How to

De 5 A’s voor werkzoekenden: word een online persoonlijkheid

0

In Nederland is de term werkzoekend helemaal ingeburgerd. Toch vind ik dit een inadequate term. “Zoekt en gij zult vinden.” Ja, ja. Zoeken tot je een ons weegt. Nee! In deze social media-tijd zul je als kandidaat gevonden moeten worden. Je wordt een werkvinder. Dat klinkt al anders hè?

Van briefschrijver naar online persoonlijkheid

Er zijn nu (februari 2013, cijfers CBS) ruim 600.000 werkzoekenden. Een gewone mail met cv als bijlage voldoet echt niet meer. Je bent dan één van de vele sollicitanten en je valt niet op. Om nu in aanmerking te komen voor een baan zul je op moeten vallen, je breed en zichtbaar moeten maken. Er is geen weg terug meer. Je hebt een online identiteit nodig. Een tweede persoonlijkheid die op het net zichtbaar en vindbaar is. Niet alleen voor werkgevers, recruiters en headhunters maar voor je hele netwerk. En voor de zoekmachine.

Daar heb je andere mindset bij nodig. Het goede nieuws: die is aan te leren. Ik geef je graag een eerste aanzet door middel van de 5 A’s. Deze theorie heb ik ontwikkeld als social media-marketingtool. Als je jezelf als product beschouwt, kun je ook jezelf vermarkten. En dat doe je onder andere met de 5 A’s.

De 5A’s voor werkzoekenden

Actie

De eerst A is de A van Actie. Je zult wel in beweging moeten komen. Jij bepaalt de volledigheid van je LinkedIn-profiel, de mate van interactie op Twitter, de frequentie van je blogs. Bij Actie hoort ook delen. Laat horen wat je weet, help anderen, vraag hulp bij wat je niet weet. Deel!

Stel dat een toekomstig werkgever de twinkeling in je oogjes kan zien en je enthousiasme kan horen, zou je dan eerder uitgenodigd worden? Ja! Daar kun je een middel voor inzetten: video. Laat je interviewen of spreek zelf enthousiast een video in. Deel dit via YouTube en dus met de rest van de wereld! Eng? Nou, dan is het maar eng. Het zet je op voorsprong. Dat is genoeg reden om het te doen.

Alert

Alert blijf je op vele niveau’s. Komen er vacatures voorbij in mijn LinkedIn-netwerk of LinkedIn-groepen? Heb je al een search aangemaakt in Hootsuite voor vacatures in jouw vakgebied? Weet jij wat de grootste sites nu in Nederland zijn? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? De A van Alert is de tweede A. Opletten dus! Een aangeboren nieuwsgierige aard helpt hier wel bij. Heb je die aard niet, dan moet je alertheid maar als werk beschouwen. Een uur per week besteden aan nieuwe ontwikkelingen, nieuwe sites uitproberen, nieuwe netwerken aanboren. Zet alles in om gevonden te worden voor je droombaan.

Ambassadeurs

Een geweldig belangrijke A is de A van Ambassadeurs. Die maken je het leven gemakkelijk. Jouw ambassadeurs gaan je verkopen. Zij weten namelijk hoe goed je bent en kunnen gemakkelijk aan hun netwerk vertellen. Hebben ze jou een compliment gegeven? Vraag dan meteen of ze dat compliment op LinkedIn willen plaatsen. Hele grote kans dat ze dat voor je doen, met misschien nog mooiere woorden. Zonder ambassadeurs heb je zelf veel te veel te doen. Je hebt ze hard nodig. Omgekeerd: voor wie kun jij weer een ambassadeur zijn? Wees zelf ook gul met complimenten.

Aandacht

Grijp je kansen! Zijn er mogelijkheden om met bedrijven of mensen in contact te komen, grijp ze. Volg ze op Twitter, lees de blogs. Maak ook contact door vragen te stellen, ideeën te toetsen. Trek aandacht door o.a. virtuele cv’s aan te maken op sites als about.me en vizify.com. Moet je per se een cv hebben? Maak dan een cv met een andere meer visuele layout. Geef aandacht aan je netwerk. Soms betekent dat inderdaad vragen hoe het met de hond, moeder, dochter, griep is. Door aandacht te geven bouw je sociaal kapitaal en een hogere gunfactor op. En geloof me, dat wil je. Anders mis je de boot bus.

En aandacht is altijd welkom. Kijk wat een telecomprovider deed:

Accepteer cookies

 Aantrekkelijk

Ze moeten voor je in de rij staan! Met slaapzakken voor je deur om jou als eerste in te huren. Staan ze er nog niet? Dan ben je online nog niet aantrekkelijk genoeg. Zorg dat je investeert in je netwerk, benader ze positief, heb interesse, zoek gemeenschappelijk netwerken en geef veel informatie over jezelf. De informatie die je deelt moet van waarde zijn voor je volgers. Dat kun je meten met onder andere een social media-dashboard als Hootsuite.com.

Ook via Google is er aantrekkelijke en relevante informatie over je te vinden. De snelste manier om dat positief te beïnvloeden is met de inzet van sociale media als LinkedIn, Twitter, Pinterest, een blog en Facebook.

Elk detail telt

Alles wat ik hier boven heb gemeld zijn voor mij ongelooflijk open deuren. Het is voor mij onbegrijpelijk dat het nog zo vaak misgaat of dat mensen er helemaal niet aan willen beginnen. Aan social media. Voor mij is het geen luxe, geen hype. Het is aanwezig in deze veranderende wereld. Je hebt sociale media nodig om te bereiken wat je wilt bereiken.

Ga niet uit van snel gewin. Het is belangrijk dat je online persoonlijkheid zijn of haar leven opbouwt. Houd focus bij het inzetten van je middelen. Wat wil je bereiken, wie wil je bereiken. Wat wil je dat lezers van je te weten komen? Waar ligt je expertise? Als je veel tijd in een hobby steekt is het ook handig om daar online over te praten of het te melden. Mensen zoeken graag naar gemeenschappelijke factoren. En stel dat jij graag paard rijdt en de hiring manager heeft ook een paard? Dan wordt je sneller uitgenodigd en heb je meteen een gespreksonderwerp.

Heel veel succes met je loopbaan. Vergroot de kans om gevonden te worden door zichtbaar te zijn!


Meteen in actie

Op 27 maart 2013 heb ik bovenstaande presentatie gegeven aan 160 deelnemers als kick off bij het Frankwatching Jobs Event. Ze schoten meteen in de actie en hebben daarna allerlei workshops gevolgd.