Apps & Tools, How to, Reportages

5 nieuwe media trends uit de States

0

South by Southwest Interactive vond afgelopen week plaats in Austin, Texas. Het duurde 5 dagen, die allemaal dik gevuld waren met in totaal 3.000 sessies. Ik ben bij zo’n 15 sessies aanwezig geweest. Tijdens het napraten met andere bezoekers en het lezen van verschillende blogs over het event, ben ik tot 5 belangrijke trends gekomen: contentcuratie, social-local apps, de veranderende business, big data en techstuff (bij gebrek aan een betere verzamelnaam). Ik licht ze hieronder toe.

1. Contentcuratie

Curatie is een woord dat je de komende tijd veel zult horen. Er is en wordt zoveel content gecreëerd dat het voor de gewone mens ingewikkeld is geworden om te vinden wat hij zoekt. Google helpt, maar niet genoeg. Curatie en/of curatoren maken het makkelijker voor je. Curatie kan handmatig door echte personen gedaan worden via een blog of via andere social media (zie bijvoorbeeld Brainpickings.org), maar je kunt ook denken aan curatie apps zoals 22tracks en Spotify voor muziek, Flipboard en Zite voor artikelen. Er zullen meer curatoren en curatie apps komen, maar de vraag is wel hoe er aan verdiend kan worden.

2. Social-local apps

Twitter en Foursquare zijn afgelopen jaren ‘doorgebroken’ op SXSW. Dit jaar dacht men dat dit zou gebeuren met de social app Highlight. Met deze app kun je mensen bij je in de buurt spotten die ook deze app bezitten en zien hoeveel je gemeen hebt met ze. De informatie wordt van Facebook afgetrokken.

Highlight

De social-local app Highlight

De social-local app Highlight

De app bezit zowel positieve als negatieve eigenschappen: het is echt leuk om meer te weten over de mensen om je heen, zeker op een evenement als SXSW. Maar de negatieve kant hiervan is dat je Facebookprofiel ongevraagd naar onbekenden gestuurd wordt. Zou de app doorbreken naar het grote publiek dan zal het ongetwijfeld een hit zijn voor de datingscene, maar ook voor stalkers. Highlight is op SXSW niet groot geworden, maar op dit evenement is inmiddels zo’n overkill aan informatie en nieuwe apps dat dat begrijpelijk is. Highlight is niet bij uitstek een app voor een evenement van de digitale voorhoede, dus wie weet hoe ver ze nog komen.

Lanyrd

Ik vond het fijn om tijdens SXSW oog in oog te staan met een aantal mensen die ik bewonder en daarom volg op Twitter. Dat waren er om precies te zijn 40 van de honderden sprekers en dat heb ik kunnen checken met de app Lanyrd. Deze app maakt het makkelijker evenementen te vinden die interessant voor je zijn en laat meteen zien of iemand van je Twitter contacten erheen gaat of er spreekt. Zo heb ik Robert Scoble, Brian Solis, Billy Corgan, Loic Lemuer, Joe Pulizzi, Grace Bonney, Maria Poppova en Guy Kawasaki in actie gezien, om er maar een paar te noemen. Lanyrd is een van de social-local apps die net gelanceerd is en waarvan men (o.a. Robert Scoble) denkt dat ze kunnen ‘doorbreken’.

Meer apps

Check ook de app Intro, deze brengt in kaart wie in de buurt is en interessant voor jou op basis van je LinkedIn profiel. De app kan je vervolgens makkelijk in contact brengen met anderen. Banjo is ook leuk, deze app doet het op basis van Twitter en Foursquare, maar mijn ervaring is dat deze app er nogal eens naast zit qua afstand of het tijdig melden (drie uur na een meeting komen met een melding dat degene die je net ontmoet hebt bij je in de buurt is). In Nederland wordt Foursquare, het schoolvoorbeeld van social-local, veel gebruikt, maar er zijn inmiddels ook wel andere soortgelijke apps ontwikkeld, bijvoorbeeld voor de buurt. Wie helpt met welke?

3. Changing business

Brian Solis- Book:The End of Business As Usual

Brian Solis- Book: The End of Business As Usual

De muziekindustrie is veranderd. De filmindustrie is aan het veranderen. Het retaillandschap verandert, want er verdwijnen steeds meer winkels. Kortom: alle business zijn aan het veranderen. Social marketeer Brian Solis heeft daar een boek over geschreven: The end of business as usual. Tijdens zijn sessie op SXSW interviewde hij Billy Corgan, zanger van de band Smashing Pumpkins over al deze veranderingen en hoe hij daar als muzikant mee omgaat. Billy mikt op een mentaliteitsverandering van muziekliefhebbers (klanten) die maar eens moeten gaan waarderen wat ze mooi vinden, in ofwel reviews ofwel in geld. Daarnaast vindt hij ook dat muzikanten zelf een wereld moeten creëren rondom hun band en dat het niet nog slechts om de muziek draait.

In de boekenbusiness zie je hetzelfde: ‘gewoon’ een boek kopen in een winkel gebeurt veel minder. Men hoopt dat een beleving toevoegen aan winkels kan leiden tot een betere omzet, het boek alleen is niet zoveel meer waard. Brian’s mening is dat er compleet nieuwe regels gelden voor marketing & PR. Consumenten delen hun meningen in allerlei vormen (reviews, video, games) en op allerlei platformen en herdefiniëren daarmee de betekenis van merken. Hier moeten merken een voortrekkersrol gaan spelen, in plaats van te volgen zoals dat nu gebeurt.

Naast de keynote van Brian Solis waren er veel andere sessies die een changing business besproken zoals die van de documentaires en hoe deze veel interactiever gemaakt moeten worden door bijvoorbeeld meer achtergrondinfo te kunnen opvragen tijdens de documentaire. Bij al deze veranderingen is het belangrijkste: de consument doet mee, moet mee kunnen doen en oordeelt eerlijk en openlijk.

4. Big data

Okay, dat er zoveel data is, en exponentieel veel data per minuut bijkomt, dat weten we. Maar om daar dan een mooi verhaal van te maken, dat kunnen er maar weinig. Op SXSW werden er een aantal pogingen gedaan, maar ook in de data-analyse en visualisatie industrie is men er wel over uit dat niemand weet waar dit heen gaat leiden. Het tv-programma Nederland van Boven is een mooi voorbeeld van het maken van een verhaal met datavisualisaties en spectaculaire helikopterbeelden. Weinig echt tastbaars over dit onderwerp, je kunt hier meer over big data lezen.

5. Techstuff

Mind-controlled skateboard

Mind-controlled skateboard

Ik begrijp niet zo heel veel van singularity, en kende het verhaal van Ray Kurzweil’s Watson computer die de Jeopardy-kampioenen heeft verslagen niet, maar door een aantal sessies te volgen begrijp ik nu wel dat we op een heel interessant punt zijn aangekomen wat betreft technologie. En dat alles nog eens versneld gaat gebeuren ook. Wat precies? Dat weet niemand exact. Maar ik geloof dat we binnen 20 jaar die iPhones toch wel in ons hoofd hebben zitten i.p.v. in de hand. Robots will take over!? Op SXSW kwam ik dit skateboard tegen die je kunt besturen met je gedachten. Bizar! Erwin Blom postte dit indrukwekkende filmpje over robots.

Inspannende dagen

Ik besef me goed dat bovenstaande trends compleet van elkaar verschillen qua zwaarte of inhoud. De termen contentmarketing, gamification en serendipity stonden ook nog op mijn lijstje, maar zijn voor dit artikel afgevallen. Elk onderwerp is een eigen blog waard, dat je ook kunt vinden op Techcrunch of Mashable. Het is goed om meer over te lezen op de site van contentmarketeer Joe Pulizzi of op Techcrunch over serendipity.

Het waren inspannende dagen, daar in Austin Texas. Sommige sessies vallen tegen, omdat je erachter komt dat je al best veel weet als je de internationale blogs volgt. Maar toch is het goed om daar te zijn, je ontmoet veel mensen in de business en het napraten over de sessies en de ontwikkelingen helpt je een eigen visie te ontwikkelen. Een ding is zeker volgens de sprekers en aanwezigen op SXSW: het zijn spannende tijden waarin we nu leven. Er verandert veel, en het gaat snel. Volgend jaar weer!