How to, Verdieping

A/B-testen: drie betaalbare tools vergeleken

0

Met A/B testing kun je de content elementen op je website onder gelijke omstandigheden testen. Dus 50% van de bezoekers ziet de originele pagina, de overige 50% krijgt de alternatieve variant voorgeschoteld. Vroeger was dit  alleen mogelijk voor de top 500 adverteerders. Gelukkig zijn deze tijden voorbij. Er komen steeds meer tools op de markt, die ook betaalbaar zijn voor een MKB bedrijf. Ik heb 3 A/B testing tools uitgeprobeerd. Ik deel mijn ervaringen.

Content Experiments: gratis testing tool

Dit is de gratis testing tool van Google Analytics. Een laagdrempelige tool, waarbij je gebruik kunt maken van alle analysemogelijkheden van Google Analytics. Bijvoorbeeld: segmenten aanmaken voor het desktop en tablet verkeer van je test. Qua instellingen is content experiments wel vrij beperkt in vergelijking met andere testing tools:

 • Je dient voor iedere test een code te plaatsen op de originele pagina;
 •  Je hebt geen behavorial targeting mogelijkheden. Je kunt dus geen test opzetten, waarbij je alleen de bezoekers vanuit AdWords of mobiel apparaat meeneemt in jouw test;
 • Je kunt alleen split-URL tests opzetten. Je dient dus voor iedere test 2 unieke URL’s aan te maken.

De voordelen van deze tool zijn:

 • Het opzetten van de tests zijn heel laagdrempelig;
 • Content experiments heeft een automatische koppeling met alle rapportage mogelijkheden van Google Analytics.

Content Experiment

Kortom: een prima tool om te starten met A/B testing. Als je aanvullende wensen hebt voor A/B testing zijn er betere alternatieven voor handen.

Convert Experiments: new kid on the block!

Deze tool kende ik tot voor kort nog niet. Ik was zeer verrast door de prijzen én de mogelijkheden van deze tool. Mij vielen de volgende zaken in positieve zin op:

 • Je hoeft slechts éénmalig een javascript code te plaatsen op alle pagina’s. Voor WordPress gebruikers is het helemaal eenvoudig. Convert heeft namelijk een eigen plugin;
 • Deze tool heeft wel behavorial targeting mogelijkheden;
 • Volledige integratie met Google Analytics;
 • Je kunt A/B tests opzetten vanaf 9 dollar per maand;
 • Je kunt de tool 2 weken gratis uitproberen.

Er zijn ook enkele verbeterpunten voor deze tool:

 • Er is helaas nog geen koppeling met ClickTale of CrazyEgg;
 • Er zijn geen heatmaps beschikbaar in deze tool;
 • De interface is een verbeterpunt voor deze tool. Vooral het toevoegen van doelen gaf mij in het begin problemen. Hoeveel en welk type doelen kun je gebruiken in deze tool?

Voor MKB-bedrijven is dit een zeer geschikte tool. Niet zo uitgebreid als de volgende tool VWO, maar voldoende features voor een gemiddelde MKB’er. Het abonnement van 9 dollar per maand vind ik zeer interessant. Hiervoor krijg je 2000 bezoekers per maand. Dat is geen gekke deal voor een MKB’er, die wil starten met A/B testen. Bekijk ook de videotutorial.

Convert-Experiments-Easy-AB-Testing

VWO: premium testing tool

Dit is de duurste van de 3 testing tools. Maar deze tool is ook de beste. Op bijna alle vlakken scoren zij het beste. Zij zijn niet voor niets een grote speler wereldwijd. Wat maakt deze tool zo goed?

 • Net als bij Convert, dien je slechts éénmalig een javascript code op je site te plaatsen. Voor de WordPress gebruikers is dit niet nodig. Ook voor VWO (Visual Website Optimizer) is er een plug-in beschikbaar;
 • Zeer gebruiksvriendelijke interface met heel duidelijke tutorials;
 • Ook behavorial targeting beschikbaar binnen deze tool;
 • Koppelingen met zowel Google Analytics als ClickTale beschikbaar;
 • Je hebt de beschikking over heatmaps voor al je tests;
 • Je kunt de tool 30 dagen gratis uitproberen;
 • Voor 49 dollar per maand krijg je 10.000 bezoekers. Deze tool is duidelijk prijziger dan Convert, maar je krijgt er ook meer mogelijkheden voor terug.

Kortom: VWO is echt een premium testing tool. Als je budget wilt reserveren voor A/B testing, dan adviseer ik zeker VWO. Als je minder budget tot je beschikking hebt, is Convert een heel goed alternatief. Bekijk ook de videotutorial van VWO.

process-1

Conclusie

Er zijn geen excuses meer om niet te gaan testen. Je kunt tegen zeer betaalbare tarieven A/B tests gaan opzetten. Voor WordPress gebruikers is het natuurlijk nog eenvoudiger. Zij hoeven slechts een plug-in te activeren om te gaan testen. Mijn advies is wel om goed na te denken over wat je wilt gaan testen. Veel marketeers vervallen vaak in het testen van button kleuren en afbeeldingen. Je kunt beter eerst een hypothese bedenken over wat je wilt bereiken via een A/B test. Een hypothese is een veronderstelling over wat je denkt te verbeteren op je website met een A/B test. In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op de analyse om de juiste hypothese voor een A/B test te kunnen bepalen!

Hoe zijn jouw ervaringen met A/B testing tools? Ik lees graag jouw ervaring bij de reacties!