Innovatie

10 redenen om je corporate blog in 2014 links te laten liggen

0

Ik hoor je denken: wat? Ik hoef er dus geen moeite meer in te steken, ons corporate blog? Inderdaad, je hoort het goed. Er zijn betere manieren om je doelgroep te bereiken, want het zijn in 2014 de nichebloggers die de dienst uitmaken. En waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?

Een kwestie van invloed

Een Amerikaanse vriendin van mij was uitgenodigd voor een grote product launch. Omdat er heel wat potentiële klanten aanwezig zouden zijn en ze dacht dat het mooi voer voor haar nicheblog zou zijn, besloot ze te gaan, ook al kende ze de organisatie niet. Bij de ingang, waar een medewerkster keek of ze op de gastenlijst stond, vroeg ze wat eigenlijk de bedoeling was. Waarom, en via wie, ze eigenlijk uitgenodigd was. “You must be an influencer“, zei de dame.

Bloggen als een kunst(je)

In de VS is bloggen verheven tot een kunst, sterker nog, een kunst(je) waar je geld mee kunt verdienen, als blogger. Dat komt omdat Amerikaanse bedrijven al lang doorhebben dat andermans (niche-)blogs vaak het effectiefste kanaal zijn om hun doelgroep te bereiken. Influencer marketing is soms effectiever dan het opbouwen van bereik met een eigen blog.

De Amerikanen hebben door dat je als je die bloggers te vriend houdt (en waar nodig betaalt), je een prachtige marketingtool in handen hebt. Een trend die in Nederland ook mondjesmaat is ingezet en die we vanaf 2014 sterk zullen zien groeien, is mijn voorspelling. Hieronder tien redenen om je corporate blog in 2014 links te laten liggen en in plaats daarvan een samenwerking aan te gaan met nichebloggers.

1. Een actuele & continue stroom content

Laten we wel wezen, het houdt nooit op, zo’n bedrijfsblog. Je moet zorgen voor een continue stroom aan updates. Onmogelijk om voor elkaar te krijgen, als bedrijf zonder een redactie- en communicatie-afdeling van minimaal tien mensen. We hebben het met zijn allen al druk genoeg. Toch?

photofacts

Bovendien, waarom zou je ook? Er zijn blogs die al gelezen worden door jouw doelgroep en waarop iedere dag nieuwe content verschijnt. Er zijn namelijk mensen die zo in hun vak of hobby opgaan dat ze niets anders willen dan daarover bloggen. Iedere dag. Soms meerdere malen per dag. Photofacts bijvoorbeeld. Daar staat iedere dag iets over fotografie. Met, behalve een groot aantal bezoekers, ook ruim 16.000 nieuwsbriefabonnees. Handig, toch? Daar hoef je als fotowinkel, cameramerk, lenzenverkoper of outdoormerk verder niets voor te doen. Je hoeft er alleen maar op mee te liften met de juiste boodschap. Bingo!

2. De passie

Wie samen gaat werken met nicheblogs hoeft niet langer op zoek naar enthousiaste medewerkers, collega’s en klanten die bereid zijn hun verhaal te delen. Passie is wat die blogs succesvol maakt, dus het is gegarandeerd een ingrediënt. Ik kwam onlangs in aanraking met Oudersonderling, waar allerlei mensen bloggen over het ouderschap (noot: ik nu ook). Zonder vergoeding. Zakelijk gezien levert het ook niemand iets op, vermoed ik. Het enige dat de auteurs drijft is passie voor het onderwerp, een liefde voor bloggen en de behoefte om te delen. Ondertussen bouwen ze samen wel een bereik op onder ouders in Nederland. Een bereik dat interessant zou kunnen zijn voor bepaalde merken.

3. Geloofwaardigheid

De belangrijkste reden dat samenwerken met nicheblogs werkt is dit: de geloofwaardigheid van bloggers is vele malen groter dan de geloofwaardigheid van een bedrijf of merk. Enerzijds omdat het gaat om personen van vlees en bloed (de bloggers) die je kent, aan kunt wijzen, kunt mailen, kunt tweeten, waarmee je van gedachten kunt wisselen, die op deze wereld rondlopen. In tegenstelling tot een bedrijf, dat een vage entiteit blijft waarbij je zelden weet wie je aan de (digitale) lijn hebt.

Vertrouwen in de mening van de blogger

Maar anderzijds komt de geloofwaardigheid voort uit de relaties die veel nichebloggers hebben met hun lezers. Soms al jarenlang. Lezers krijgen al jaren gratis content voorgeschoteld waar ze iets aan hebben, waar ze om moeten lachen of huilen, die hen amuseert of die hen raakt. Ze kennen de blogger en hoe die denkt, wat die doet en wat die blogger bezig houdt. Zo weten vaste lezers dat Raymond Snijders op zijn vakblog nooit iets schrijft dat hij niet weet of onderzocht heeft (recentelijk leverde dat hem zelfs een prijs op).

Lezers vertrouwen er op dat een blogger hen niet zo maar iets op de mouw zal spelden (reden dat de blogger in kwestie altijd duidelijk moet zijn over de relatie met jouw bedrijf). En hebben vertrouwen in de mening van de blogger, op basis van een lange relatie en ontelbare uitwisselingen van informatie.

4. Bereik op meerdere kanalen

Wie zich verdiept in blogs, weet: het gaat allemaal niet vanzelf, dat opbouwen van bereik. Een blog bijhouden is niet genoeg, de inhoud van dat blog moet wel verspreid worden om te worden gelezen. Onder de juiste doelgroep. Emailnieuwsbrieven, RSS-feeds, tweets, pins, Facebookupdates en instagramfoto’s. Wie heeft daar nou tijd voor?

Nou ja, die nichebloggers he. Ze weten waar hun doelgroep zit, online. Ze vinden het bovendien leuk om bezig te zijn met al die kanalen. Ze weten precies wat waar werkt, welke boodschappen het beste werken op welke kanalen en hoe ze hun lezers daar kunnen bereiken. Soms concentreren ze zich zelfs volledig op een kanaal waar jij als bedrijfsmarketeer nog helemaal geen verstand van hebt. Dan kun jij met jouw beautyboodschap toch die 27.000 volgers op Instagram bereiken of 26.000 Facebook-fans met interesse in jouw ‘groene’ producten.

misslipgloss

5. Reageren op comments en tweets

Als corporate blogger zou je die comments het liefste uitzetten. Want wie houdt de comments in de gaten? Wie gaat er op reageren? En wat als iemand negatief is, wie gaat dat oplossen? De meeste nichebloggers hebben vaker met dat bijltje gehakt. Hoe succesvoller, hoe meer comments en tweets en reacties. Sterker nog, een beetje blogger leeft juist voor contact. Het is de community die het bloggen zo leuk maakt en de blogger motiveert. Dus laat dat bloggen en reageren maar gewoon aan de niet-professionals over. Die weten wel hoe ze daar mee om moeten gaan.

suikervrijepepernoten6. Online historie

Het gaat bij een online presence niet alleen om het bereik van je recente content, maar ook om wat je al opgebouwd hebt. Hoe langer je bezig bent en hoe beter je bent in zoekmachineoptimalisatie, hoe meer ‘online real estate’, dus hoe beter je vindbaar bent. Dat is handig, want een concurrerende positie in de zoekmachines betekent meer bezoekers. Je staat nu eenmaal niet zomaar op de eerste pagina van Google met het trefwoord van jouw keuze.

Bewijs? Het is niet Pampers die als eerste verschijnt als je zoekt op ‘luier aandoen‘, niet een onderwijsorganisatie die bovenaan staat als je zoekt op ‘problemen met rekenen‘ en niet de site van de Albert Heijn of een groot voedselconcern als je zoekt op ‘suikervrije pepernoten‘. Door een samenwerking aan te gaan met bloggers die wel bovenaan de zoekresultaten staan, bereik je het publiek dat op zoek is naar informatie over jouw product.

7. Nieuwe niches (de jouwe)

Dat ergens nog niet over geblogd werd, wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Wat de focus van je bedrijf ook is en welk probleem jullie ook oplossen voor klanten, de kans dat mensen op zoek zijn naar online informatie over dat onderwerp is groot.

Juist de nichebloggers lukt het (soms onbewust) om een supernauwe niche te ‘snijden’ uit dat grote wereldwijde web. Niet gehinderd door een ‘contentstrategie’ of wat voor doelstellingen dan ook, ontstaat soms de creatieve vrijheid die nodig is om ergens een succes van te maken. Een mooi voorbeeld is het geweldige blog zenoemenhetdesignthinking. Er zijn vast wel bedrijven die ‘design thinking’ als core business hebben. Maar het is dit blog dat het begrip op de kaart zette bij een breed publiek. Ook al was dat waarschijnlijk helemaal niet de opzet.

8. Effectieve inzet van contentplanning

Het is lastig, zo’n contentplanning. Niet iedereen binnen je bedrijf is bezig met die editorial calendar en voorbereid op de actualiteit van de toekomst. Gelukkig zijn er bloggers die feilloos weten wat er leeft bij hun lezers en vooral ook: wanneer dat zal gaan leven. Omdat dat ook leeft bij henzelf. Christmaholic.nl, het blog van Frankwatching-collega Saskia de Laat, is daar een mooi voorbeeld van.

Verreweg het grootste gedeelte van Christmaholic-publiek bezoekt de site in oktober, november en december, maar de voorbereiding van al die content beslaat het hele jaar. Christmaholic ging dit jaar in november al over de 100.000 unieke bezoekers. Allemaal op zoek naar leuke ideeën voor en over de Kerst. Hoezo, kansen?

christmaholic

9. Klein is fijn

Een blog hoeft geen duizenden lezers per dag te hebben om interessant te zijn. Soms is een gericht en trouw bereik de beste manier om je producten onder de aandacht te brengen. Ik weet niet hoeveel bezoekers ze heeft, maar het blog van boekenliefhebster Iris ziet er prachtig uit en wordt fanatiek bijgehouden – in het Engels. Dat dit effect heeft onder een doelgroep, blijkt wel uit het feit dat ze recensie-exemplaren opgestuurd krijgt.

Steeds meer uitgevers zien in dat boekenbloggers met trouwe lezersgroepen waardevol zijn. En die waarde ligt in oprecht enthousiasme van lezers. Leden van online leesclubs die worden onthaald op recensie-exemplaren, beursbezoeken en lezingen: dat is precies wat boekenfans leuk vinden.

10. Multimediale content

Het mooie aan blogs is dat ze multimediale mogelijkheden bieden. Tekst, foto’s, video, compilaties, embedded presentaties, PDF’s, slideshows, alles is mogelijk. De verwende online lezer van vandaag wil graag afwisseling, en er zijn heel wat bloggers die hen dat graag bieden. Kost het ze dan geen moeite, die bloggers? Natuurlijk wel. Maar in hun eentje krijgen ze voor elkaar wat veel bedrijven maar niet lijkt te lukken.

De bloggers van Androidworld bloggen, maar ze vloggen ook. En ze hebben het kunstje van Google Hangouts helemaal onder de knie. Beide zijn vormen van online content waarvan het maar weinig bedrijven lukt om dat op die manier voor elkaar te krijgen. Laat staan om daar een paar duizend views op te genereren.

Tenslotte: hoe pak je dat aan?

Ik weet niet of alle bovenstaande blogs samenwerkingen hebben met merken en leveranciers. Vast niet (heel veel bloggers zitten niet te wachten op commercie). Maar Nederlandse bloggers worden steeds professioneler. En dat moet jij dus ook zijn, als sponsor, adverteerder of partner. Natuurlijk kun je proberen om ze een persberichtje toe te sturen in de hoop dat ze het gratis plaatsen, maar dat zal de komende jaren steeds minder effectief blijken te zijn. Als je serieus bent in het bereiken van hun lezers, moet je de relatie ook serieus aanpakken.

De weg naar het hart van een blogger

Voor bloggers die fulltime bloggen ligt een financiële vergoeding voor de hand. En bij een flink bereik kom je er dan niet met 100 euro voor een campagne. Neem de blogger serieus, maar maak in ruil voor een schappelijke vergoeding ook professionele afspraken over wat, waar, hoe lang, hoeveel views en via welke kanalen. Maar het hoeft dus niet altijd om geld te gaan. Want veel bloggers gaat het vooral om de lol van het bloggen en het contact met hun lezers. Die gaat het om de relatie. Denk dus met ze mee en stel je op als een partner. Nodig ze uit voor workshops, productpresentaties en gewoon een keer een kop koffie. Stuur ze recensie-exemplaren toe. Onderhoud contact. Deel hun content. Wees een actief lid van hun community.

Tenslotte, de weg naar het hart van een blogger is het aanleveren van mooie content. Je maakt indruk als je je verdiept in de doelgroep van een blog en helpt met het aanleveren van mooie, leuke, liefst unieke content. Mooi fotomateriaal, goede quotes, mooie stukjes tekst, meme’s en videomateriaal.

Stoppen dus maar, met dat corporate blog?

Denk ik echt dat corporate blogs passé zijn? Natuurlijk niet. Het blijft belangrijk om je eigen stukje online aanwezigheid te hebben. Het is zonde om niet te investeren in zo’n blog, want het heeft zo veel voordelen. Dat neemt niet weg dat er een wereld van mogelijkheden voor het oprapen ligt op het internet, via andermans blogs. Het is een kwestie van zoeken. Dus leg die nichebloggers in de watten en bouw een relatie op. Dan kun je in 2014 nog in alle rust aan je eigen corporate blog bouwen terwijl je toch je online marketingdoelstellingen haalt.