How to

Instagram en Vine: in 6 stappen naar social video marketing

0

Met social video’s kunnen merken een verhaal vertellen dat gebruikers van begin tot eind tot zich nemen en hun merkwaarden daarin op een simpele, creatieve manier verweven. In een tijd waarin consumenten, influentials en media worden bedolven onder een eindeloze stroom aan content, biedt dit iedere marketeer of PR-professional mogelijkheden om op te vallen. 

Vorige week maakte MTV de nominaties voor haar jaarlijkse Video Music Awards bekend met hippe animaties die wereldwijd massaal werden geliked en gedeeld. Niet gek, als je bedenkt dat het entertainmentmerk in totaal ruim 1,5 miljoen volgers via Instagram en Vine heeft. De video-functie van Instagram lijkt, met miljoenen uploads per dag en steeds meer merken die op het medium actief zijn, populairder te zijn geworden dan video-app Vine. Desalniettemin kunnen merken als MTV via beide social video diensten een verhaal vertellen dat gebruikers van begin tot eind tot zich nemen en hun merkwaarden daarin op een simpele, creatieve manier verweven. Maar hoe? In zes simpele stappen naar een effectief gebruik van Instagram en Vine.

1. Naar een hoger bereik en meer engagement

Niets is vervelender dan, na dagen van brainstormen, schrijven, filmen en monteren, tot de ontdekking te komen dat de viral voor jouw merk weinig hits heeft en het door bijna niemand wordt gedeeld. Die kans is bij Instagram en Vine een stuk kleiner! Natuurlijk blijft een goed idee en minstens zo goede uitvoering belangrijk, maar onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld branded Vine-video’s gemiddeld vier keer zoveel worden gedeeld als andere video’s. De sterke integratie met bijvoorbeeld Facebook en Twitter zorgt ervoor dat video’s makkelijker kunnen worden gedeeld en binnen no-time een groot publiek hebben bereikt. Een unieke kans om jouw doelgroep aan te spreken in bewegend beeld.

De bekendmaking van nominaties “Beste vrouwelijke video” voor de MTV Video Music Awards: veel gedeeld en veel geliked.

De bekendmaking van nominaties ‘Beste vrouwelijke video’ voor de MTV Video Music Awards: veel gedeeld en veel geliked.

2. Grijp de aandacht in een paar seconden

In een tijd waarin consumenten, online influentials én redacties steeds minder tijd hebben, komt social content steeds vaker in hapklare brokken op ons af. Instagram en Vine zijn daar geen uitzonderingen op. Waar YouTube zijn populariteit te danken heeft aan bijzondere filmpjes van maximaal 10 minuten hebben gebruikers van de social video diensten slechts enkele seconden tot hun beschikking. Is dat voor merken geen enorme beperking?

Juist niet! Omdat de video’s maar een paar seconden duren, zijn meer mensen geneigd op play te drukken en de hele video uit te kijken. De attentiewaarde bij bijvoorbeeld een Vine-video is dus, in tegenstelling tot bij commercials of langere virals, bijna altijd 100%. Een mooie kans om in het hoofd en hart van de consumenten te komen, mits de videocontent relevant en opvallend genoeg is.

American Apparel laat nieuw jasje zien in uitdagende video.

American Apparel laat nieuw jasje zien in uitdagende video.

3. Geef (letterlijk) gezicht aan het merk

Probeer met een social video niet het hele verhaal van een campagne of merk te vertellen: daar zijn de zes tot 15 seconden gegarandeerd te kort voor. Schrijf twee of drie merkwaarden op papier en denk na hoe je deze op een relevante en opvallende manier aan elkaar kunt koppelen. Maak hierbij gebruik van bestaande content (product, bytes uit de campagne) of nieuwe content (input van volgers of laat een animatie maken). Met een goed idee en een sterk merk heb je al snel een social video-hit te pakken.

Burberry geeft een sfeerimpressie van de lancering van hun nieuwe mannencollectie…

Burberry geeft een sfeerimpressie van de lancering van hun nieuwe mannencollectie.

4. Maak van eenvoud de video’s grootste kracht

Waar voorheen de drempel voor consumenten nog hoog was om video’s te maken en te uploaden, is deze met Instagram en Vine zo goed als verdwenen. Een video wordt opgenomen door de vinger op het scherm te houden en stopt zodra de vinger weer van het scherm wordt gehaald. Dit maakt het filmen niet alleen makkelijker, maar zorgt er ook voor dat gebruikers met het stop-motion effect al snel creatieve video’s kunnen maken. Voor bedrijven en merken, die tot nu toe voor online activaties vooral waren gebonden aan foto en tekst, biedt dit mogelijkheden om te experimenteren met video. Daarmee zul je niet alleen een nieuwe doelgroep aanspreken en het engagement onder je fans verhogen, maar heb je ook interessantere user generated content om door te plaatsen op je eigen kanalen.

In plaats van een “ouderwetse” promotievideo, vraagt het Vlaams Verkeersbureau aan Vlamingen zelf om hun stad te laten zien in zes seconden. Op www.flandersin6.be meer voorbeelden.

In plaats van een “ouderwetse” promotievideo, vraagt het Vlaams Verkeersbureau aan Vlamingen zelf om hun stad te laten zien in zes seconden. Op www.flandersin6.be meer voorbeelden.

5. Maak gebruik van de actualiteit

Ruim tweederde van alle mobiele data zal, naar verwachting, over vijf jaar bestaan uit mobiele video. Waar video’s via YouTube en streaming video services als RTL XL en Uitzending Gemist vaker worden bekeken via laptop of tablet (met Wi-Fi), zijn video’s via Instagram en Vine ook makkelijk te bekijken met een 3G-verbinding. Daarmee zijn consumenten voor jouw merk ook buiten en onderweg bereikbaar via video. Maak hiervan gebruik en speel in op actualiteitsmomenten. Denk aan een koffiefabrikant die tijdens de ochtendspits de making-of van een latte macchiato op Vine zet of een restaurant die met een smakelijke Instagram-video laat zien wat er vanavond op het menu staat.

Bacardi: laat zien hoe je op een warme dag zomerse cocktails maakt voor jou en je vrienden.

Bacardi: laat zien hoe je op een warme dag zomerse cocktails maakt voor jou en je vrienden.

6. Wees verslaggever voor jouw volgers

Als marketeer of PR-professional kom je vaak op evenementen en plekken waar de fans van jouw merk alleen maar van kunnen dromen. Maak ze daarom onderdeel van jouw belevingswereld en maak een videoverslag. Post leuke videobytes namens jouw merk en krijg gegarandeerd respons van de echte fans.

Journalist van wielermagazine laat zijn volgers sfeer proeven langs de route.

Journalist van wielermagazine laat zijn volgers sfeer proeven langs de route.

Denk aan de aanwezigheid van bedrijven, journalisten en liefhebbers bij de Tour de France, die afgelopen zondag haar finale beleefde. Echte wielerliefhebbers deelden en re-tweeten de video’s vanuit Frankrijk massaal.

Dat waren mijn tips voor social video marketing. Hoe zet jij Instagram & Vine in?