Inspiratie, Verdieping

10 internetdingen die in 2014 niet meer kunnen

0

Een nieuw jaar voelt als een schoon bed. Laten we het krakend linnen nu eens niet besmeuren met lelijk design en hinderlijke functionaliteiten. Met een aantal zaken ben ik helemaal klaar. Ik weet wel dat klanten erom vragen. En dat sommige opdrachtgevers erop staan. Maar ik ga mijn uiterste best doen om de volgende tien dingen in het komende jaar de wereld uit te krijgen.

1. Dropshadow

Ooit maakten we kennis met de dropshadow in Photoshop. Dat maakte nog eens indruk. Bam. Het scherm kreeg een derde dimensie. Het virtuele werd tastbaar. In no-time hadden alle letters, afbeeldingen en kaders een schaduwrandje. Tot flat design zijn intrede deed. Toen mocht het niet meer. En het is beter zo. Zeker weten dat de dropshadow nog tot eind 2016 taboe blijft.

Google NBL
10 internetdingen die in 2014 niet meer kunnen

2. Glossy icon

Iconen die je tegemoet glimmen, logo’s die eruit zien als een drilpudding: in tijden van crisis en platte eenvoud kàn het niet meer. Flat slaan die icons! Links is uit, rechts is in.

Apple logo flat Google chrome
Instagram Microsoft

3. Skeumorphic design

Vaarwel houten fonts, backgrounds van textiel en geborsteld aluminium menuknoppen. Tot ziens plakboekstijl en collagethema. Gewoon omdat het in Photoshop kan, is niet meer genoeg. Skeumophic design doet alsof het iets is wat het niet is. Dat vinden we in 2014 nep.

skeumorphic design skeumorphic design
skeumorphic_3

4. Lintjes en strikjes

Het was heel leuk. Het oogde zo olijk. Alsof je cadeautje kreeg, met een strik erom. Maar we hebben het te vaak gezien. Als een lijntje of een balkje nu eindigt in een lintje, onderdruk ik een gaap. Saaaai.

Lintjes en strikjes lint2
lint3 lint4

5. Vintage foto’s

Met de Instagram filters werden alle kiekjes kunst. Je schoonmoeder op het terras veranderde met ‘toaster’ in Jackie O en jijzelf blijkt een onvervalste hipster wanneer je je selfie opleukte met ‘nashville’. Maar wees eens eerlijk, ben je er ook niet een beetje klaar mee?

vintage_1 Jacky Kennedy Onassis vintage meisje vintage justin bieber
vintage_4 vintage_5 vintage_6

6. De cijfers in woorden

Dat sommige cijfers in het Engels ook woorden zijn, leek ooit heel cool. De bedrijfsnaam met een knipoog. En bovendien deed het het ook zo lekker in een url: beauty2bproud.nl, fun4two.nl, care4you.nl. Anno 2014 past dergelijke anglicistische joligheid alleen nog in schoonheidssalons, kartbanen en parenclubs. Respectabele organisaties houden zich ver van Engelse woordgrapjes.

cijfers_2 cijfers_3
cijfers_4 cijfers_5

7. Swirls

Heel decoratief en toch niet hinderlijk: de swirl. Windows Vista introduceerde ze. En ze wáren me toch handig! Software leveranciers, consultancyfirma’s en financiële instellingen hadden plotseling ruime mogelijkheden om hun abstracte handel toch een beetje leuk vorm te geven. Maar zoals dat gaat met trends: ze raken over de top en uit. Zo ook met de swirl. Kan niet meer. Hoe verdienstelijk ze ook was.

swirl_1 swirl_2
swirl_3

8. Het deel-dit knopje

Nog nooit heb ik de behoefte gevoeld om een bij Bol gekocht boek, een nieuwsbericht van een energiemaatschappij of een congres onder de aandacht van mijn twittervolgers of facebookvrienden te brengen. Toch kost het me de grootste moeite om het deel-dit-knopje uit de websites van opdrachtgevers te praten. De enige plaats waar deel-dit-knopjes gerechtvaardigd zijn, zijn mooie blogsites als Frankwatching. En delen van artikelen beveel ik van harte aan.

deeldit_1

9. Call-to-actions

“Op elke pagina een call-to-action”, wil de opdrachtgever. Onder of naast elke pagina wil zo’n klant dan blokjes met: bel direct! vraag offerte aan! bestel nu! download dit! doe dat!
Als websitegebruiker word ik altijd zenuwachtig van geschreeuw. Bovendien vind ik het niet chique. Nu begrijp ik wel dat websitebezitters die blokjes willen, ze zijn namelijk conversieverhogend. Maar als je het dan doet: geen schreeuwtekst, geen zes blokjes, geen uitroeptekens en helemaal géén animatie! Begrepen?

callto_1

10. Endorsements

Het internetfenomeen dat me het meest verwonderde in 2013 was de LinkedIn-endorsement. Ineens werden onze vaardigheden uit onverwachte hoek onderschreven. Een jongen die je jaren geleden op een nieuwjaarsborrel ontmoette endorste ineens je Lotus-Notes-vaardigheden. Je nichtje onderschreef je managementvaardigheden. En dat terwijl je je niet kunt herinneren dat je het op die borrel gehad hebt over je voorliefde voor verouderde e-mailsoftware of dat je ooit een familiereünie georganiseerd hebt.

Om redenen van persoonlijk amusement heb ik de vaardigheid ‘bonsai stekken’ op mijn eigen profiel gezet. Niet dat ik ooit zo’n boompje aangeraakt heb, maar ik heb warempel al wel drie endorsements.

endorsements_1

Help mee!

Laten we het internet mooi maken. Laten we gebruikers helpen. Laten we slechte ideeën uit hoofden van klanten praten. Laten we platgetreden paden verlaten. Laten we op zoek gaan naar fris en nieuw.

2014 wordt een mooi jaar. Reken maar.