Inspiratie, Verdieping

Mond spoelen! Verboden woorden bij SEO anno 2014

0

Weet je nog, vroeger? Je gebruikte thuis een vies woord en kreeg op je kop. Hetzelfde trucje op school leverde vijf minuten ‘in de hoek’ op. En als je een ouderwetse leraar had, kreeg je de tip mee om je mond te spoelen met groene zeep. Binnen SEO kennen we ook woorden die je eigenlijk niet meer mag zeggen. Nou ja, het mag natuurlijk nog steeds, maar de meeste zijn afgedankt, cliché, neigen naar of zijn absolute spam en kun je dus beter links laten liggen.

Linkbuilding

De term ‘linkbuilding’ is er eentje van vóór de Google Penguin-update. Voor wie niet helemaal bekend is met deze term: de Google Penguin Update richt zich op webspam en met name linkspam. Vroeger kon je op grote schaal links kopen en profiteerde je daarvan in de organische resultaten. Penguin maakte (eindelijk) een einde aan deze praktijken. Websites die op de een of andere manier hun linkprofiel manipuleerden, werden genadeloos afgestraft of bestraft.

Door deze wending van Google heeft ook de term linkbuilden een nare bijsmaak gekregen. Het refereert aan de tijd dat SEO-bureaus en linkbuilders aan de slag gingen met het aanvragen of ruilen van links voor jouw website, om op die manier zoveel mogelijk links te verzamelen en een hogere PageRank te bewerkstelligen. Wie nu tegen een (goede) SEO-er zegt dat hij dit jaar toch echt eens moet gaan linkbuilden, zal hopelijk een vreemde blik terugkrijgen en gewaarschuwd worden voor de mogelijke gevolgen.

2014: Werken aan een goed linkprofiel

Anno 2014 is een betere benaming wellicht ‘werken aan een goed linkprofiel’, maar het is zeker niet de bedoeling om dezelfde activiteiten een nieuwe naam te geven. Als je gaat werken aan een goed linkprofiel, word je geacht interessante en relevante content aan te bieden, waar de gebruiker op zit te wachten. Hou je dus niet vast aan het ouderwetse linkbait, maar zet je klant en zijn of haar informatiebehoefte centraal en speel daarop in.

Je mag je content best onder de aandacht brengen van derden, maar je mag daarbij niet geautomatiseerd links opnemen en ook niet om links vragen of links ruilen. Als je gaat werken aan je linkprofiel, betekent dat dus eigenlijk dat je activiteiten gaat ontplooien om goede links te verdienen. Als je dat op de juiste manier doet, hoef je vaak niet eens te vragen om een link.

seo

Trefwoord-onderzoek

Wat is er mis met de term ‘trefwoord-onderzoek’? Aardig wat. Een trefwoord-onderzoek is gericht op het in kaart brengen van trefwoorden die door de zoeker ingegeven worden bij een zoekopdracht. Maar het gaat binnen SEO niet meer om trefwoorden, er is een verschuiving gaande naar thema’s en onderwerpen. De tijd dat er voor elke variant van een trefwoord een pagina geschreven werd, en de tekst waar mogelijk volgepropt werd met het focuskeyword, is echt allang voorbij. Als je dit nog steeds doet, stop daar dan meteen mee.

Het is beter om te denken in thema’s en onderwerpen. Natuurlijk zijn er nog steeds focus- trefwoorden die goed zijn om te achterhalen en te gebruiken. Maar een focus-trefwoord heeft tal van synoniemen en gerelateerde termen en deze zijn minstens even belangrijk.

Een voorbeeld

Voeger zocht je uit op welk trefwoord het meeste zoekvolume zat, bijvoorbeeld ‘afwasmachine’ of ‘vaatwasser’. De term met het meeste volume pikte je eruit. Daar schreef je een pagina voor zoekmachines over. Andere termen gebruikte je vaak niet of nauwelijks, dat zorgde alleen maar voor afleiding en Google was toch niet in staat om synoniemen te koppelen. En synoniemen waren ook niet handig als je na afloop bekeek of je keyword density wel juist was.

Denken in thema’s

Gelukkig is ook deze tijd echt voorbij, en worden we met z’n allen door Google gedwongen om goede teksten te schrijven die bedoeld zijn voor de gebruiker en niet voor de zoekmachine. Als je dit in de huidige tijd doet, kies je nog steeds het trefwoord met het meeste zoekvolume uit (vaatwasser) en gebruik je deze bijvoorbeeld in je title tag, url en H1. Máár ook andere termen moet je terug laten komen in de tekst, zoals ‘afwasmachine’, ‘afwasautomaat’ en ‘vaatwasmachine’.

Al deze termen gebruik je op dezelfde pagina (binnen het thema ‘vaatwasser’) om een goede tekst te schrijven over vaatwassers. Omdat we het over een thema hebben, kun je heel goed onder deze pagina subpagina’s hangen die gaan over het onderhouden en schoonmaken van vaatwassers, de meest voorkomende storingen en problemen of tips en trucs om zoveel mogelijk vaat in je afwasmachine te krijgen.

Een tweede vereiste is dat de er geen keyword stuffing plaats vindt met deze termen, maar dat er een goede tekst wordt aangeboden die de gebruiker verder helpt en voldoende informatie geeft. Dit is ook wel de reden waarom mensen steeds meer bezorgd zijn over het vak ‘SEO copywriter’ en we vaker neigen naar het aantrekken van een ‘gewone’ copywriter. Deze zet vaak van nature al de lezer centraal en is dus beter in staat om een natuurlijke, goede en relevante tekst te schrijven.

SEO - Search Engine Optimization

Foto met dank aan Fotolia.

De term SEO is achterhaald

Eigenlijk raakt ook de term SEO steeds meer achterhaald. SEO staat voor Search Engine Optimization en betekent dus letterlijk het optimaliseren voor zoekmachines. Natuurlijk is het doel niet veranderd: betere vindbaarheid in zoekmachines. Maar dat kun je niet langer bereiken door optimaliseren alleen. Optimaliseren houdt namelijk in dat je basis goed is, maar dat je bepaalde elementen gaat verbeteren, tweaken (optimaliseren). Dit refereert aan de tijd dat SEO nog een technisch vakgebied was, waar het ging om het toevoegen of veranderen van een H1 of het optimaliseren van een title tag. Vanuit de term optimaliseren is dankzij Google een nieuw woord ontstaan: over-optimalisatie also known as manipulatie.

De markt is veranderd, de tijd is veranderd, de concurrentie is veranderd en het middel heeft zich ontwikkeld. Wie denkt dat het optimaliseren van een aantal elementen of teksten voldoende is voor een betere vindbaarheid, komt vaak bedrogen uit. Zoals hierboven al vaker aangegeven, hangt een goede vindbaarheid steeds meer samen met toegevoegde waarde voor de gebruiker. Wie goed vindbaar wil zijn, zal iets bijzonders moeten doen, dat gewaardeerd wordt door de eindgebruiker.

Search Engine Organic Findability (SEOF)

Deze waardering zal zich dan uitbetalen in een natuurlijke groei van links omdat andere partijen graag naar jou wíllen linken. Dat wat jij doet, zal dus zo bijzonder, interessant, cool of grappig moeten zijn dat de hele wereld het moet zien en willen delen. Daarmee is SEO definitief geen ‘dingetje’ meer dat bij één persoon of één afdeling ligt. Vindbaarheid is het gevolg van bijzondere dingen doen.

De vraag is hoe je dit moet noemen. Welke term dekt de lading? ‘SEO’ dus eigenlijk niet meer. Ik neig zelf naar een term als Search Engine Organic Findability (SEOF). Dat je tegen je collega of manager zegt: “Hé, we moeten nu echt aan onze vindbaarheid gaan werken.” Hiermee doe je indirect aan verwachtingsmanagement: het gaat niet langer om kleine optimalisaties, maar er wordt veel meer inspanning verwacht.

Foto intro met dank aan Fotolia