Innovatie

5 AdWords-scripts om je campagnes te fine-tunen

0

Het optimaliseren en fine-tunen van een AdWords-campagne vraagt veel tijd en toewijding. In een dag kunnen dan ook niet genoeg uren zitten om alles gedaan te krijgen. Omdat je natuurlijk je tijd zo efficiënt mogelijk wilt besteden, is het goed om te kijken naar oplossingen die tijd besparen, maar ook de winstgevendheid van je campagnes verhogen. Het inzetten van AdWords-scripts is zo’n handige oplossing. In dit artikel bespreek ik vijf AdWords-scripts die jou héél blij gaan maken.

Mochten je AdWords-vaardigheden nog niet op niveau zijn, dan is er zeker geen man overboord. Er zijn genoeg scripts online te vinden die uitkomst kunnen bieden, gratis of tegen een vergoeding. In dit artikel bespreek ik dan ook graag vijf AdWords-scripts, die jou heel blij gaan maken.

Wat zijn AdWords-scripts?

Met een AdWords-script is het mogelijk om geautomatiseerde wijzigingen aan te brengen in een AdWords-account. Het wordt geschreven in JavaScript-code. Google heeft AdWords-scripts geïntroduceerd in 2012 en sindsdien maken SEA marketeers hier veelvuldig gebruik van. Met een beetje kennis van JavaScript-code kun je niet alleen AdWords-scripts inzetten, maar ook zelf ontwikkelen. Voor meer info raad ik je zeker aan om te kijken op de ontwikkelaarswebsite van Google. Hier vind je ook enkele voorbeeldscripts die je gelijk kunt inzetten. Eén van mijn persoonlijke favorieten hier is de sale countdown. Dit script zorgt ervoor dat je in je advertenties kunt aftellen tot aan de sale.

Instellen doe je zo

Het instellen van AdWords-scripts is niet moeilijk, maar het is wel van belang dat je het script goed test voordat je het automatisch laat lopen en er een planning aan hangt. Het foutief instellen kan grote gevolgen hebben voor je AdWords-account.

afbeelding-11

1. Log in

Log in bij je AdWords-account en kies in het menu (links) voor ‘Bulkbewerkingen’ en klik vervolgens op ‘Scripts’. Maak onder ‘Scripts’ een script aan door te klikken op ‘Script maken’. Onderstaand scherm verschijnt:

2. Automatiseren

Haal alle bestaande tekst uit het aangemaakte script weg en plak het desbetreffende AdWords-script er in zijn geheel in. Om je scripts te automatiseren, moet je als laatste je script het recht geven om je account te openen. Dit kan door op de button ‘Nu machtigen’ te klikken, bovenaan de balk in je script.

3. Controleren en opslaan

Vervolgens klik je eerst op ‘Voorbeeld’ naast ‘Opslaan’ om te controleren of het script correct werkt. Kies vervolgens voor ‘Opslaan’. Je keert nu terug naar het overzicht van aangemaakte scripts. Als laatste kun je een frequentie opgeven waarop je script automatisch moet draaien. Kies bijvoorbeeld voor ‘Dagelijks’ met een bepaald tijdstip. Als je de planning daarna opslaat, draait je AdWords-script in het vervolg op het gewenste tijdstip.

Vijf AdWords-scripts

Hier licht ik vijf AdWords-scripts toe.

1. AdWords-scripts in meerdere accounts toepassen

Met dit script, dat geschreven is door Russel Savage van FreeAdWordsscripts.com, kun je met behulp van Google Drive één AdWords-script toepassen in meerdere AdWords-accounts. Dit script bespaart veel tijd wanneer je in meerdere AdWords-accounts scripts wilt inzetten. Bij dit script wordt namelijk onnodige inlog tussen accounts voorkomen en hoef je niet dezelfde handeling keer op keer uit te voeren. Dit script is geschikt voor bedrijven met een hoge AdWords spend en voor bedrijven met meerdere accounts.

2. Monitoren van je kwaliteitsscore

Veel AdWords marketeers streven naar een zo hoog mogelijk kwaliteitsscore. Je kwaliteitsscore kan variëren van het cijfer 1 tot en met 10. De kwaliteitsscore bepaalt samen met de CPC-bieding onder andere of je advertentie wordt vertoond op de resultaatpagina en op welke plek je advertentie komt te staan. Ook bepaalt de kwaliteitsscore wat de daadwerkelijke kosten zijn voor een klik op het zoekwoord. Helaas is binnen AdWords de historische ontwikkeling in je kwaliteitsscore per campagne niet inzichtelijk, maar met behulp van dit AdWords-script maak je dit binnen no-time inzichtelijk.

3.  Automatisch je advertenties updaten

Een nieuw jaar staat voor jouw account wellicht garant voor een bak werk, omdat je tal van advertentieteksten en zoekwoorden hebt waarin een jaartal wordt genoemd. Deze wil je natuurlijk vervangen door het nieuwe jaartal, zodat alles up-to-date blijft. In plaats van deze klus handmatig te klaren, kan je je tijd nuttiger besteden. Dit AdWords-script biedt uitkomst en klaart deze klus binnen enkele minuten. Natuurlijk kan je het script ook iets aanpassen en kan je het bijvoorbeeld inzetten voor het wijzigen van de wisseling van seizoenen, in plaats van het jaartal.

4. AdWords-script voor check van 404 URL’s

Het laatste wat je wilt is onnodig geld verspillen in je AdWords-account. Het sturen van verkeer vanuit je AdWords-campagne naar een 404-pagina is dan ook een dure grap. Het uitkomen op een 404-pagina  kan gebeuren wanneer er een wijziging is geweest binnen de website of, in het geval van een e-commerce website, wanneer een artikel uitverkocht of uit de collectie is. Het controleren van de bestemmings-URL’s is essentieel, maar gelukkig is dit te automatiseren. Met behulp van dit script kun je een planning instellen (bijvoorbeeld dagelijks), waarbij de bestemmings-URL gecheckt wordt op bijvoorbeeld een 404 of 501. De uitkomst van dit script kan je laten mailen, zodat je direct actie kunt ondernemen en de bestemmings-URL kunt aanpassen.

5. Pauzeer advertenties en zoekwoorden van uitverkochte artikelen

Dit is een must-have voor alle e-commerce shops die te maken kunnen hebben met tijdelijk uitverkochte artikelen. Op deze zoekwoorden wil je (tijdelijk) niet adverteren, aangezien het desbetreffende product niet aangeschaft kan worden. Voordat het AdWords-script kan draaien, is het verstandig eerst te kijken wat voor string er wordt weergeven wanneer er een product uitverkocht is. Deze vul je in bij ‘OUT_OF_STOCK_TEXT’. Daarna vul je de ‘URL_TO_TEST’ in en laat je het script testen, voordat je het gehele AdWords-script implementeert.

afbeelding-3

Wat zijn jullie ervaringen?

Zelf maak ik gebruik van bovenstaande AdWords-scripts en ben ik van mening dat deze scripts voor iedere SEA marketeer uitkomst kunnen bieden. Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en houd ik me aanbevolen voor nieuwe scripts. Deel deze dus gerust in de reacties!