De nieuwe generatie site search: efficiënt & zelflerend

0

De interne zoekfunctie wordt vaak over het hoofd gezien bij het optimaliseren van websites. Zonde! Want er worden op dit moment krachtige toepassingen ontwikkeld, die de zoekervaring – en daarmee de sales, klantenloyaliteit en merkbeleving – een flinke boost kunnen geven.

De functie van een zoekfunctie

Zoals Anne-Roos Hassing bijna twee jaar geleden al schreef, leidt een goede interne zoekfunctie tot hogere conversie. Maar er zijn meer voordelen het vermelden waard. Uit onderzoek is gebleken dat 71% van de online winkelaars zoekwoorden gebruikt om naar producten te zoeken (eTailing Group). ‘Zoekers’ blijken zelfs drie keer vaker ‘kopers’ te zijn dan niet-zoekers. Een effectieve zoekfunctie verbetert de usability – en daarmee de gebruikerservaring van je website – aanzienlijk. In het geval van een webshop betekent dit dat een klant die een bepaald product snel kan vinden, ook eerder geneigd zal zijn om het product te kopen. Betere sales dus, maar tegelijkertijd een belangrijke stimulans voor de loyaliteit van je klanten; een prettige winkelervaring vergroot de kans dat klanten terugkomen. Een goede gebruikerservaring kan bovendien de gemiddelde periode die bezoekers doorbrengen op je site een flinke boost geven én last but not least: het is essentieel voor een goede merkbeleving.

The next generation

De laatste tijd zie je hier en daar interne zoekfuncties opduiken met de mogelijkheid om te filteren en navigeren: the next generation. Een paar voorbeelden hiervan vind je op Phone House, Flinders en Shoeby, maar ook Frankwatching heeft sinds de launch van de nieuwe site in het najaar van 2012 zo’n zoekfunctie. Een groot voordeel van deze filtermogelijkheden is dat bezoekers die een algemene zoekterm invullen (zoals ‘bank’ bij een meubel-webshop) via de filters eenvoudig hun zoekopdracht kunnen specificeren en met één klik naar het gewenste exemplaar toe kunnen navigeren. Dit bespaart de bezoeker eindeloos scrollen door lange lijsten met zoekresultaten. Ook de hoge snelheid van deze zoekfuncties werkt heel prettig. Kortom: deze nieuwe generatie van interne zoekfuncties vergroot direct de usability en daarmee de gebruikerservaring. Bezoeker blij, jij blij.

zoekfunctie

Aan de slag!

En hoe krijg je zelf zo’n goede interne zoekfunctie op  jouw website? Er zijn verschillende partijen die zo’n zoekfunctie aanleveren. De grootste en bekendste is Google, met Google Commerce Search. Toegegeven, de promotievideo is erg creatief, maar voor deze zoekfunctie moet je wel diep in de buidel tasten. Daarnaast zijn er diverse kleinere aanbieders: Fact-Finder en SearchSpring richten zich volledig op e-commerce. Sooqr levert een zoekfunctie die niet alleen voor e-commerce, maar voor alle soorten websites een uitkomst kan bieden. Qweery biedt naast een zoekfunctie ook allerlei andere oplossingen aan op het gebied van e- en m-commerce en lijkt daarmee wat breder georiënteerd te zijn. En dan heb je nog Dieselpoint en waarschijnlijk talloze anderen die ik hier vergeet te noemen. Aanvullingen in de comments zijn welkom! Voor tips voor een optimale implementatie van deze zoekmachines is dit artikel van Karin den Bouwmeester een aanrader.

Trends binnen het WWW

Zoeken WWWIk vind het persoonlijk erg interessant om te zien dat er wereldwijd initiatieven ontstaan op het gebied van zoeken en navigeren. Wat signaleerden deze ondernemers precies in de online wereld? Ik vroeg daarom Erik Keegstra van Sooqr van waaruit deze nieuwe generatie interne zoekmachines is ontstaan. Volgens hem zijn er twee ontwikkelingen gaande. Enerzijds blijkt dat in de meeste grote CMS’en de zoekfunctie een ondergeschoven kindje is: traag en heel basic qua functionaliteiten. Anderzijds zijn wij, internetgebruikers, steeds meer gewend geraakt aan ‘Googliaans zoeken’: we typen iets in in Google, krijgen direct relevante resultaten te zien en het eerste of tweede resultaat klikken we – meestal naar tevredenheid – aan. De hierboven door mij genoemde bedrijven proberen deze intuïtieve manier van zoeken naar websites toe te brengen, zodat een grote hoeveelheid content zeer snel en effectief doorzoekbaar is.

Spideren vs. datafeeds

Maar hoe werkt zo’n zoekfunctie nu precies? Natuurlijk kan Erik geen uitleg geven over de andere systemen, maar hij is wel bereid wat meer over hun oplossing te vertellen. “Je kunt Sooqr het beste zien als een laag die we over Solr (project van Apache) heen hebben gebouwd. Solr is een geweldige oplossing, maar niet heel gebruiksvriendelijk. Met Sooqr hebben we een omgeving gebouwd waar gebruiksgemak centraal staat. Bovendien houdt deze oplossing het geheel betaalbaar.”

In tegenstelling tot het spideren, dat Google bijvoorbeeld gebruikt om het WWW te indexeren, werkt Sooqr op basis van datafeeds. Het voordeel van dit soort feeds is dat er veel informatie aan meegegeven kan worden. Denk hierbij aan taxonomieën, productvoorraden, prijzen, auteurs/eigenaren, etc. Deze informatie kan op die manier direct worden weergegeven in het zoekresultaat, zoals bij Phone House bijvoorbeeld te zien is.

Foto-Sooqr

Rijwiel = fiets

Sooqr biedt tevens de mogelijkheid om synoniemen aan het systeem te leren, zodat bij de zoekopdracht ‘rijwiel’ ook de resultaten van de zoekopdracht ‘fiets’ worden weergegeven. De beheeromgeving maakt het voor gebruikers eenvoudig om deze synoniemen te beheren en bovendien zoekstatistieken te analyseren. Zo’n beheeromgeving is een zinvolle aanvulling op Google Analytics, omdat het inzicht geeft in hoeveel resultaten er worden gevonden op een bepaalde zoekterm. Zoektermen die bijvoorbeeld geen resultaten opleveren, zouden misschien aan een synoniem moeten worden gekoppeld, of geven wellicht een wens weer van sitebezoekers waar jij op jouw beurt als site-eigenaar weer goed op in kunt spelen.

Op het wensenlijstje…

Erik schetst tot slot nog een mooie toekomstvisie. De nieuwe zoekmachines leveren namelijk een enorme hoeveelheid data over het zoekgedrag van bezoekers op. De meeste systemen zijn nu al zelflerend, wat wil zeggen dat de meest aangeklikte zoekresultaten hoger in het zoekresultaat worden weergegeven. Maar het zou volgens Erik nog mooier zijn als de zelfgegenereerde zoekgedrag-data zou kunnen worden gekoppeld aan beschikbaar gestelde gebruikersprofielen (sekse, leeftijd, interesses), om zo de zoekervaring nog verder te kunnen optimaliseren. De zoekmachine weet dan eigenlijk al waar je naar op zoek bent, nog voordat je bent begonnen met typen (!). “Daarvoor is nog wel een aantal drempels te nemen, maar de potentie en de wil is er zeker”, aldus Erik. “We zijn hard aan het groeien (in alle opzichten) en zitten vol ideeën!”

Van ondergeschoven kindje naar krachtige functionaliteit

We kunnen er inmiddels niet meer omheen: Google (en de manier waarop deze zoekmachine werkt) is de norm geworden voor internetgebruikers. Dat grote partijen zoals LinkedIn, Facebook en diverse grote retailers actief bezig zijn met het optimaliseren van de zoekervaring van hun gebruikers, geeft aan dat het een hot-item is. Het zijn bovendien mooie voorbeelden van hoe het ‘Googliaans’ intern zoeken op websites goed kan werken.

De interne zoekfunctie is niet langer meer het ondergeschoven kindje; het is een potentieel krachtige functionaliteit, volop in ontwikkeling, die zijn hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt.

Disclaimer: Sooqr is sinds 2012 partner van Frankwatching. Samen werken we dagelijks aan het verbeteren van de zoekresultaten hier op de site.