Innovatie

Ben jij klaar voor de ‘tweede ronde’ van het internet?

0

Internetontwikkelingen stellen je als zelfstandige in staat om dingen te doen die vroeger alleen maar weggelegd waren voor grote organisaties. Wat denk je van een 3D-printer bij jou in de buurt, je video’s goedkoop laten editen, of deeltijd hotelbaas zijn?

In de eerste ‘internetronde’ werd informatie beschikbaar voor iedereen, de tweede ronde draait om de democratisering van productie. Eigenlijk kan iedereen een beetje producent zijn. Bart ter Steege zegt dat deze trend een fundamentele economische verschuiving is die de kern van economische processen raakt. In dit videogesprek laat Bart ter Steege een aantal leuke voorbeelden zien van de tweede ronde van ons internet.

Accepteer cookies

Word deeltijd hotelbaas

Eén van de bekendste voorbeelden is Airbnb. Het concept is simpel: start een bedrijfje in je eigen tijd en word een deeltijd hotelbaas. Maar de impact is groot: je kunt een stad of land op een authentieke manier beleven door te verblijven bij mensen die er wonen. En als je zelf een leeg kamertje hebt, kun je al snel een paar honderd euro bijverdienen, zegt Bart.

Juridische vraag? Persoonlijk advies!

LegalLoyd is een Amsterdamse startup die zelfstandige advocaten koppelt aan bedrijven met een specifieke juridische vraag. Ze geven ook veel gratis juridische documenten weg. Het maakt advocatuur slimmer, sneller en efficïenter volgens Bart.

Laat een video editen voor een paar euro

Een video laten editen voor een paar euro? Dat kan. Met Viedit kan iedereen een betaalbare video-editor inhuren. Het vinden van een productiebedrijf is een proces dat vroeger veel tijd kon kosten, maar met Viedit kun je zo zien wie een goede rating heeft, en hoeveel er gevraagd wordt per project. Viedit is ook een Nederlandse startup.

Mindere weken? Barter je talent

Als je zelfstandig ondernemer bent, komt het wel eens voor dat je mindere weken hebt: minder werk dan je had gewild. Daar is CanHav voor gemaakt, waarmee je je talenten kunt barteren. Of je nu goed bent in fotograferen, boekhouden of meubeldesign, dat maakt niets op. Op de site vul je jouw talent in, waarna je het kunt ruilen voor het talent van iemand anders. Er komt dus geen geld aan te pas.

canhav

Vind een 3D-printer bij jou in de buurt

De ultieme verandering in de productierevolutie gebeurt als de basis van het economisch verkeer verandert. Een goed voorbeeld is 3D Hubs, een netwerk van 3D-printers. Als je iets nodig hebt om te printen in 3D, kun je via 3D Hubs zien welke mensen in jouw buurt een 3D-printer hebben.

In de tweede ronde van het internet zijn er fundamentele dingen veranderd: de economie, productie, logistiek, prijzen: alles komt ter discussie. Dit kan goed nieuws zijn voor ondernemers, mits je gebruik maakt van de juiste tools natuurlijk. Ben jij er klaar voor?

Frankwatching op YouTube

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze ontwikkeling? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties. En wil je op de hoogte blijven van de Frankwatching-video’s? Vergeet je dan niet te abonneren op het YouTube-kanaal!