Apps & Tools

Review: Android-apps voor Google Analytics

0

Van een e-commerce manager, online marketeer of productmanager wordt verwacht dat hij overal en altijd op de hoogte is van de van de performance van zijn website. Hiervoor is een groot aantal mobiele apps beschikbaar, die direct inzicht geven in de belangrijkste cijfers. In dit artikel vergelijk ik de bekendste apps voor Google Analytics op Android op de aspecten veiligheid, gebruiksgemak en functionaliteit.

Altijd en overal bij je statistieken

Is onze laatste bannercampagne succesvol? Levert mijn nieuwsbrief direct leads op? Komen onze klanten naar de nieuwe klantenservice-omgeving? Dit zijn vragen die de moderne marketeer op elk moment van de dag kan stellen. Als je je webstatistieken goed hebt ingericht en je de campagnes op de juiste manier meetbaar maakt, kun je de belangrijkste gegevens via een app op je tablet of smartphone altijd en overal raadplegen.

Apps voor Google Analytics en Adobe SiteCatalyst

Zowel Google Analytics als Adobe SiteCatalyst hebben een eigen app. De app voor SiteCatalyst is erg beperkt en werkt naar mijn mening niet prettig (onder andere geen landscape view en geen aanpasbare datumkiezer). Helaas is het de enige app, dus zal je het hier mee moeten doen.

Meer keuze, meer mogelijkheden?

Google echter staat toe dat derden ook applicaties maken voor Google Analytics. Ze mogen dit niet alleen maken, maar ook verkopen. In de app-markten van Android, iOS en Windows 8 staan verschillende apps die je allemaal beloven om het leven makkelijker te maken. Voegen die apps van derden daadwerkelijk iets toe? Bied meer keuze meer mogelijkheden? Tijd voor een review!

In deze review kijk ik uiteraard naar functionaliteit van de Google Analytics-apps, maar ook naar de veiligheid van inloggen. Google biedt namelijk twee methoden aan om toestemming te geven aan de app om je analytics data te gebruiken.

Inloggen: wees gewaarschuwd!

Apps hebben toestemming van de gebruiker nodig om bij de data van Google Analytics te kunnen. Die toestemming kun je op twee manieren geven:

  1. De standaardmanier is via OAuth, AuthSub of Open ID. Deze protocollen geven de app toegang tot jouw data zonder dat je een inlognaam en wachtwoord hoeft te specificeren. Je kunt deze machtiging makkelijk weer intrekken.
  2. De niet-standaardmanier is om handmatig je inlognaam en wachtwoord in te typen in de applicatie. Je geeft dan dus je inlognaam en wachtwoord aan de verschaffer van de applicatie.

Manieren van inloggen

Ik raad iedereen aan om de niet-standaardmanier te vermijden. Gebruik dit alleen wanneer je zeker weet dat de bouwer een betrouwbare partij is. Voor deze review heb ik een dummy-account aangemaakt met alleen gebruikersrechten in Google Analytics.

GoAnalytics

GoAnalytics is op de markt sinds januari 2012 en heeft sindsdien een paar updates gehad. De laatste is echter van maart 2012. De app is tussen de 5.000 en 10.000 keer geïnstalleerd. Inloggen moet helaas handmatig gebeuren, en dat is een risico.

De app biedt standaard metingen als visits, page views en traffic types. Onder het menu ‘More…’ staan details als campagne-informatie, AdWords, systeeminformatie (browser, OS) en geografische informatie. Je kunt de rapportageperiode aanpassen met standaardperiodes (week, maand) of een custom period aangeven.
Go Analytics

Beoordeling: niet veilig & beperkte functionaliteit

Deze app maakt gebruik van de niet-veilige methode om in te loggen. Daarom raad ik het af om deze app te gebruiken. Daarmee mis je eigenlijk niets: de functionaliteit is beperkt en de lay-out is vrij standaard. De app was een jaar geleden misschien een prima optie. Nu zijn er betere apps met bovendien een veilige methode om je gegevens te delen.

DroidAnalytic

Hoewel deze app een van de oudste apps voor Google Analytics (mei 2009) is, is het aantal installaties vrij laag (5.000 tot 10.000). Wellicht dat veel gebruikers ondertussen zijn overgestapt op een andere app. Inloggen moet helaas handmatig gebeuren en dat vormt een risico.

Bij het opstarten krijg je direct een vervelende pop-up (een download van een of andere game): jammer. Het eerste dat opvalt, is de landscape mode die niet te wijzigen is. Je moet je telefoon dus horizontaal gebruiken.

Rapporten als goal conversions

Het tweede dat opvalt, is een drukke tabel vol cijfers. Het is even wennen aan het datumformaat, de dikke zwarte balken en de iconen. Wanneer je gewend bent, zie je verschillende metrics als visits, page views en bounce rate. Onderaan het scherm zie je verschillende icoontjes. Je kunt grafieken per metric bekijken, stats opvragen per uur en de gegevens over de gekozen periode bekijken per dag, week, maand of jaar.

Je kunt andere rapporten opvragen via het één na laatste icoontje rechts (vreemd icoontje, sowieso zijn de iconen niet erg intuïtief). Je kunt kiezen uit traffic sourcestop pages en goal conversions. Vooral die laatste is interessant. Jammer genoeg kun je geen afzonderlijk doel bekijken: alleen een geaggregeerd totaal. Je kunt kiezen uit goal completionsgoal starts en goal values.

DroidAnalytics

Beoordeling: verouderd & licentieprobleem

DroidAnalytics maakt gebruik van de niet-veilige methode om in te loggen. Is deze app dat risico waard? Eigenlijk niet. In 2009 was het een prima app, maar anno 2013 niet meer. Noot: Het was een betaalde app die nu gratis is geworden. Betalende gebruikers klagen dat ze nu niet meer kunnen inloggen (licentieprobleem) en dat support niet antwoordt.

Google Analytics (officiële app)

De officiële app van Google zelf. Deze app is sinds juni 2012 te downloaden en is al meer dan 100.000 keer geïnstalleerd. De app wordt met enige regelmaat verbeterd. De huidige versie (1.1.7) bevat realtime data, alerts en een aanpasbaar dashboard.

De ‘startpagina’ is het dashboard. Deze pagina toont standaard de dagelijkse unieke bezoekers en de goal conversion rate. Per statistiek kun je de eigenschappen, periode, weergave (uur, dag, week, maand) en segment bepalen. Vooral de mogelijkheid om segmenten te gebruiken, is zeer waardevol.

Real-time data, automatische meldingen en aangepaste meldingen

De analytics app laat alleen grafieken zien. Een overzicht van de meest bekeken pagina’s, gebruikte zoekwoorden of exit pages kun je dus niet opvragen. Naast het dashboard heb je drie andere schermen: real-time data, automatische meldingen en aangepaste meldingen. Je kunt dit aanpassen via het menu bovenin (‘schuifjes’ naast de account- en profielnaam, vervolgens ‘statistiek toevoegen’). Je kunt uit ongeveer alle metrics kiezen waaronder doelen, events en e-commerce.

Google Analytics

Beoordeling: snel & compleet, maar geen tabelweergave

Google heeft voor ogen dat we deze app vooral in combinatie met de normale browsermethode (in de browser op je smartphone of tablet) gebruiken. De app biedt snelle toegang tot de belangrijkste statistieken en de browser levert volledige toegang tot alle functionaliteiten. De app is inderdaad snel en een van de meest complete, met gedetailleerde informatie over conversie en e-commerce. Ook biedt het als enige toegang tot geavanceerde segmenten en individuele doelen.

Er zijn ook nadelen: er is geen tabelweergave. Wil je dus informatie die niet in een grafiek past (paginatitels, zoekwoorden) dan moet je alsnog Google Analytics in je browser openen. En, er is geen widgetfunctionaliteit. Je moet dus steeds de app openen voor de laatste gegevens.

gAnalytics

gAnalytics is sinds mei 2012 te downloaden. Er is een gratis versie en een pro-versie. De gratis versie is meer dan 100.000 keer geïnstalleerd. De pro-versie kost € 3,83 en is met 100 tot 500 installaties een stuk minder populair. Het enige verschil tussen de gratis en pro-versie is dat de laatste advertentievrij is. Qua functionaliteit is er geen verschil. En dat komt goed uit, want gAnalytics is erg compleet.

gAnalytics biedt bijna alle rapportages aan, inclusief real-time bezoekinformatie. De lay-out ziet er herkenbaar uit met dezelfde volgorde van het hoofdmenu als de webversie. Ook tabelweergave wordt geleverd, dus rapportages met tekst (bijvoorbeeld zoekwoorden, top pagina’s en browsertypes) kunnen opgevraagd worden. Helaas is het niet mogelijk om de doelen op individueel niveau te bekijken en ontbreekt de mogelijkheid om segmenten toe te passen.

gAnalytics

Widgets gebruiken

Wat wel mogelijk is, is het gebruik van widgets. Je kunt uit ongeveer 15 ‘numerieke’ statistieken kiezen (dus geen zoekwoorden en paginatitels). De widget toont de profielnaam, de periode waarover informatie wordt getoond en het tijdstip van de laatste update.

Goal completions all

Beoordeling: goed, maar geen individuele doelen en segmenten

Een goede app met uitgebreide mogelijkheden. Helaas biedt de app geen informatie over individuele doelen en geen segmenten. Het levert wel tabelweergave en widgets.

mAnalytics

mAnalytics bestaat sinds juni 2009. Ook deze app heeft een gratis versie met advertenties en een betaalde, advertentievrije pro-versie (€ 0,99). De pro-versie heeft ook nog een widgetfunctie. De gratis app is tussen de 50.000 en 100.000 keer geïnstalleerd. De betaalde versie is meer dan 1000 keer gedownload.

Basic stats, visitors, traffic sources en content

Het startscherm bestaat uit een menu met vier keuzes: basic stats, visitors, traffic sources en content. Elke sectie heeft schermen met meerdere tabs. Door naar links of rechts te swipen kun je van tabblad wisselen. In het startscherm kun je de periode aanpassen. Zit je eenmaal in een sectie, dan kun je dat helaas niet.

De secties bevatten overigens niet alle metrics die je gewend bent van de webversie. Zo bevat ‘Traffic sources’ alleen referring sitessearch engines en keywords. Verder ontbreken doelen, belangrijke statistieken als bijvoorbeeld bounce rates en de mogelijkheid om met segmenten te werken.

mAnalytics

Beoordeling: te weinig functionaliteit

Ik heb de gratis versie gebruikt en ben geen moment in de verleiding gekomen om de pro-versie aan te schaffen. De app ziet er op zich niet slecht uit, maar levert te weinig functionaliteit en te weinig personalisatie.

Analytix for Google Analytics

Deze app komt in een trial versie en een betaalde versie (pro). Er is ook een aparte download voor een widget (Analytix Widgets). De trial heeft beperkte functionaliteit. Ik heb voor deze review de pro-versie gebruikt.

De app ziet er grafisch mooi uit. Goede kleuren en goede navigatie. Bijna alle rapportages zijn op te vragen, inclusief doelen en e-commerce. De manier waarop je de periodes kunt selecteren is verwarrend. Elke sectie heeft een eigen kleur tabblad. In het eerste tabblad van elke sectie kun je de periode instellen. In de daaropvolgende tabbladen van die sectie kun je dat niet. Hier kun je alleen de weergave binnen die periode aanpassen.

Niet in landscape te gebruiken

fig 9

Helaas zijn er weinig grafieken en kun je de app niet in landscape gebruiken. Tot slot is de widgetfunctionaliteit niet geschikt voor de laatste Android-telefoons (HTC One X).

Analytics for Google Analytics

Beoordeling: valt uiteindelijk tegen

Voor deze review is de pro-versie aangeschaft, omdat de trial er goed uitzag. De pro-versie ziet er even goed uit, met nog meer verschillende rapporten. Toch valt de app uiteindelijk tegen. Je kunt alleen de standaardrapporten op een standaard, geaggregeerde wijze bekijken. Dus geen doelen en e-commerce op individueel of detailniveau. Je kunt de periode niet personaliseren en alleen van de vooraf ingestelde reeksen gebruik maken. Bovendien kun je geen segmentatie gebruiken. En deden de widgets het niet.

Google Analytics Perfect Widget

Deze gratis widget toont visits, page views en bounce rate in een redelijk ouderwets widgetvenster. Het is erg beperkt en voorziet je notificatiebalk van spam ads. Niet zo perfect dus.

Analytics Widget

Analytics Widget

Met deze widget app kun je verschillende widgets op je homescreen plaatsen. Je kunt kiezen uit zeven standaardmetrics als bouncerate, page views en new visits. Helaas ontbreken doelen en e-commerce. De naam van de widget kun je zelf bepalen, net als de periode waarover data wordt getoond. Tot slot kun je de ververssnelheid instellen (kleinste interval is vijftien minuten).

Beoordeling: alleen getallen

Helaas tonen de widgets alleen getallen. Er staat geen enkele beschrijving of context bij. Het nut van deze widgets is daardoor erg beperkt.

Simple Analytics Widget

Net als de Analytics Widget bevat deze app alleen widgetfunctionaliteit. Na inloggen, kom je op de profielpagina. Hier kies je het juiste profiel, de metric (helaas slechts zeven) en plaats je de widget op je homescreen.

Deze widget toont gelukkig wel beschrijvende tekst, zodat je direct ziet welke statistieken getoond worden. Ook staan er icoontjes bij die de wijziging aangeven. De cijfers zijn altijd van de huidige dag en worden vergeleken met cijfers van dezelfde dag in de vorige week.

Simple Analytics Widgets

Beoordeling: beperkt, maar duidelijk

Zoals de naam al aangeeft is het een simpele widget voor analytics. Je kunt niets aanpassen qua periode of ververssnelheid. Gewoon een eenvoudige, maar duidelijke widget.

GAnalytics Widget Donate

GAnalytics Widget Donate

Ook deze widget-app plaatst widgets op je homescreen. Het is een betaalde app (€ 1,00) en levert twee formaten widgets. Wanneer je de 1×1-widget maakt, kun je uit zes verschillende metrics kiezen (allemaal standaard, bijvoorbeeld visits, visitors en page views). Maak je de 1×2-widget, dan kun je niet kiezen en krijg je visits, visitors, new visits en page views.

Het aardige aan deze widget is dat wanneer je de widget aanraakt, je een overlay krijgt met hierin alle metrics. Ook kun je een grafiek opvragen. Tot slot kun je twee soorten lay-outs kiezen.

Beoordeling: simpel, maar met totaalbeeld

Een simpele widget app met als extra een ‘totaalbeeld’ van je metrics. Helaas geen doelen of segmenten te gebruiken. Wel aanpasbare verversnelheid (wifi en 3G) en vergelijkingsperiode.

Conclusie: twee opties

Wil je overal en altijd de beschikking hebben over actuele webstatistieken op je mobiel, dan zijn er eigenlijk maar twee opties: de officiële app van Google Analytics en gAnalytics. gAnalytics was een tijd beter dan de app van Google. Google heeft echter een flinke inhaalslag gemaakt, en biedt als enige het gebruik van individuele doelen en segmenten aan. gAnalytics biedt op zijn beurt als enige een widget aan waarbij je goals als metric kunt instellen.

Conclusie

Widgets met doelen en segmenten

Over widgets gesproken: daar ligt nog ruimte voor ontwikkelaars om onderscheidend te zijn. Ik betaal graag voor een widget waarbij ik doelen en segmenten kan gebruiken.
De volgende keer neem ik de iOS-apps onder de loep.

Voor nu: welke Android apps gebruik jij? Welke functionaliteit zou je graag terugzien? Laat het weten in een reactie!