Innovatie

Een succesvolle digitale toekomst? Lang leve context, passie & copycats!

0

26 april, iedereen die enigszins geïnteresseerd is in technologie, internet en innovatie heeft deze dag met een dikke digitale stift gemarkeerd in z’n smartphone. Het is de tweede dag van de The Next Web conference, een technowalhalla voor digifreaks, een timewarp door de techfuture. Mijn wekker gaat af en ik spring vanuit mijn bed – zonder opstartproblemen – linea recta de trein in, op weg naar Amsterdam.

Aangekomen in de Westergasfabriek word ik overspoeld met futuristische lampen, groene cijferreeksen a la Matrix, universumvisuals en een krioelende techfreakmensenmassa. Nooit eerder voelde ik me zo dichtbij de toekomst.

Context domineert de toekomst

Ik begin de dag met een lezing van Robert Scoble: technisch evangelist, gadget lover, blogger, ex-Microsoft-medewerker en een heerlijke spreker om naar te luisteren. Met zijn Google Glass en gepassioneerde manier van spreken zet hij direct de juiste – futuristische – toon.

Robert Scoble

Robert gaat het met ons hebben over context. Mooi, een uitermate relevant onderwerp dat – terecht – een steeds grotere rol gaat spelen binnen alle facetten van de online wereld. Robert tilt dit onderwerp in zijn lezing naar een hoger niveau. Hij neemt ons mee op reis door de nabije toekomst en rept over de oneindige mogelijkheden. Wat als content optimaal gepersonaliseerd zou zijn? Wat als je op het perfecte moment de perfecte aanbieding van de perfecte aanbieder in je schoot krijgt geworpen? Wat als er optimaal gebruik zou worden gemaakt van de enorme hoeveelheid beschikbare context?

Tijd, locatie, omgeving, sociaal referentiekader; allemaal factoren die de informatie die we gepresenteerd krijgen gepersonaliseerder kunnen maken. Zijn Google Glass zou kunnen herkennen of hij fietst of in de auto zit en de voorgestelde route daarop afstemmen. Als ik langs de watertaxi loop en er wonen tien vrienden aan de overkant, dan ben ik misschien wel geïnteresseerd in een korting op de ritprijs.

Als voorbeeld noemt hij ‘Vintank’, een vooruitstrevende pionier in de wijnindustrie die volgens Robert perfect heeft begrepen wat de kracht is van context. Vintank is een ambitieuze startup die conversaties via social media analyseert en consumenten – die hun voorkeur op bijvoorbeeld Twitter hebben uitgesproken – triggert op het moment dat zij zich in een gebied begeven waar ze kunnen krijgen wat ze willen. En het gaat verder: Vintank kan een wijnproeverij laten weten welk type tour moet worden aangeboden; gaat het om een Instagram-gebruiker? Dan wordt het een visuele tour. En anders wordt het een route linea recta naar de wijnvaten, zodat de consument direct een aankoop kan doen. Wow. De mogelijkheden reiken tot aan de horizon en verder.

Vanuit mijn eigen referentiekader slaan mijn hersens direct op hol; ik wil een alert van alle mensen die binnen één maand drie keer het woord WordPress hebben getweet én op Google+ vermelden dat zij werkzaam zijn bij een bedrijf dat meer dan 50 werknemers heeft. Yes please.

FutureContextgerelateerde marketing is de toekomst. En stiekem is die toekomst al lang begonnen. Jonge, slimme bedrijven investeren al tijden in vrachtladingen aan data en tools om consumenten zo gedetailleerd mogelijk te analyseren. Kennis is de sleutel: wie is je klant? Waar kopen ze? Van welke concurrenten zijn ze fan? Hoeveel vrienden hebben ze? Naar welke festivals gaan ze in de zomer? Stel je eens voor dat je als zonnebrilretailer over die kennis beschikt. Dan kun je mannen die naar techno luisteren en fan zijn van Ray Ban een aanbieding doen voor een Awakenings-zonnebril op het moment dat ze in de buurt komen van jouw winkel en Awakefest binnen drie weken begint.

Intern is het nieuwe extern

Dankzij Robert staan we te trappelen om aan de slag te gaan met een briljante marketingstrategie. Maar wat gaan we verkopen? Jonathan MacDonald weet gelukkig raad. Met het enthousiasme van een kleuter in een ballenbak brult hij de zaal omver met zijn advies: ‘luister naar je hart’. Als je iets doet waar je in gelooft, komt het helemaal  goed volgens Jonathan.

Jonathan MacDonald

Maar echt. Uit onderzoeken blijkt dat je kans van slagen astronomisch veel groter is wanneer je achter je product staat. Waarom? Na een paar indrukwekkende percentageknallers op het scherm te hebben getoverd, legt hij dat haarfijn uit. In een wereld die wordt gedomineerd door internet en op z’n kop is gezet door social media, liggen je visie, geloof en identiteit op straat. Wie jokt, valt door de mand. Een product aan de man brengen omdat je zin hebt om gemakkelijk geld te verdienen, is geen optie. Internetsurfers rukken het masker van je gezicht af en prikken zo door je mooie poehaa-praatjes heen. Intern is het nieuwe extern, dus zul je moeten zorgen dat intern en extern één en dezelfde zijn.

Vraag je dus af waar je gelukkig van wordt en ga daarmee aan de slag. Op zich geen revolutionair verhaal, maar de tot de verbeelding sprekende manier van vertellen zorgt dat iedereen in de zaal zich afvraagt of hetgeen hij/zij doet voldoening geeft. Een luid applaus volgt.

Goooo copycat!

Tot slot nog een overtuigende finaleklapper uit de mond van Mark Earls. Na twee dagen TNW Conference is de energie in de zaal enigszins weggeëbd, maar dat is voor Mark geen enkel probleem. Hij laat de zaal een wave doen en vraagt daarna iedereen de handen van de persoon naast zich beet te pakken en de ander proberen omver te duwen. Naast een energiebooster en een psychologisch interessant experiment – treed buiten je comfortzone – , wordt het punt dat Mark wil maken meteen duidelijk: iedereen kopieert.

Mark Earls

Zodra er iemand in de zaal een kwartslag draait, de handen kruist of op en neer begint te springen, ontstaat er een golf van kopieergedrag en doet de hele zaal binnen enkele seconden exact hetzelfde. Tot de volgende ‘innovator’ weer met een nieuw idee komt.

Was Apple revolutionair met de iPhone? Was Facebook gebaseerd op een nieuw idee? Nee. Maar ze waren wel ongelofelijk goed in het kopieren en verder ontwikkelen van een bestaand idee. Wees niet bang om te kopieren. Sterker nog, kijk om je heen en kopieer zoveel mogelijk goede ideeën. Probeer niet origineel te zijn, maar probeer het idee van iemand anders het beste in de praktijk te brengen. Ga er daarbij ook vanuit dat de rest van de wereld klaar staat om jouw idee te kopieren. Bereid je daarop voor door in beweging te blijven. Blijf ontwikkelen en integreer ook dan weer ideeën van mensen om je heen om je ‘eigen’ idee verder te verbeteren. In mijn ogen een fris en welkom verhaal in een tijd waar je elke drie seconden het woord ‘innovatie’ tegenkomt.

Volgend jaar weer?

Daar kan ik kort over zijn: ja! Al met al een zeer inspirerend evenement met energieke, overtuigende  sprekers, volop mogelijkheden om te netwerken en een sterke focus op de toekomst. Ook de internationale sfeer en de presentaties van interessante startups spraken me aan.

Enige verbeterpuntje: meer inhoud, minder vorm. Veel lezingen waren overtuigend en bevatten een waardevolle boodschap, maar waren niet per se vernieuwend. Wellicht dat TNW 2014 de puntjes op de ‘i’ zet.