.

Goede en diepgaande discussies

Branch is een leuke tool voor publieke discussies en co-creatie. Omdat alles open is, zal het geen grote rol gaan spelen in de zakelijke social collaboration. Wellicht dat webcare-teams er een kleine rol voor weten. Het biedt zeker de mogelijkheid voor goede en diepgaande discussies.

Ik ben erg benieuwd hoe Branch opgepakt en gebruikt gaat worden. Heb jij al kennis gemaakt met deze nieuwe tool?