Infographic

Kijk verder dan stockfoto’s, gebruik illustraties op je website!

0

Vast herkenbaar: je bent bezig met de nieuwe brochure of website en na het plaatsen van corporate foto’s blijft daar een lege ruimte over. Hoe ga je dit nou opvullen? Snel even naar een stockfoto-site om daar zo’n foto aan te schaffen van bijvoorbeeld een persoon achter de computer of een oudere man die de hond uitlaat. Een beetje hier en daar bijsnijden. Een beetje plakken. En klaar is Kees. De lege ruimte is helemaal opgevuld met een heerlijke Amerikaanse lach!

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Combineer de content first-gedachte met originele en authentieke illustraties en zorg voor de juiste aansluiting op je tekst. Hoe spreek je iemand aan met generieke content? Door beeld toe te voegen!

Content first is niet alleen de tekst

Of, toch niet helemaal? Is dit wel de content first-gedachte die we allemaal zo graag willen volgen? Is dit iets wat de gebruiker fijn gaat vinden als hij of zij een eerste blik werpt over het ontwerp van de website? Nee, een bezoeker van een website herkent onmiddellijk een onpersoonlijke stockfoto. Het beeldmateriaal is immers net zo belangrijk als de tekst. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar wanneer je rondkijkt op het wereldwijde web kom je op (te) veel websites onpersoonlijk beeldmateriaal tegen, waarvan je ziet dat het totaal niet past bij hetgeen er gecommuniceerd moet worden.

Nu kunnen we dit de marketeer in kwestie ook niet altijd aanrekenen. Die moet er namelijk voor zorgen dat de teksten kloppen, want daar wordt de marketeer op afgerekend. Illustraties vallen niet onder hun expertisegebied, en de zoektocht was in het verleden al niet altijd even makkelijk.

Op maat gemaakt

Gelukkig zien we in bovenstaande situatie een verschuiving ontstaan. Er zijn tegenwoordig andere methodes om die zogenoemde lege ruimtes op te vullen met variërende media. Naast het gebruik van video, games en eigen fotografie zijn tegenwoordig ook illustraties een media-onderdeel aan het worden. Op maat gemaakte illustraties maken de content minstens twee keer zo duidelijk.

Illustratoren hebben tegenwoordig een grote kans aangenomen te worden bij een internetbureau. Deze – vaak jonge – talenten combineren illustreren zoals we dat kennen uit boeken nu met online techniek, waardoor de inzet van illustraties op het online vlak een stuk makkelijker is geworden. En dus makkelijker in te zetten door de marketingafdeling. Een illustrator hoeft niet apart meer te worden ingehuurd. Anno 2013 kunnen zij, in combinatie met website- en interface-kennis, een webdesign leveren dat al deze dingen combineert.

illustraties1

Een website is meer dan lege vakjes vullen

Een website is een totaalpakket dat aansluit bij de wensen van een klant en het verhaal duidelijk presenteert. Het gaat niet alleen om het leuker maken van een pagina, maar zorgt er ook voor dat de informatie die wordt voorgeschoteld langer blijft hangen. Dankzij illustraties worden websites weer persoonlijk. De huisstijlelementen en merkbeleving kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als basis voor het benodigde illustratiewerk. Zo wordt de merkuitstraling sneller zichtbaar en voelt het authentieker aan voor de eindgebruiker.

Op responsive gebied zijn illustraties de beste keuze

Niet alleen zijn illustraties beter om een merk sterk neer te zetten en te presenteren, maar ze zijn ook veel praktischer. Denk aan responsive websites. Deze trend hanteren we nu allemaal wel standaard. De illustraties kunnen vooraf gemaakt worden, waarbij rekening wordt gehouden met responsive design. Zonder verlies van kostbaar beeldtaal bij mobiel gebruik. Bij het gebruik van fotografie is het nu eenmaal lastiger om goed te communiceren op meerdere formaten en posities.

Maar er zijn meer toepassingen mogelijk. Zo kan een illustratie op een kleiner formaat bewegen, of iets extra’s doen ten opzichte van een foto, zoals animaties of composities. Meerdere elementen kunnen verschuiven binnen een enkele illustratie, waardoor het resultaat beter wordt. Unieke maten kunnen gerealiseerd worden voor diverse illustraties, waardoor de kracht van ieder platform wordt versterkt.

“Je geeft wat je maakt”

Pagina’s met tekst en her en der een foto worden vaak als saai bestempeld en spreken niemand aan. Een eindgebruiker wil zo min mogelijk wollige teksten en nietszeggend fotomateriaal voorgeschoteld krijgen. Je wilt duidelijke informatie en in één oogopslag het gevoel hebben dat je op de juiste plek bent gekomen. En op deze plek moet je interesse genoeg gewekt zijn, wil je blijven hangen.

Illustraties kunnen hierbij een grote rol spelen. De voorbeelden zijn legio: denk aan prentenboeken versus een boekje zonder enige illustratie. Dankzij de illustraties wordt het echt eigen gemaakt en ook zo door de lezers beoordeeld. In user tests komt steeds naar voren dat bezoekers een informele, creatieve en zelfgemaakte omgeving het meest waarderen. Een voorbeeld: de conversie van een pagina steeg met 27%, met een ‘confidence rate’ van 98,81% wanneer er illustraties gebruikt werden (SiteSpect, 2013, ING Nederland).

ullistraties2

Kunnen illustraties wel serieus genomen worden?

Je hoort nog weleens uitspraken als: “hartstikke leuk hoor, illustraties, maar niet voor onze klanten. Wij willen graag serieus blijven”. Maar illustraties worden al jaren toegepast in opiniebladen, en daar worden ze volkomen serieus genomen. Ook traditionele partijen krijgen keer op keer meer interesse in het gebruik van illustraties. Dit heeft te maken met het verschuiven van de manier waarop content gepresenteerd wordt op verschillende media. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden mogelijkheden om een website te realiseren op platformen zoals tablet, mobile en augmented reality.

Illustraties worden steeds vaker toegepast om complexe processen of workflows visueel weer te geven. Denk aan infographics. Ingewikkelde flow charts en tabellen worden niet alleen mooier, maar ook een stuk duidelijker.

Ook op het gebied van front-end is veel meer mogelijk. En internet wordt met de dag sneller. Dus beeldgebruik kan groter, beter, mooier en persoonlijker. Elke illustratie kan in een bepaalde stijl ontworpen worden, en dient de traditionele branches. Bijkomend voordeel is de snelheid waarmee aanpassingen kunnen worden gedaan. Kleuren en details kunnen sneller worden verwerkt aan de hand van feedback, waardoor de efficiëntie toeneemt.

“Aan de veren kent men de vogel”

We moeten simpelweg niet meer voor zo’n saaie stockfoto kiezen. We moeten beelden laten zien die de eindgebruikers sturen en ze uitleggen wat ze moeten doen. Het is meer dan alleen informatie overdragen. Je wilt een eerste goede indruk maken bij bezoekers. Het idee sluit goed aan bij de verschuiving van ‘push’ naar ‘pull’, waarbij klanten zelf de informatie filteren die zij belangrijk vinden en zelf willen bepalen wanneer en hoe zij die informatie vergaren. Logisch dat deze informatie meer wordt vertrouwd. Een illustratie ondersteunt de typografie en de tekst. We zijn sneller geneigd te handelen, omdat we het gevoel hebben in een veilige omgeving te zitten.

klmillu

4 algemene illustratietips

Ik geef je graag nog 4 algemene illustratietips:

  1. Zorg voor een authentieke stijl, maar hou de mogelijkheden voor reproductie in de gaten. Een veelvoorkomende angst is dat de illustrator weggaat. De handtekening van een designer zit er uiteraard altijd in, maar kan in de meeste gevallen worden overgenomen. Denk maar aan vervalsingen van dure schilderijen. Het komt weinig voor dat een stijl zo complex of uniek is dat deze niet door een andere illustrator kan worden overgenomen.
  2. Huisstijlen evolueren in de loop der jaren. De oude stijl blijft in tact, maar krijgt een nieuwe finish. Een illustratiestijl die je toevoegt kan, net als al het andere materiaal, meebewegen. Een goede en professionele illustrator kan die stijl zo ombuigen, of uitbreiden.
  3. Typografische illustraties zijn makkelijk toe te voegen en verduidelijken veel voor de bezoeker. Ook trekt het de aandacht, al is de inhoud minder interessant en spannend dan de illustratie doet overkomen.
  4. De illustratievorm kan enorm verschillen. Denk aan cosmetische illustraties, die enkel de tekst versterken door een passende illustratie toe te voegen. Of de meer subtiele vorm, zoals kleine ‘siersels’ die de pagina net iets kunnen opfrissen. Denk goed na over welke vorm past bij welk stuk content of welke website.

Illustraties versterken een minimalistisch ontwerp

Uiteindelijk draait het om de combinatie van de content first-gedachte en zo aansprekend en authentiek mogelijk overkomen. Illustratiewerk ondersteunt typografie en versterkt een minimalistisch ontwerp. Zo is het altijd mogelijk om van iets wat inhoudelijk ingewikkeld en saai over kan komen, toch nog iets spannends te maken. Het is zo mogelijk om mensen iets te laten lezen wat ze anders nooit hadden gedaan.