How to

Maak in 6 stappen een visueel cv met Powerpoint en SlideShare

0

Een nieuw jaar, voor sommigen het perfecte moment om een nieuwe baan te vinden. Maar in tijden van economische crisis moeten sollicitanten alles uit de kast halen om op te vallen. Een visueel cv is een manier om je duidelijk te onderscheiden en daarmee je voordeel te pakken.

Voor een visueel cv zijn online tools beschikbaar zoals Vizualize.me, Resumup en Re.vu. Het grote voordeel van dergelijke tools is dat ze makkelijk aan te maken zijn: je Linkedin-profiel importeren en je bent klaar. Je cv wordt op een visuele manier getoond in plaats van de saaie opsomming met alleen woorden. Het grootste nadeel van deze tools is alleen dat het nog steeds opsommingen zijn. Een verhaal ontbreekt, waardoor elk visueel cv gemaakt met deze tools hetzelfde lijkt.

Vertel een uniek visueel verhaal

Wil je een uniek visueel verhaal vertellen dan zal je zelf iets in elkaar moeten zetten. Presentatiesoftware als Powerpoint en Slideshare zijn uitstekende tools om een visueel verhaal te vertellen. In dit artikel laat ik zien hoe je een visueel cv in Powerpoint maakt. Dit Powerpoint-bestand kun je later uploaden in Slideshare. Daarna stuur je je visuele cv rond, deel je hem via social media en neem je hem op in je Linkedin-profiel.

Visual storytelling: wat wil je vertellen?

Voordat je aan de slag gaat om je visuele cv te creëren, moet je eerst bedenken wat je wilt vertellen. Focus je daarom eerst op je verhaal en laat de software voor wat het is. Nadat je je verhaal hebt geformuleerd, kan je nadenken hoe visuals je verhaal kunnen versterken. Ten slotte voeg je alles samen in Powerpoint.

Stap 1: Je kernboodschap bedenken

Plaatje kernboodschapHet eerste waar je over moet nadenken, is welke boodschap je wilt communiceren. Of anders gesteld, wat moeten mensen na het lezen van jouw visuele cv nou precies onthouden? Probeer je cv (jouw verhaal) samen te vatten tot slechts één zin. Deze ene zin is de kernboodschap. De kernboodschap moet geformuleerd zijn als één zin, jou beschrijven en onderscheidend zijn.

Als je je Linkedin-profiel al geoptimaliseerd hebt, kan je bijvoorbeeld je de headline  van je LinkedIn gebruiken, mits die voldoet aan deze drie criteria. Je kernboodschap is de kapstok waar je de rest van je visuele cv aan hangt. Probeer daarom verschillende zinnen uit en wees kritisch op elke zin.

Stap 2: Je kernboodschap ondersteunen

Plaatje van ideeënAls je je kernboodschap geformuleerd hebt, is de volgende stap om bewijzen te presenteren die je kernboodschap ondersteunen. Zonder bewijsstukken is je kernboodschap slechts een mooi geformuleerde zin zonder inhoud. Deze bewijzen haal je uit je cv.

Wat heb je gedaan en bereikt, binnen je carrière en daar buiten, wat jouw kernboodschap ondersteunt? Verzamel zoveel mogelijk ideeën. Alles is een potentieel bewijsstuk om je kernboodschap te valideren. Wees in het begin niet al te kritisch op je ideeën, de kwaliteit is op dit punt niet belangrijk, kwantiteit telt.

Schrijf alles uit wat je gedaan hebt tot in detail. Probeer daarna al je ideeën te groeperen naar onderwerpen: specifieke functies, vakgebieden en industrieën. Als je al je ideeën gesorteerd hebt naar onderwerp, probeer dan voor elk onderwerp één typerende zin te formuleren op basis van de ideeën.

Stap 3: De kunst van het weglaten

Plaatje ideeën schrappenIn deze stap maak je een kritische selectie van activiteiten en resultaten die je kernboodschap onderbouwen. Het doel is om alleen de sterkste en meest relevante ideeën over te houden. Alle ideeën die je kernboodschap te weinig ondersteunen, kan je schrappen – hoe interessant het idee op zichzelf ook is.

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel. Je wilt immers zoveel van jezelf laten zien om aan te tonen wat je allemaal wel niet kunt. Maar het probleem is dat alles wat niet direct je kernboodschap onderbouwt, afleidt van je betoog en daardoor je verhaal zwakker maakt.

Stap 4: Visualisatie

Nu alle minder goede en irrelevante ideeën geschrapt zijn, is het tijd om de overgebleven ideeën te visualiseren. Pas nu gaan we spelen in Powerpoint. Probeer niet teveel informatie op één slide te proppen, beperk je tot slechts één onderwerp per slide. In de vorige stappen heb je al onderwerpen geformuleerd en elk van deze onderwerpen beschreven door slechts één zin per onderwerp. Bedenk voor elk onderwerp welk plaatje deze het beste uitbeeldt.

Voor de visuals kan je gebruik maken van verschillende bronnen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als je geen zin hebt om zelf plaatjes te maken kun je daar stockphoto-sites als Google Images, Shutterstock en Dreamstime voor gebruiken.

Plaatje Visuals creërenUiteraard kan je ook zelf plaatjes maken:

  • Ouderwets met pen of potlood en papier is vaak nog de beste manier om een idee vorm te geven.
  • In grafische pakketten zoals Photoshop en Illustrator is praktisch alles te maken wat je kan bedenken – als je desbetreffende pakketten hebt én ze beheerst.
  • In plaats van kant-en-klare foto’s van het internet te plukken, die duizenden anderen waarschijnlijk ook al gebruiken, kan je ook zelf foto’s schieten.

Op elk plaatje dat je op het internet vindt, zit copyright. Houd hier rekening mee als je je cv online gaat verspreiden. Gebruik daarnaast unieke plaatjes, met je visuele cv wil je onderscheidend zijn. Hoe onderscheidend is je cv als duizenden anderen dezelfde stockfoto’s gebruiken als jij? Als je stockfoto’s gebruikt, koop ze dan ook. Het ziet er armoedig uit als je een plaatje van een stockphotowebsite gebruikt waar de naam van de website nog in gebrandmerkt is.

Stap 5: Tekst en visuals combineren in Powerpoint

Het mooie van Powerpoint is dat je moeiteloos tekst en visuals kan combineren. Plaatjes alleen levert een mooie diashow op, maar zonder inhoud. Een presentatie met alleen tekst is saai en gaat voorbij aan een visueel verhaal. Combineer daarom beide. Neem een korte tekst bij elk plaatje op: de zinnen die je eerder geformuleerd hebt, bijvoorbeeld voor elk onderwerp.

Plaatje combi tekst & visuals

Stap 6: Delen

Als je alle stappen hebt gevolgd en tevreden bent met het resultaat, is het tijd om je visuele cv te delen met de wereld. Het enige wat je nog hoeft te doen is je Powerpoint-presentatie te importeren op Slideshare. Een account is makkelijk aangemaakt als je al een Facebook– of Linkedin-account hebt. Na het uploaden van je PowerPoint-bestand rest alleen het klikken op de social media-buttons en het importeren in je Linkedin-profiel.

Laat je inspireren door andere cv’s

Om een visueel cv te maken, hoef je geen designer of creatieveling te zijn. Powerpoint biedt voldoende mogelijkheden om je cv op te leuken en je verhaal veel sterker te maken. Op deze manier toon je je cv op een unieke manier aan de wereld. Een search op Slideshare naar visuele cv’s levert verschillende hits op die je als inspiratie kunt gebruiken. Van mijn verleden in het marktonderzoek heb ik ook een voorbeeld van een visueel cv gemaakt. En lees vooral ook eens het artikel ‘Een Pinterest cv in 5 stappen met 5 tips‘ van Wanda Catsman.