How to

Twitterlijsten: zo zet je ze slim in & blijf je betrokken

0

De informatiestroom op Twitter gaat enorm snel, alle berichten van mensen die je volgt worden immers getoond. Ze worden niet gefilterd, zoals op Facebook. Het is onmogelijk om alles te lezen, zeker als je veel mensen en organisaties volgt. Het is daardoor lastig om bij te houden wat er speelt in je netwerk. Twitterlijsten bieden uitkomst om de stortvloed aan berichten onder controle te houden. De kracht van deze lijsten wordt nog vaak onderschat.

Filter de belangrijkste tweets eruit

Zelf ben ik een enorme fan van Twitterlijsten, omdat ik hierdoor mijn berichtenstroom kan filteren. Hierdoor kan ik duizenden mensen volgen en toch betrokken blijven bij de mensen die echt relevant voor me zijn. Om nieuwe volgers te krijgen, moet je vaak eerst zelf anderen gaan volgen en gesprekken aangaan om bij mensen op het netvlies te komen. En als je informatie deelt die voor hen interessant is, heb je grote kans dat ze je terugvolgen. Daardoor volg je al snel honderden, zo niet duizenden mensen op Twitter. Je volgt mensen die je kent, die je inspireren, maar je gaat waarschijnlijk ook potentiële klanten volgen om jezelf bij hen onder de aandacht te brengen.

En sommigen zijn nu eenmaal interessanter voor je dan anderen. Er zullen mensen bij zitten waarvan je eigenlijk geen enkele tweet wilt missen. Zo wil je natuurlijk graag bijhouden waar je concurrenten over twitteren. En er zijn ook mensen waar je graag contact mee wilt houden, zoals potentiële klanten of journalisten. Als je volgt waarover ze praten, kun je hier ook op reageren. Om hun tweets te filteren uit je tijdlijn, maak je lijsten aan waar je deze mensen aan toevoegt. Door met lijsten te werken, kun je gemakkelijk bijhouden wat de trends in je branche zijn, volgen waar je concurrenten over praten en volgen wat er leeft bij je doelgroep.

Wat zijn de voordelen?

De belangrijkste voordelen van Twitterlijsten zijn:

 • Alle tweets die relevant voor je zijn, verschijnen in een handig overzicht.
 • Met een Twitterlijst kun je conversaties eenvoudig volgen en betrokken blijven.
 • Twitterlijsten hebben een eigen url en je kunt ze dus eenvoudig delen.
 • Anderen kunnen zich abonneren op je lijst, wat jou weer meer exposure geeft.
 • Ook mensen die je niet volgt, kun je toevoegen aan een lijst.

Met Twitterlijsten kun je gemakkelijk bijhouden wat er allemaal gebeurt in je vakgebied en contact houden met de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

Twitterlijsten aanmaken

Heb je nog nooit gebruik gemaakt van Twitterlijsten? Dan vind je hieronder een handige, korte uitleg over hoe je zo’n lijst precies aanmaakt.

Hoe maak je een Twitterlijst aan?

Volg onderstaande stappen:

 • Op je profielpagina vind je in het menu de optie ‘Lijsten’.
 • Vervolgens selecteer je ‘Lijst maken’.
 • Geef de lijst een naam en eventueel een omschrijving.
 • Vink de optie ‘Afgeschermd’ aan als je niet wil dat de lijst openbaar is.
 • Selecteer ‘Lijst opslaan’ om de lijst daadwerkelijk aan te maken.

Twitterlijst maken

Een afgeschermde lijst is privé en alleen zichtbaar voor jezelf. Iedereen kan een openbare Twitterlijst gaan volgen door zich erop te abonneren.

Mensen toevoegen of verwijderen

Om mensen toe te voegen of te verwijderen van je Twitterlijst, doe je het volgende:

 • Gebruik het icoon drop-down menu in iemands profiel.
 • Kies ‘Toevoegen of verwijderen van lijsten’.
 • Selecteer de juiste lijst.
Twitter-gebruiker aan lijst toevoegen of verwijderen van lijst

Twitter-gebruiker aan lijst toevoegen of verwijderen van lijst

Alle lijsten die jij aanmaakt, staan in het menu ‘Lijsten’ op je profielpagina. Er zijn daar twee overzichten beschikbaar:

 • Geabonneerd op – dit zijn de lijsten die je zelf aanmaakt en alle lijsten van anderen waarop je geabonneerd bent. Dat abonneren is niets meer dan een soort bookmarken. Je eigen lijsten zijn te herkennen aan je profielfoto (avatar) achter de lijstnaam.
 • Lid van – dit is een overzicht van alle openbare lijsten waar anderen jou op geplaatst hebben.

Als je op een lijst klikt, krijg je aan de rechterkant de meest recente berichten te zien van alle mensen die aan die lijst zijn toegevoegd. Op die manier kun je de berichten van deze groep mensen dus ook volgen. Aan de linkerkant zie je meer informatie over de betreffende lijst, zoals een overzicht van het aantal leden en abonnees, plus de recent toegevoegde leden.

twitterlijst blogpraat

Voorbeeld van Twitterlijst: links de informatie en rechts de meest recente tweets.

Toepassingen van lijsten

Nu je ziet hoe gemakkelijk het is om een lijst aan te maken, raad ik je aan om ermee aan de slag te gaan. Zo kun je Twitter nog effectiever inzetten. Hieronder volgen nog een paar suggesties voor mogelijke toepassingen. Je kunt een lijst aanmaken met:

(Potentiële) klanten

Door te monitoren waarover zij twitteren, weet je wat er speelt bij je klanten. Zo kun je ook de dialoog aangaan en contact houden met (potentiële) klanten. Door te reageren of hun berichten te retweeten, bouw je een band met ze op en zorg je ervoor dat je top of mind bent wanneer ze behoefte hebben aan de producten of diensten die je aanbiedt.

Opiniemakers

Interactie met invloedrijke bloggers of journalisten in je branche kan voor meer bereik zorgen. Vaak hebben deze personen veel volgers en worden ze beschouwd als een belangrijke bron van informatie. Volg wat zij te melden hebben en kijk of je hierop kunt inhaken. Als zij je berichten gaan delen, bereik je een groot publiek. Of misschien heb je helemaal geen zin om de interactie aan te gaan, maar wil je gewoon het laatste nieuws in je branche volgen.

Mensen waar je veel interactie mee hebt

Volgers waar je heel veel interactie mee hebt en die vaak reageren, voeg je natuurlijk ook toe aan een lijst. Zij zijn degenen die je vaak retweeten of je blogs delen. Noem de lijst geen ‘retweeters’, maar verzin een naam die de reden niet prijsgeeft waarom je deze lijst gemaakt hebt. Of maak er gewoon een verborgen lijst van. Je kunt bijhouden wat zij twitteren en hun artikelen of tweets die je interessant vindt delen. Zo creëer je een win-winsituatie en moedig je hen aan om nog meer van jouw content te delen.

Concurrenten en vakgenoten

Natuurlijk is het belangrijk om bij te houden waarover je concurrenten en vakgenoten twitteren en met wie zij gesprekken hebben. Misschien heb je liever niet dat ze zien dat je ze volgt? Voeg ze dan gewoon toe aan een afgeschermde lijst. Je hoeft een account niet eerst te volgen om deze toe te kunnen voegen aan een lijst. Zo kun je wel hun tweets in de gaten houden, zonder dat je het account volgt op Twitter.

zzp twitterlijst

Twitterlijst voor ZPP’ers werkzaam in marketing & communicatie

Tot slot: vergeet jezelf niet toe te voegen aan openbare lijsten

Veel mensen voegen zichzelf niet toe aan hun eigen lijst. Waarom zou je ook? Een goede reden om dat wel te doen, is dat jouw tweets dan ook getoond worden aan de mensen die zich abonneren op je lijst. Als je lijst openbaar is, kan iedereen deze lijst gaan volgen. Het is dan natuurlijk jammer als je daar zelf niet opstaat.

Je kunt jezelf overigens niet toevoegen aan een lijst via Twitter zelf, dat kan alleen met behulp van een tool zoals Tweetdeck of Hootsuite. Klik daarin op je eigen naam in een van de conversatiekolommen zodat je profielinformatie in een pop-upscherm wordt getoond en je de optie hebt om jezelf toe te voegen aan een lijst.

Foto intro met dank aan Fotolia.