How to

Efficiënte B2B-ambassadeurs met LinkedIn product- en dienstaanbevelingen

0

Creatieve sociale concepten, interactie met je doelgroep en snel viraal bereik van je boodschap vergt een actieve, aanwezige en zichtbare doelgroep. Vaak is dat in een B2C-omgeving veel meer het geval dan in de B2B-omgeving. Toch zijn zakelijke contacten zeker niet beroerd je ambassadeur te worden. Je moet ze alleen een klein duwtje in de goede richting geven. LinkedIn recommendations voor producten en diensten kan dat duwtje zijn.

Als je bekend bent met het social medialandschap, dan weet je dat in Nederland LinkedIn een schijnbaar onaantastbare positie bezit als het gaat om zakelijk netwerken. Recentelijk schreef Martine Meijburg hier op Frankwatching een uitgebreid artikel over de vele mogelijkheden van LinkedIn. Ik wil hier één functionaliteit in het bijzonder uitlichten.

Ambassadeurs

Als bedrijf heb je twee belangrijke ambassadeursgroepen: je medewerkers en je klanten. Door social media zijn beide groepen sneller dan voorheen geneigd om de wereld te laten weten ontevreden te zijn over een product of dienst, of juist heel erg tevreden. Klanten zijn op consumentengebied een stuk mondiger dan in een B2B-omgeving. Dat betekent echter niet dat die groep zich niet uit wil spreken over een ervaring met een product of een dienst. Dat gaat echter niet vanzelf, er is wel een pull-benadering voor nodig.

LinkedIn producten en diensten

Als je enigszins bekend bent met LinkedIn, weet je van het bestaan van persoonlijke aanbevelingen af. Je geeft een collega, oud-collega, leverancier of andere contactpersoon een positieve recommendation over zijn of haar functie of samenwerking. Vervolgens is het bijna onfatsoenlijk om geen aanbeveling terug te geven. Het is enigszins gedwongen op deze manier. LinkedIn aanbevelingen voor producten en diensten werken echter anders.

Als je bedrijfspagina op LinkedIn goed ingericht is, zijn je producten en/of diensten juist gecategoriseerd, heb je een volledige omschrijving en wordt het ondersteund door een afbeelding. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om contactpersonen per product/dienst toe te voegen, door te linken naar de bijbehorende pagina op je website en zelfs een YouTube video te koppelen.

Aanbevelingen vragen

Standaard kijken er niet veel van je klanten of prospects op je LinkedIn-pagina, laat staan op de tab waar je producten en diensten staan. Daar is een trigger voor nodig. Zonder trigger worden producten en diensten slechts enkele keren bekeken over een langere periode:

In anderhalf jaar worden de diensten enkele tientallen keren bekeken

In anderhalf jaar worden de diensten enkele tientallen keren bekeken

Dé manier om er voor te zorgen dat meer van je klanten en prospects deze producten of diensten bekijken, is de inzet van je tevreden klanten. Bij elk product en elke dienst staat een link waarmee je deze blije klanten om een gunst vraagt: Vraag om aanbevelingen.

Vraag om aanbevelingen

Het kan zijn dat, zelfs al ben je beheerder van je bedrijfspagina, deze functie niet zichtbaar is. De oplossing daarvoor is om je zakelijke e-mailadres (behorende bij de organisatie van de bedrijfspagina) te koppelen aan je persoonlijke account. LinkedIn legt hier uit hoe je dit doet. Vervolgens is de functie zichtbaar en kan je deze gebruiken:

Bericht - kunt u onze dienst aanbevelen?

Je krijgt direct een tekstvoorstel van LinkedIn. Gebruik deze standaard tekst niet, het maakt het erg onpersoonlijk en… standaard! Gebruik je eigen woorden om je tevreden klant te vragen naar een aanbeveling. Pas ook het onderwerp aan.

Het is mogelijk om meerdere personen tegelijk dit bericht te sturen. Doe dat liever niet. Het is onpersoonlijk en de kans dat iemand actie onderneemt op basis van een generiek mailtje is een stuk kleiner. Neem de tijd om je tevreden klanten één voor één dit bericht, gepersonaliseerd, te sturen.

De resultaten

Wij hebben dit voor enkele van onze eigen diensten geprobeerd. In enkele dagen tijd kregen we meerdere aanbevelingen en liep het aantal paginaweergaven van de diensten snel op richting de 1500 – 2000.

Resultaat aanbevelingenHoe is het mogelijk dat er zoveel paginaweergaven ontstaan zijn? Dat is een gevolg van het virale effect: tevreden klanten plaatsen een aanbeveling voor de dienst, waarna de connecties van deze personen dit op hun tijdlijn krijgen te zien in de vorm van een (automatische) statusupdate:

Status Update: Connectie heeft aanbevolen

Zo zorg je ervoor dat de connecties van je (tevreden) klanten direct zien welke producten of diensten zij hebben afgenomen én hebben aanbevolen. Zo zorg je voor een snelle en efficiënte inzet van je ambassadeurs.

Houd het niet enkel binnen LinkedIn

Binnen LinkedIn zien de aanbevelingen er professioneel uit. LinkedIn biedt echter ook de mogelijkheid om real-time het aantal aanbevelingen per product of dienst op je website uit te lichten.

Website ClickQ - LinkedIn button

Heb je hier al ervaringen mee of loop je ergens tegenaan? Deel het in de reacties hieronder!