Trends

Augmented reality brengt statische objecten tot leven: voorbeelden & toekomstvisie

0

Overal worden we omringd door objecten: meubels, winkels, spullen, kleding, boeken, abri’s en verpakkingen. Dat zijn er nogal wat. Helaas zijn deze objecten nog vrij statisch: ze ‘leven’ niet. En wat zou er nou leuker zijn dan deze objecten ook echt tot leven te brengen, zodat ze nog meer tot de verbeelding spreken en hun boodschap beter kunnen uitdragen?

Praktijkvoorbeelden van augmented reality

Er zijn inmiddels al veel artikelen geschreven over augmented reality. Echter blijven deze artikelen vaak vrij conceptueel. Ik ben als interaction designer sinds twee jaar bezig binnen het vakgebied en kan daarom wat praktijkvoorbeelden geven. Wie weet kan ik jullie ook inspireren op het gebied van augmented reality en user experience. En laten zien hoe je objecten tot leven kunt brengen (en zo toegevoegde waarde kunt creëren) met behulp van augmented reality.

De fysieke wereld met toegevoegde virtuele content

Ik ben me bezig gaan houden met augmented reality omdat ik toekomst zie in de combinatie van de fysieke wereld met toegevoegde virtuele content. Het digitale wordt veel meer verweven in het alledaagse om ons heen. De toekomst van user experience zal liggen in interactie met de fysieke objecten. In het begin nog via smartphones en tablets, wat later via speciale brillen en lenzen. En nog verder in de toekomst misschien zelfs zonder lens, maar in de objecten zelf (bijvoorbeeld door middel van projection mapping). Dan is de grens tussen werkelijkheid en virtualiteit zo goed als verdwenen.

3D projectie in Kuifje

3D-projectie in het stripboek Kuifje

Oudjaaractie app: breng je staatslot tot leven

Het leuke van augmented reality is dat je statische objecten tot leven kunt brengen en zo een extra beleving en interactie kunt toevoegen aan een object. Een voorbeeld hiervan is een app van de Staatsloterij: de Oudjaaractie app. Hiermee kun je een oudejaarslot tot leven brengen en je eigen droomreis samenstellen. Als je deze vervolgens deelt, maak je kans om op die plek ook daadwerkelijk Oud & Nieuw te vieren.

Het goede aan deze vorm van augmented reality is dat interactie zowel mogelijk is met de digitale drager (smartphone of tablet) als met het fysieke object (oudejaarslot). Je kunt namelijk klikken op digitale objecten om deze te laten bewegen (bijvoorbeeld vuurwerk afsteken), maar je kunt ook het fysieke lot draaien en zo het eiland van alle kanten bekijken en inzoomen door je lot of device dichterbij elkaar te brengen. Augmented reality brengt op deze manier een extra beleving aan een statisch, vrij saai object en biedt extra interactiemogelijkheden die in de echte wereld niet mogelijk waren. Het verrijkt de wereld en de alledaagse dingen om ons heen.

AR in Oudjaaractie app

Augmented reality in Oudjaaractie app

Motion detection in smartphones en tablets

In de toekomst, als motion detection (zoals nu bijvoorbeeld in de kinect) wellicht onderdeel wordt van smartphones en tablets (later zelfs brillen en lenzen), zijn er zelfs meer interactiemogelijkheden denkbaar met het fysieke object. Dan kun je bijvoorbeeld het lot vouwen of omkeren om zo andere visualisaties zichtbaar te maken op het device. Een voorbeeld hiervan is onderzoek van Disney research waarbij het draait om het tracken en herkennen van touch gestures op fysieke objecten, en die om te zetten naar virtuele reacties hierop. Als een gebruiker zijn kantoorkamer bijvoorbeeld even verlaat, verschijnt er op de deur ‘back in 5 minutes’.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Digitale objecten ‘vastpakken’

Een andere mogelijkheid is het fysiek ‘vastpakken’ van digitale objecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Holodesk van Microsoft Research waarbij je digitaal geprojecteerde balletjes kunt vastpakken. Als dat later ook nog eens verrijkt wordt met luchtdruk verschillen, zou je echt kunnen voelen hoe die boormachine in de hand ligt en kun je ervaren hoe goed hij gaatjes boort. Dit zou een mooie toevoeging zijn voor allerlei retailers: van bouwbedrijf tot kledingwinkel.

Bij een usabilitytest van een van onze apps kwam naar voren dat mensen – eigenlijk heel intuïtief – proberen de digitale boormachine vast te pakken. Zo realistisch is het geprojecteerde beeld schijnbaar al. Mensen verwachten dat het kan, en daarom denk ik dat dit op den duur ook werkelijkheid zal worden.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Ook een blikje, gebouw, auto of mens herkend en verrijkt

Natuurlijk zijn niet alleen combinaties met gedrukte printmedia denkbaar: juist ook de alledaagse 3D-objecten zoals een frisdrankblikje, een gebouw, een auto of een mens zouden herkend kunnen worden en verrijkt met een virtuele toevoeging. De technologie is al zo ver dat het 3D-objecten kan herkennen: SLAM tracking. En dan worden de mogelijkheden eindeloos, de verweving van de werkelijkheid en het virtuele steeds naadlozer, en de user experience daardoor ook intuïtiever en interessanter.