Innovatie

Online boeven vangen en geld verdienen doe je zo

0

Je hangt op de bank en surft doelloos wat voor je uit in www-land. Waarom blijf je niet gewoon liggen en verdien je wat geld? Met boeven vangen. Online. Drie jaar geleden ging in Groot-Brittanië The Internet Eyes van start. Een bedrijf dat doet doet aan crowd sourcing crime prevention, oftewel: het live streamen van bewakingsvideo’s om dieven in winkels te laten betrappen door het grote publiek.

Het begon met de ondernemer Tony Morgan, die na een bezoek aan een Cash & Carry de bewakingscamera’s op een andere manier wilde inzetten. Waarom laat je mensen thuis niet live meekijken met die toch al geinstalleerde camera’s, om zo de misdaadcijfers wat omlaag te brengen? Waarom schakel je de community daarvoor niet in?

Je meldt je als private eye in spe aan

Zo geschiedde. Het werkt kort gezegd als volgt: je meldt je als private eye in spe aan (je blijft anoniem) en je krijgt beelden te zien van winkels die op meer dan een half uur van je postcode zijn. Dit om herkenning van stelende kennissen of ondernemers die je kent, te voorkomen. Je kijkt live mee met de bewakingsbeelden en als je iemand ziet die iets in zijn of haar tas of onder kleren stopt, geef je dat meteen met een alert door.

iPhoto-1De ondernemer krijgt die alert met de beelden direct binnen op zijn of haar telefoon en kan zo de dief in de kraag vatten. De getuige en tipgever thuis op de bank krijgt bij succes een vergoeding van ongeveer 10 Britse ponden. Je mag maximaal vijf alerts per maand doorgeven, om misbruik van het systeem te voorkomen.

Nieuwe vorm van misdaadbestrijding

Een groot aantal winkelketens en individuele ondernemers maken gebruik van de diensten van The Internet Eyes. Wie bedenkt dat er jaarlijks voor bijna 1 miljard euro gestolen wordt in Britse winkels, snapt het succes van deze nieuwe vorm van misdaadbestrijding. Er is inmiddels ook een heel leger aan vrijwilligers bestaande uit duizenden ‘spionnen en voyeurs’. Wereldwijd, want je hoeft niet per se in Groot-Britannië te wonen om mee te mogen kijken.

Accepteer cookies

Het is kiezen

Het was te verwachten dat de discussie over schending van de privacy oplaaide. Organisaties als Big Brother Watch riepen de regering op om dit initiatief te onderzoeken, maar in Groot-Brittannië zijn de privacywetten minder streng dan in andere landen. In Nederland worden bewakingsbeelden van ‘kopschoppers’ als inbreuk op de privacy gezien, aan de andere kant van de Noordzee is een gemiddelde dief ook terug te vinden op de Facebook-pagina van The Internet Eyes. 

Strenge privacywetten hebben tot nu toe verhinderd dat The Internet Eyes een wereldspeler is, hoewel Canada al tot de potentiële klanten behoort. De discussie over privacy is nog steeds actueel en speelt in veel vormen op. Denk aan Wikileaks, Bradley/Chelsea Manning en Edward Snowden.

In dit geval is het kiezen. Wil je het ene kwaad (shoplifting) de wereld uit? Of wil je nooit meer onschuldig en anoniem kunnen winkelen zonder dat de goegemeente meekijkt?

Foto intro met dank aan Fotolia