Apps & Tools, How to

Google display bèta: maak dynamische & contentafhankelijke banners

0

Met Dynamic display ads van Google is het mogelijk om relevante displayadvertenties te vertonen aan je doelgroep. Google gelooft sterk in deze technologie (tweemaal zoveel clicks en verdriedubbeling van je ROI) en bracht daarom een bètaversie uit. Maar hoe werkt dynamic display in Google eigenlijk?
Dynamische displayadvertenties zijn banners die bij elke impressie opnieuw veranderen, afhankelijk van de content op de website van een publisher of van het surfgedrag van de bezoeker (re-marketing). Relevantie staat centraal,  de juiste advertentie op het juiste moment vertonen is the way to go!

Hoe werken dynamic display ads in Google?

Laten we er vanuit gaan dat je een fashion e-commerce website beheert en je met alle producten wilt adverteren in  het Google display netwerk. Je producten variëren van sneakers tot sieraden. Met traditionele ‘statische’ banners zou je talloze verschillende uitingen moeten maken voor alle producten die je hebt in je webshop. Dat zijn een heleboel banners en dat kost een hoop tijd. Laat staan de tijd die je kwijt bent aan het beheren van de verschillende advertentiegroepen.

Google komt daarom met Dynamic display ads. Met de Display ad builder creëer je slechts één banner waar dynamisch producten uit je Google shopping feed worden ingeladen.

Display ad builder

Wanneer je toegang hebt tot de bètaversie, heeft de Display ad builder van Google een extra optie: ‘Dynamic’. Hiermee maak je eenvoudig een dynamische banner. Afhankelijk van waar de dynamische banner getoond wordt, worden er relevante producten in de banner vertoond. Sneakers worden bijvoorbeeld vertoond op een sneakerblog en sieraden op een fashionwebsite voor dames.

Dynamic optie

Via de functie ‘Dynamic’ in de Display ad builder kunnen adverteerders een logo uploaden, een headline in stellen en tevens een pakkende call to action toevoegen. Op deze manier creëer je in een paar stappen een persoonlijke banner in jouw huisstijl. Daarnaast maak je hier de koppeling met je Google Merchant account (je Google shopping feed) die er voor zorgt dat producten worden ingeladen in de banner.

dynamic display ad google

Dynamic re-marketing

Met Dynamic display ads is het ook mogelijk om gepersonaliseerde displayadvertenties te vertonen, gebaseerd op eerdere interacties met een bezoeker. Een voorbeeld; een bezoeker heeft een specifieke productpagina bekeken in je webshop en zijn winkelmandje gevuld, maar is uiteindelijk niet geconverteerd. Met een dynamic re-marketing campagne krijgt deze bezoeker op websites binnen het Google Display Netwerk banners geserveerd met hierin zijn laatst bekeken product(en). Dit natuurlijk met het doel de desbetreffende bezoeker alsnog te laten converteren.

Dynamisch versus statisch

dynamisch_vs_statischDynamische displayadvertenties hebben op het eerste gezicht grote voordelen ten opzichte van statische displayadvertenties. Statische displayadvertenties draaien al zo lang mee dat bezoekers steeds lastiger te overtuigen zijn (of  banner blind zijn geworden). De dynamische displayadvertenties hebben het voordeel dat ze persoonlijker en relevanter zijn.

Producten (en gerelateerde producten) die relevant zijn voor de bezoeker worden vertoond in de vorm van banners waardoor een bezoeker eerder getriggerd zal worden te klikken op de advertentie. Door de koppeling aan je Google shopping feed, worden daarnaast een continue up-to-date productassortiment vertoond, waardoor kans op conversie zal toenemen.

Ik kan me goed voorstellen dat niet elke vertical het maximale kan halen uit een dynamic display ads campagne. Het is daarom aan te raden eerst een test uit te zetten om er achter te komen of Dynamic display ads daadwerkelijk een toegevoegde waarde zijn in je AdWords-account en of ze de gewenste ROI opleveren. De dynamic display ads zijn, zoals eerder aangegeven, momenteel gelimiteerd beschikbaar in Google AdWords (bèta). Als je als adverteerder interesse hebt om te testen met deze functie kun je je hier aanmelden.