How to, Inspiratie

Group buying: kansen voor winkeliers & 3 succesvolle varianten

0

Samen met een groep een kado kopen levert een hoop gedoe op: wat kopen we? Heeft iedereen al betaald? Wat doen we met het geld dat overblijft? Online tools kunnen dit proces vereenvoudigen. Logisch dus dat verschillende spelers inzetten op online gifting. Van Zweedse coupon start-up Wrapp tot e-commerce gigant eBay. En van het Nederlandse EasyGiven tot het Amerikaanse Fancy.com. Voorspelling: ‘group gifting’ zou wel eens een flinke vlucht kunnen nemen.

Voordelen voor consument, kansen voor winkelier

De toegevoegde waarde van een goede online ‘group gift’ oplossing is simpel: geen gedoe met wisselgeld, geen gezeur over niet betalende deelnemers en een duidelijk overzicht van het te besteden bedrag. Ook voor winkeliers zitten er veel voordelen aan. Het levert een extra verkoopkanaal op dat zeer geschikt is voor het verkopen van duurdere producten en het is geheel zonder risico (immers: no cure, no pay). Reden genoeg te denken dat dergelijke oplossingen mateloos populair zijn. Maar in werkelijkheid zijn ‘group gift’ tools nog bepaald geen gemeengoed.

1. Gifts - mobile screenshots

Dat online gifting bestaansrecht heeft, bewijst het Zweedse Wrapp, een platform waar vrienden elkaar al ruim 8 miljoen giftcards kado hebben gedaan. Wrapp legt een slimme koppeling met Facebook, zo weet Wrapp wie van je vrienden jarig is. Wrapp biedt vooral gratis GiftCards (ter promotie van aangesloten retailers), maar gebruikers kunnen ook een betaalde GiftCard kopen. En de formule werkt: Wrapp groeit als kool.

Het bewijst de potentie voor online kadoformules. De grote vraag is nu: wie is de gewezen partij om succesvol ‘group gifting’ aan te bieden? We zien momenteel drie varianten:

Optie 1. De kadowinkel als ‘zelfstandige’ formule
Optie 2. ‘Group gifting’ als functionaliteit bij de retailer
Optie 3. ‘Group gifting’ via ‘social discovery’

Optie 1. De ‘zelfstandige’ kadowinkel: EasyGiven

In Nederland is sinds kort EasyGiven actief: een kadowinkel gericht op het samen kopen en geven van een kado. Dankzij een sterk netwerk van aangesloten webshops (waaronder de Bijenkorf & CoolBlue) biedt EasyGiven een groot online assortiment aan kado’s. Maar belangrijker: EasyGiven zorgt dat gebruikers makkelijk en soepel samen het gewenste bedrag kunnen inzamelen. De aangesloten webshops hoeven vervolgens alleen te zorgen dat het kado op het gewenste adres wordt bezorgd.

2. Easy Given

Optie 2. ‘Group gifting’ bij de ‘gewone’ webshop

Een andere logische partij om ‘group gifting’ te ondersteunen is natuurlijk de webshop zelf. De Amerikaanse e-commerce gigant eBay doet dit al: zij biedt haar klanten de mogelijkheid om op eBay een kado uit te kiezen en dit samen met een groep te kopen. Toch zien we dit soort functies nog maar weinig. Dit valt waarschijnlijk te verklaren door de zeer strenge regelgeving.

3. eBay Group GiftsHet principe van een gezamenlijk kado organiseren klinkt simpel: je verzamelt geld van alle deelnemers en geeft dit vervolgens uit. Maar in de praktijk is dit, met name vanwege strenge regelgeving, zeer complex. “Omdat we geld van derden inzamelen en ook tijdelijk vasthouden, lijken we in zekere zin een soort een elektronisch geld instituut, oftewel EGI”, aldus Alexander van Andel van EasyGiven. “EGI’s vallen onder zeer strenge bancaire regels van De Nederlandse Bank de laatste tijd alleen maar verder zijn aangescherpt.”

Maar EasyGiven voldoet aan alle regels wat betreft EGI’s en is aangesloten bij de thuiswinkel waarborg organisatie. Dit maakt hen mogelijk een zeer interessante partner voor retailers. Mocht EasyGiven ertoe besluiten om hun service ook (bijvoorbeeld via white label) aan te bieden bij grote webshops als wehkamp.nl en Bol.com, dan zou het wel eens een stuk sneller kunnen gaan met de bekendheid en omarming van group gifting.

Optie 3. ‘Group gifting’ via ‘social discovery’ platforms

Naast de ‘klassieke’ webshops is er nog een ander soort platform dat gebaat kan zijn bij ‘group gifting’. De razendsnelle opkomst van Pinterest bewijst de waarde van ‘social discovery’: inspirerende graasplakken waar consumenten ideeën kunnen opdoen. Pinterest concurrent Fancy gaat een stap verder dan alleen het aanbieden van inspiratie: zij biedt haar gebruikers de mogelijkheid om de vondst direct met een groep te kopen.

4. Fancy Group Gift

De ‘group buy’-tool geeft gebruikers de mogelijkheid een groepskado te organiseren, mede-gevers uit te nodigen en het kado rechtstreeks bij de gelukkige ontvanger te bezorgen. Mocht het kadoplan te weinig bijdrages ontvangen dan wordt het verzamelde bedrag automatisch teruggestort.

Conclusie: brede acceptatie ‘group gifting’ dus een kwestie van tijd?

Kijkend naar de ontwikkelingen lijkt het succes vooral af te hangen van welke partij de ‘group gift’ tool aanbiedt. Wrapp maakt in ieder geval duidelijk dat elkaar online kado’s geven bestaansrecht heeft. EasyGiven biedt een toegespitste kadowinkel en faciliteert daarbij het samen betalen. Dit zou natuurlijk helemaal interessant zijn wanneer deze functionaliteit ook bij de grote e-tailers aangeboden zou worden. Of misschien zijn het niet de webshops, maar meer de inspiratie platforms, zoals Pinterest en Fancy, die voor de doorbraak van ‘group gifting’ gaan zorgen. Hoe dan ook, genoeg reden om aan te nemen dat de bekendheid en het gebruik van ‘group gift’ tools wel eens een flinke vlucht kan gaan nemen.