Innovatie

Instagram: breng het verhaal van je merk in beeld

0

Instagram is de nieuwe ‘social media darling’. De vierkante – ietwat nostalgische – plaatjes spreken tot de verbeelding. En tweederde van de consumentenmerken is inmiddels actief op de fotocommunity. Instagram kan een goede zichtbare aanvulling zijn op je contentstrategie. Wanneer en waarom start je met deze vorm van visuele communicatie? En hoe maak je dat vervolgens tot een succes?

Wat wil je eigenlijk vertellen?

Natuurlijk is het verleidelijk om direct te beginnen met Instagram. Het is immers nieuw en hip. Maar als organisatie is dat niet zo verstandig. Beelden komen heel direct binnen bij de kijker. Instagram roept daardoor direct een gevoel op rond je merk, product of organisatie. Je wilt zorgen dat dat het juiste gevoel is. Bedenk daarom eerst hoe je dit medium kunt inzetten als onderdeel van je contentstrategie. Vormt het medium een goede aanvulling op wat je wilt vertellen? En wat wil je eigenlijk vertellen? Het antwoord op deze vraag is niet: dat ons product zo goed is.

Visuele identiteit

Voor je allerlei afbeeldingen op internet plaatst, moet je weten wat je als organisatie uiteindelijk wilt bereiken. Voor een biologisch koffiemerk kan dat bijvoorbeeld zijn: dat mensen in Europa kunnen genieten van heerlijke natuurlijke koffie en daarmee bijdragen aan een duurzame toekomst. Kies er dan voor om het natuurlijke productieproces van de koffie in beeld te brengen. Daarmee benadruk je de echtheid en het natuurlijke van het product, waarmee je direct de associatie lekker en duurzaam oproept. Denk aan foto’s van de koffieplantjes, de mensen die de koffiebessen met de hand plukken en de jute zakken waarin de koffiebonen worden vervoerd. Zo geef je ook visueel lading aan de identiteit van je organisatie.

Bron: https://www.instragram.com/redbull

Bron: instagram.com/redbull

Breng je verhaal in beeld, niet je product

Is jouw product of bedrijf niet echt fotogeniek? Geen probleem, een product levert meestal niet echt spannend of inspirerend beeld op. Creëer wel de juiste context voor jouw product. Kies daarvoor een thema dat bij je product past. Dat thema hoeft geen directe link te hebben met je product, maar bijvoorbeeld wel met de lifestyle die daarbij past. Zo claimt Red Bull heel succesvol het thema extreme sports en voert dit ook door op Instagram.

Gebruik content van gebruikers

Alle merken zijn te vinden op Instagram, zegt Nitrogram , het platform voor merken op Instagram. Bedoeld wordt: iedere smartphone-bezitter kan een foto maken en taggen met jouw merk. Het is dus waarschijnlijk dat er al verschillende foto’s van je merk op Instagram te vinden zijn, voordat je merk officieel met Instagram begint.

Dat is tegelijk een mooie kans om jouw beeldthema te ontdekken. Wat je doelgroep over jouw merk op Instagram zet, is het verhaal dat in beeld al werkt voor je er zelf energie in hebt gestoken. Welke foto’s posten mensen over jouw merk? Maak daarvan een creatieve vertaling en creëer de context. Zo kunnen gebruikers van Instagram bijdragen aan de lifestyle rond het merk Innocent Smoothies via de hashtag #innocentinspires.

Bron: instagram.com/innocentsmoothies

Bron: instagram.com/innocentsmoothies

Inspiratie geen illustratie

Je doel op Instagram is dat je beelden geliket (en daarmee gedeeld) worden en dat mensen je gaan volgen. Goed beeld illustreert daarom niet alleen, maar inspireert mensen. Hoe je dat doet? Geef een kijkje behind the scenes. Plaats foto’s van dingen die mensen normaal nooit zien: bijvoorbeeld van het productieproces. Of laat zien wat mensen met jouw product doen. Je foto’s zijn het liefst creatief, mooi, een beetje gek of over the top. Zoek ook anderen op Instagram die foto’s posten die bij jouw merk horen. Volg en like de beelden die aansluiten bij jouw verhaal en creëer zo een community van mensen die naar dezelfde beelden en hetzelfde gevoel op zoek zijn.

Bron: instagram.com/carbonettiguitars

Bron: instagram.com/carbonettiguitars

Maak je eigen nostalgische vierkante foto’s

Op Instagram kun je niet gemakkelijk foto’s delen van anderen. Creëer dus je eigen originele content. Wees consistent in het soort onderwerpen, de vorm en de kwaliteit van foto’s die je post, zodat mensen weten waarom ze je volgen. Gebruik bijvoorbeeld altijd hetzelfde filter. Zo worden de foto’s van jouw organisatie herkenbaar en bovendien leuk om naar te kijken. Zorg bovendien dat je vaak mensen in beeld brengt. Het liefst mensen die je aankijken. Mensen willen graag mensen zien, geen bedrijven.

Andere tips voor Instagram

Zoek belangrijke gebruikers van je merk op Instagram. Bijvoorbeeld via een #hashtag-wedstrijd waarin je mensen oproept bepaald soort foto’s te maken. Zo zette Mercedes-Benz de #Untamed Instagram-campagne op voor de introductie van de nieuwe CLA.

Op je fotokaart worden je foto’s voorzien van een geotag (via gps) weergegeven. Reist één van je medewerkers veel, neem dan steeds foto’s op verschillende plaatsen en breng zo in beeld waar je organisatie te zien is.

Verder lezen

Geïnspireerd geraakt? Via deze links vind je nog meer informatie en handige tips:

Download de gids voor Instagram voor bedrijven via Nitrogr.am
Top 50 merken op Instagram
• Artikel: 5 brands that are doing great things on Instagram
• Artikel: Big brands on Instagram launchpad