Reportages

SXSW 2013 van start: volg de Nederlanders in Texas!

0

Vandaag gaat in Austin, Texas, South by Southwest (SXSW) van start. Dit festival wordt de incubator voor cutting edge technologieën en digitale creativiteit genoemd en is in de digitale wereld een begrip. SXSW wordt dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd van 8 t/m 17 maart. Het bestaat uit 3 gedeeltes: interactief, muziek en film. Sinds 2011 gaat SXSW education vooraf aan Interactive, dat tot de 12e duurt en daarna neemt muziek het over tot het einde. Film loopt gedurende het hele festival.

Keynotes, panels, feesten en BBQ’s

Het programma bestaat uit duizenden sessies. Van keynotes tot paneldiscussies en van workshops tot mentorsessies op allerlei locaties in de stad, voornamelijk het conventie centrum en grote hotels. Er zijn bizar veel borrels en feesten, waarvoor je van tevoren al kunt RSVP-en, maar dat geeft geen garantie op entree, want er staan ’s avonds werkelijk overal rijen. Je vindt er de coolste startups, CEO’s van alle belangrijke digitale bedrijven en sites, guru’s, journalisten, schrijvers, online marketeers en techies. Wie niet terugkomt uit Texas met een hoofd vol nieuwe informatie ideeën heeft niet goed opgelet of teveel gefeest.

SXSW: conferentie of festival?

Een conferentie klinkt professioneler, maar zodra de muziekmensen zich mengen met de interactieven voelt het wel degelijk als een festival. De straten gaan gevuld met nerds en muzikanten, op elke hoek speelt een band en je waant je bijna op Lowlands. Ook dankzij het hippie-gevoel dat Austin je geeft, want de slogan is niet voor niets ‘Keep Austin weird’.

SXSW 2013Vorig jaar schreef ik naar aanleiding van SXSW het artikel ‘5 trends uit de states‘, dat de highlights aangeeft van de stromingen en technologieën die in 2012 hot waren. Wat de 2013-editie ons in ieder geval gaat brengen: de next step in social en self-publishing, monitoring en analyse van (big) data & platform-onafhankelijke apps en sites met behulp van html5.

Volg de Nederlanders tijdens SXSW!

Ieder jaar gaan er wel een aantal Nederlanders naar Texas voor SXSW. Zij bundelen hun krachten zodat de “thuisblijvers” alle berichten op een paar plekken kunnen volgen:

  • Via de twitterlijst van Wilbert Baan;
  • Via de SXSWnl Tumblr opgezet door Gerson Veenstra en Patrick Loonstra;
  • Via de site van Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg en de app Incrowd. Dat is de nieuwe app van Vincent Everts waarmee je samen in een kanaal video’s rond een evenement of thema kunt vastleggen. Zoek naar FMT@SxSW;
  • Via Dutch Fellows, officiële partner van SXSW interactive.

Social & blogging sessies

Ik probeer voor mijn werk als productmanager bloggers & social vooral de sessies op te zoeken die in mijn vakgebied passen. Een grip uit het grote aanbod van sessies waar ik hoop bij te zijn:

Natuurlijk vind je ook hier op Frankwatching dagelijks een wrap up van de sessies van de dag, een aantal artikelen van Gert Hans BerghuisJeroen van Erp, Matthijs Klinkert, Pieter Jongerius, Erik van der Meer en Sanne Wijbenga (van Fabrique) die dieper ingaan op een aantal ontwikkelingen en uiteraard zal ik zelf schrijven over de trends uit de States, SXSW 2013.

Op de hoogte blijven van SXSW 2013? Onze auteurs doen dagelijks verslag. Lees ook de andere artikelen uit de serie SXSW 2013.