Verdieping

Twitteranalyse: Humberto Tan trekt meer vrouwen dan Pauw & Witteman

0

De talkshow van Humberto Tan is populairder dan Pauw & Witteman, vooral bij vrouwelijke kijkers. Ook heeft de nieuwe RTL late night­-show een positiever sentiment dan de VARA-talkshow. Pauw en Witteman leeft daarentegen meer op Twitter: er wordt 2,5 keer zoveel over gesproken dan over de show van Tan. Dat blijkt uit een data-onderzoek op basis van bijna 91.000 tweets.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope en Dijkstra Advies & Media. De focus ligt specifiek op Twitter omdat Nederland tot de meest actieve Twitterlanden ter wereld behoort. En misschien nog belangrijker: bij social data is sprake van waardevolle ‘spontane respons’, zonder sociaal wenselijke en politiek correcte antwoorden.

Talkshow-battle

Het is de week van het grote terugblikken. We doen graag mee met een social data-analyse van de late night-talkshows van de VARA en RTL 4, die dit seizoen voor het eerst tegenover elkaar staan. Er is al veel over de talkshow-­battle gezegd en geschreven, vaak vanuit de onderbuik van showbizz-deskundigen. Niet aan de hand van sociale media, terwijl daar juist het meest over tv-programma’s wordt gesproken en gedeeld.

We monitorden anderhalve maand (van 7 november tot 23 december) alle Nederlandstalige tweets over beide programma’s. Zoals Humberto’s co-host Luuk Ikink al berichtte, houden de shows een winterstop. Pauw & Witteman zelfs tot 27 januari. Het leek ons een goed moment om terug te kijken op de concurrentiestrijd in 2013.

Accepteer cookies

Belangrijkste uitkomsten

De belangrijkste uitkomsten uit dit onderzoek op een rij:

  • RTL Late night is populairder bij vrouwen: 56% van alle RTL Late Night-tweets komt van vrouwen, bij Pauw & Witteman is dat maar 30% (70% door mannen). De VARA-talkshow is dus meer een mannending.
  • Pauw & Witteman nodigt meer uit om over te praten en te delen: bijna 65.000 tweets over Pauw & Witteman, tegen 26.000 over Humberto (2,5 keer zo veel).
  • Er is een hoog positief sentiment voor RTL Late Night: 25%, terwijl Pauw & Witteman blijft steken op 15%.
  • Vooral vrouwen zijn positief over de talkshow van Tan (RTL Late Night M= 22%, V= 29%, Pauw & Witteman M= 15%, V=18%).
  • Artiesten doen het goed aan tafel: Anouk (37%) en Marco Borsato (39%) scoorden bij RTL Late Night een hoog positief sentiment (als benchmark geldt 15%).

penw aantal berichten

No bizz like showbizz

Als we kijken naar alle tweets over Pauw & Witteman (65.000) zien we pieken en dalen in de weekenden (geen uitzending). Ondanks de door twitteraars genoemde weinig kritische houding van Pauw & Witteman is het profiel van hun gasten onderscheidender: meer politici en wetenschappers, terwijl bij Humberto Tan vooral gasten uit media en showbizz aanschuiven.

Dat Pauw & Witteman negatiever scoort op sentiment dan RTL Late Night is deels te verklaren door het programma-onderdeel waarbij gasten met elkaar in discussie gaan. Dat zien we ook op Twitter, het beste voorbeeld is het debat tussen Freek de Jonge en een student op 28 november, met een enorme piek van 4800 tweets, op een dag verstuurd.

rtlln aantal berichten

De piek van alle tweets over RTL Late Night ligt op 7 december (3000). Die avond zong Anouk ‘Nobody’s wife’ aan de tafel van Tan in het American Hotel. Dat optreden ging flink over de Twittertong en werd erg gewaardeerd, blijkt uit analyse van onze data.

Accepteer cookies

Kritisch over tafelgasten

Volgens een ander onderzoek is Pauw & Witteman zelfs het meestbesproken tv-programma in 2013. De meningen over het programma zijn op Twitter sterk verdeeld. Het nodigt in ieder geval meer uit om over te praten dan RTL Late Night, blijkt uit onze analyse. Een andere opvallende uitkomst is dat de gasten bij Paul & Witteman beduidend kritischer worden besproken dan bij Humberto. Het positieve sentiment aan de VARA-tafel in het Westerpark ligt in de onderzochte periode 10% lager dan die bij Tan in het American aan het Leidseplein.
RTLLN sentiment
penw sentiment

Freek de Jonge

Het felle debat op 28 november van Freek met een rechtse student kon op veel commentaar rekenen op Twitter. Freek is daarmee de meestbesproken gast bij Paul & Witteman. Op de voet gevolgd door Anouk en in mindere mate door Rita Verdonk en Edwin de Roy van Zuydewijn.
rtlln gasten

penw gasten

Anouk & Marco Borsato

Anouk blijkt een magneet aan de talkshow-tafel, ze maakt in ieder geval veel los bij twitterend Nederland. De eigenzinnige zangeres staat op nummer 2 bij Paul & Witteman en is de meestbesproken gast bij RTL Late Night, gevolgd door Borsato, Nick & Simon, de Belgische singer­-songwriter Stromae en topmodel Doutzen Kroes.

Marco scoort bij Tan aan tafel ook goed, met een nog hoger positief sentiment (39%) dan Anouk (37%). Dat is te verklaren met de speciale uitzending op 21 november rondom (het nieuwe album) van Borsato, waarbij John Ewbank met dochter Day piano speelde terwijl Marco een gevoelig nummer zong met dochter Jada.

rtlln anoukrtlln borsato

Artiesten zijn hot

Concluderend lijkt de strategie van RTL om dagelijks een muzikant aan tafel te hebben -én te laten zingen- een meesterzet. Meer nog dan een half uur eerder beginnen dan de concurrent op Nederland 1. Niet alleen de kijkcijfers schieten omhoog met artiesten als Anouk, Borsato, Ilse de Lange en Nick & Simon aan tafel ,maar ook de waardering voor het programma. We kijken kennelijk liever naar muziek dan naar discussies.

Het mag een verklaring zijn voor het feit dat talkshow-rookie Tan binnen enkele maanden zijn ervaren VARA-collega’s verslaat in de kijkcijfers. Het zou zo maar kunnen dat na de winterstop aan de ovale tafel in het Amsterdamse Westerpark avond na avond artiesten zullen plaatsnemen.

Eens met de uitslag? Deel je mening in de reacties.