Verdieping

Budget Bejaardenhuis: hoe je kon weten dat ’t nep was

0

De koepelgevangenis van Breda ombouwen tot een budgetbejaardentehuis met de naam Budget Bejaardenhuis de Koepel, waar ouderen voor 29 euro per dag wonen in een gedeelde cel en verzorgd worden door robots. Het leek een krankzinnig idee en dat was het natuurlijk ook. Ondernemer Aad Ouburg gaf op 28 augustus aan Novum toe dat zijn plan niet serieus was.

Gelukkig maar, want het zag er behoorlijk echt uit. Dat vond men op Twitter ook, getuige de enorme hoeveelheid reacties daar. En in het bericht op de Volkskrantwebsite stond op 28 augustus ’s avonds laat nog steeds dat Ouborg volgens zijn woordvoerder ‘bloedserieus’ was. Nu zijn er op dit moment ergere dingen aan de hand in de wereld, dus dat het nog niet gecorrigeerd is, zij de Volkskrant vergeven.

Ik zal toegeven dat ik in eerste instantie ook trapte in het promotieplannetje van Ouborg. Er gebeuren immers wel gekkere dingen, zeker in de zorg. Maar bij nadere bestudering van de website vond ik verschillende aanwijzingen waaraan je had kunnen zien dat het plan nep was. Of in elk geval wel heel slecht doordacht.

1. Een website maken voor iets dat nog maar een plan is

Om te beginnen presenteerde Ouborg direct een kant-en-klare website, inclusief mogelijkheid tot inschrijven. De gevangenis komt in 2016 leeg te staan en dan zal het gebouw eerst worden aangeboden aan de provincie of de gemeente, aldus een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. Het is dus nog totaal niet zeker dat Ouborg de gevangenis kan kopen. Maar dan wel een complete website laten maken, inclusief promotiefilmpje en de mogelijkheid om je alvast in te schrijven? Weinig goede ondernemers zullen daar in zo’n vroeg stadium geld aan spenderen.

2. Het beeldgebruik van de website sluit niet aan bij de doelgroep

Wie is de doelgroep van het budgetbejaardentehuis, als dat bejaardentehuis zou bestaan? Bejaarden natuurlijk. Of wacht, ‘senioren’. Of wellicht ‘60-plussers’. Zoals jongeren zich spiegelen aan iets oudere jongeren, zo willen ouderen liever geassocieerd worden met ietsje jongere ouderen. Daarom worden sta-op-stoelen altijd gefotografeerd met fitte mensen van 50 à 60 jaar oud erin. Bekijk dan eens het begin van het filmpje van Budget Bejaardenhuis. Zou jij graag op deze mevrouw willen lijken?

Accepteer cookies

3. De website sluit überhaupt niet aan bij de doelgroep

Senioren zijn steeds actiever op internet, maar voor de doelgroep van hulpbehoevende ouderen is deze website veel te moeilijk. De lettertjes zijn veel te klein, de menubalk valt niet op en ik weet zeker dat mijn oma niet zou bedenken om op de homepage naar beneden te scrollen omdat onder het filmpje nog tekst zou kunnen staan.

4. De tekst is niet bedoeld om de doelgroep te verleiden

De tekst op de homepage begint met “U bent op zoek naar betaalbare bejaardenhuisvesting?”. Topmarketing dit. De Lidl verkoopt ons toch ook geen ‘betaalbare voedingswaren’? En dan: “Hou je oude dag betaalbaar”. Dat klinkt als iets wat nog tientallen jaren ver weg is. Als budgetbejaardenhuis.nl écht hulpbehoevende ouderen zou willen aanspreken, dan zou een slogan als “Betaalbare goede zorg, direct beschikbaar” veel beter zijn.

5. De doelgroep wordt aangesproken met ‘je’

hou je oude dag betaalbaar

“Hou je oude dag betaalbaar”, “Schrijf je nu in!”, “overdag altijd mobiel in je eigen Roboticbed”. Mensen van respectabele leeftijd spreek je altijd aan met u. Altijd. Sterker nog, ouderen spreken elkáár zelfs vaak aan met u. ‘Je’ kan écht niet. En dan heb ik nu alleen nog maar de homepage bekeken. Ook op de look and feel van de website valt nog wat af te dingen, maar misschien past die juist wel bij een budgetbejaardenhuis.

Hoogstwaarschijnlijk wil Ouborg ergens aandacht voor vragen, was mijn eerste gedachte. Bezuinigingen op de ouderenzorg waarschijnlijk, te horen aan de beginzin van het filmpje: “Heeft u uw hele leven hard gewerkt en kunt u toch niet rondkomen van de AOW?”. Eigenlijk hoopte ik dat Ouborg écht een goedkoop alternatief heeft voor de ouderenzorg dat in tegenstelling tot deze omgebouwde gevangenis met ‘Robotic’-bedden, wél ethisch verantwoord is.

Vandaag bleek dat het budgetbejaardentehuis een verzinsel is van Delta Lloyd, zo meldt de NOS en is ook te zien op de website. Een hoax dus, een marketingstunt. De verzekeraar noemt het: “Een prikkelende manier om te laten zien wat er kan gebeuren als mensen hun pensioen niet goed hebben geregeld”. Daar heb ik maar één woord voor: bah!