How to, Verdieping

Een Pinterest CV in 5 stappen met 5 tips

0

Het kwam door een blog van Linda Commandeur dat ik getriggerd werd om social media op een creatieve manier in te zetten in mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Uiteraard was ik al actief op Twitter, had ik een goed opgezet LinkedIn-profiel en een Facebook-account, maar hoe kon ik deze kanalen nou inzetten om aandacht te krijgen voor mijn zoektocht naar die droombaan? Het antwoord kwam van Pinterest! 

Pinterest is een virtueel prikbord waarop gebruikers afbeeldingen en video’s kunnen delen. Dit kan direct vanaf het internet, maar je kunt ook zelf afbeeldingen of video’s uploaden. Voor iemand die visueel is ingesteld en graag nieuwe dingen uitprobeert dus de mogelijkheid om zich te onderscheiden in het sollicitatieproces. Het idee voor een Pinterest CV was geboren, maar hoe werk je dat uit? Pelpina Trip maakte er al eerder een video over. In dit artikel vertel ik je hoe je in 5 stappen een Pinterest CV maakt, daarnaast geef ik nog 5 tips.

1. De basis

Allereerst moet je een profiel aanmaken, tot voor kort had je hier een invite voor nodig, maar Pinterest heeft niet zo lang geleden besloten Pinterest openbaar te maken. Je kunt nu dus heel eenvoudig met je Twitter-account, Facebook-account of e-mailadres een account aanmaken. Hoe dit precies werkt, wordt haarfijn uitgelegd in het artikel ‘Pinterest voor beginners tips & tricks’.

Belangrijk bij het aanmaken van je Pinterest-account is dat je een pakkende bio in 200 karakters schrijft, je Twitter- en Facebook-account koppelt en bij website de link in naar je LinkedIn-profiel invult. Daarnaast raad ik je een een duidelijke foto van jezelf te gebruiken, liefst een foto die je ook gebruikt op andere social media, zodat mensen je gaan herkennen.

Meten = weten

Als je je account hebt aangemaakt, kun je aan de slag. Je kunt voor Pinterest heel gemakkelijk de ‘Pin It-button’ (extensie) installeren in je browser. Maar het is natuurlijk heel fijn als je kan monitoren hoe vaak er op je pins wordt geklikt, geliked of gerepint. Hiervoor kun je gebruik maken van Pinerly, een tool waarvoor je een add-on (extensie) in je browser installeert, waarmee je gemakkelijk afbeeldingen van internet op één van je boards kan pinnen. Vervolgens verzamelt de tool realtime statistieken (pinalytics) voor je.

Pinalytics

2. Boards aanmaken

Om te ontdekken hoe Pinterest werkt, is het aan te raden om niet direct met je CV te starten. Bedenk een aantal onderwerpen die ook relevant, mooi of leuk zijn om een board van te maken. Onderwerpen die bij jou passen en goed laten zien wie jij bent. Het gaat namelijk niet alleen om je CV, maar bezoekers van jouw Pinterest-profiel moeten ook een indruk krijgen wie je bent en waar je interesses liggen. Zo ben ik gestart met de boards Dit is Wanda, Ga je mee? en De zoektocht naar mijn #droombaan en inmiddels zijn daar een hoop boards bijgekomen zoals Quotes, Pinterest tips & tools en Verlanglijstje.

3. Pinnen

Nu is het tijd om te gaan Pinnen! Struin het internet af naar mooie afbeeldingen of filmpjes die passen bij één van je boards. Ik ben gewoon begonnen door op zoek te gaan naar de boeken en films die ik graag wilde delen. Daarna ben ik via Google op onderwerpen gaan zoeken die me interesseerden.

De basisprincipes van een pin:

 • Een afbeelding of filmpje kun je pinnen met de Pin It-button (of Pinerly-button) vanaf een website
 • De pin bevat direct een link naar de website vanwaar hij gepind is
 • Je kunt tekst toevoegen aan een pin van maximaal 500 tekens
 • De meest recente pin komt links bovenaan te staan

Tips voor een goede pin:

 • Zorg voor mooie en scherpe afbeeldingen
 • Verticale afbeeldingen werken beter
 • Gebruik tekst bij je afbeelding (dit kan je met Pinerly heel eenvoudig doen)
 • Zorg voor een korte, bondige omschrijving
 • Gebruik keywors en hashtags (#) in je omschrijving

4. Zelf een pin maken

Als je een Pinterest CV aan het maken bent, kan het zo zijn dat je een afbeelding wil pinnen, die niet op internet staat, maar wel op je computer. Deze kun je gemakkelijk pinnen door in je profiel bovenaan op Add te klikken en te kiezen voor Upload a Pin. Nadat de afbeelding op het board is geplaatst, kun je een link toevoegen aan de afbeelding door op edit te klikken.

Een aantal van de pins op mijn Pinterest CV heb ik zelf gemaakt, denk hierbij aan de recommendations en mijn foto met contactinformatie. Je kunt voor het maken van pins met tekst tools als Pinstamatic of Pinwords gebuiken. Wil je er ook afbeeldingen in gebruiken, dan moet je zelf aan de slag met een fotobewerkingsprogramma.

Pinwords

5. Promotie

Als je Pinterest CV klaar is en je andere boards hebben ook wat vulling, is het tijd om het kenbaar te maken. Ga eerst mensen volgen op Pinterest die je interessant vindt, kijk op hun boards, like en repin pins en laat reacties achter. Hierdoor kom je onder de aandacht en gaan mensen je terug volgen, jouw pins liken, repinnen en reacties geven. Dit is wat je wil, je board aan zoveel mogelijk mensen kenbaar maken. Zorg wel dat je relevante mensen en bedrijven volgt. Zelf volg ik geen persoon die 100 mensen volgt en maar 10 volgers heeft, tenzij de content heel interessant is. Bouw je publiek dus rustig op.

Maak je zoektocht kenbaar

Baan vinden via social mediaNaast jezelf profileren op Pinterest is het zeker aan te raden om je zoektocht naar je droombaan ook via andere kanalen als Twitter, LinkedIn en Facebook kenbaar te maken. Twitter had voor mij het meeste effect. Mijn tweets over mijn Pinterest CV werden massaal geretweet en ik kreeg hele leuke reacties en zelfs aanbiedingen van recruiters en werkgevers. Tweet niet alleen maar dat je werk zoekt, maar laat ook zien waar je kennis ligt door interessante artikelen (en pins) te delen en gesprekken aan te gaan met mensen.

Maximaal 3 berichten per dag

Facebook heb ik met name ingezet om mijn vrienden en kennissen op de hoogte te stellen van mijn zoektocht, zodat ze hun oren en ogen open konden houden. Op LinkedIn ben ik mijn Pinterest CV gaan delen in mijn status updates en in diverse groepen gericht op solliciteren. Daarnaast heb ik de recruiters in mijn netwerk een persoonlijk bericht gestuurd met daarin de link naar mijn Pinterest CV. Het trok direct de aandacht en ook daar kreeg ik weer veel response. Als je jezelf gaat promoten op LinkedIn, Twitter en Facebook, zorg er dan voor dat je dit niet gaat overdrijven. Drie posts per dag is echt de max, anders gaat het mensen irriteren en heeft het een averechts effect.

Uiteindelijk heb ik niet echt gesolliciteerd op vacatures met mijn Pinterest CV, maar als je reageert op vacatures, kan ik me voorstellen dat je de link meestuurt in de e-mail. Mijn inzet heeft ervoor gezorgd dat ik diverse aanbiedingen heb ontvangen en uiteindelijk heel snel mijn droombaan heb gevonden.

5 Tips voor je Pinterest CV

Tot slot nog 5 tips voor je Pinterest CV. Belangrijk bij het maken van je CV, is dat je eerst goed nadenkt over wat je allemaal wil pinnen. Je hebt immers maar 1 kans en alles staat direct vast. Je kunt pins dus niet van plaats veranderen.

Tip 1: Wie ben je en wat zoek je?

Met een Pinterest CV is het belangrijk om te visualiseren wie je bent en wat je zoekt in een baan. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je een word cloud maken (bijvoorbeeld met Wordle), een verzameling van woorden die passen bij jou of de baan die jij zoekt. Ik heb woorden gebruikt die mijzelf goed omschreven, die anderen gebruiken om mij te omschrijven op mijn Peerz-profiel en uit recommendations die ik heb ontvangen op LinkedIn.

 • Ik raad je zeker aan om een Peerz-profiel te maken. Peerz is een helemaal nieuwe manier om inzage te krijgen in waar jij goed in bent. Peerz laat je zien wat jouw sterke punten zijn door de ogen van je netwerk. Hierdoor krijg je een objectief beeld van je kwaliteiten.
 • Een digitaal visitekaartje met een QR-code zorgt ervoor dat recruiters met een smartphone direct al je contactgegevens in hun telefoon kunnen zetten en je dus kunnen bellen! Een QR-code maak je makkelijk aan met deze QR-code generator.
 • Wat ik zelf niet heb gedaan, maar wel heel leuk vond bij andere Pinterest CV’s, is het benoemen en concreet maken van je droombaan. Naar welke vacature ben je op zoek, welke regio, hoeveel uur etc. Zoek hier een passende afbeelding bij, of maak er zelf een!
peerz

Tip 2: Werkervaring & Opleidingen

Voor ieder bedrijf waar je gewerkt hebt en elke opleiding die je gevolgd hebt, kun je een pin van bijvoorbeeld het logo of het bedrijfspand maken. Zolang je verwijst naar de originele bron (lees: webpagina) krijg je geen problemen met rechten. Zet in de omschrijving de periode en de functie of opleiding. Vergeet niet te linken naar een relevante website, bijvoorbeeld daar waar de functiebeschrijvingen staan of meer informatie over de inhoud van de opleiding die je gevolgd hebt.

Tip 3: Social media profielen

Laat zien waar je te vinden bent op social media als Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel volledig is, met een uitgebreide omschrijving van je werkervaring, kennis en opleidingen.

Tip 4: Recommendations

Heb je al recomandations op LinkedIn? Vraag deze mensen of je de aanbeveling samen met een foto op je board mag zetten. Als link kun je het LinkedIn-profiel van deze persoon gebruiken. Heb je nog geen recommendations op LinkedIn, vraag dan oud-werkgevers of -collega’s om een aanbeveling, dit kan ook gewoon per mail. Geef wel duidelijk aan waar je het voor wil gebruiken en vraag toestemming.

linkedin recommendations

Tip 5: Wees creatief

Heb je zelf nog dingen die je wil pinnen op je Pinterest CV, doen! Zorg er wel voor dat je relevant blijft en let goed op de uitstraling van je board. Wees creatief, maar blijf wel bij jezelf. Wat ik nu steeds meer zie is dat Pinterest CV’s in 2 of 3 accentkleuren worden opgemaakt, het geeft het geheel een wat eenduidiger beeld.

Vind je droombaan!

Als ik terugkijk op dit project (want zo zag ik mijn zoektocht naar mijn droombaan) kan ik concluderen dat het me heel veel heeft opgeleverd. Veel nieuwe, waardevolle contacten en veel inzichten in het gebruik van social media. Zelf zou ik m’n Pinterest CV nu wel anders opstellen, denk daarbij aan kleurgebruik en de volgorde van de pins. Ook zou ik misschien wel meer laten zien van mijn competenties. Maar, mijn doel is bereikt, ik heb mijn droombaan gevonden, nu jij nog!

Heel veel succes met het maken van jouw Pinterest CV! Heb je vragen of wil je jouw board delen, laat dan een reactie achter.

Frankwatching Jobs

fw jobs 100x100Op zoek naar je droombaan? In bijvoorbeeld communicatie, marketing, social media of development & design? Check ook eens ons jobboard!

Vacature te vervullen? Social recruiting werkt! Plaats een vacature op Frankwatching Jobs en werf in het hart van je doelgroep!

>> Meer informatie