Inspiratie

Game of kroons: Koningsdag-inhakers

0

Afgelopen zaterdag was een historische dag: de eerste Koningsdag met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. Daarnaast is er waarschijnlijk een record aantal ‘verkeerde-dagnamen-noemen’ gevestigd. De eerste Koningsdag-inhakers zijn daarom nu al historisch te noemen. Kijk je met me mee?

Het ging los

Het was niet alleen in de grote steden feest, als het gaat om deze inhakers, op social media ging het ook aardig los. Er kwam heel wat voorbij. Omdat ik niet alles kan laten zien, heb ik een selectie gemaakt, inclusief een aantal voorbeelden uit eigen werk waar ik enthousiast over ben. Wanneer je zelf een inhaker hebt gezien, of een verkeerde-dag-fout (koninginnedag in plaats van koningsdag), dan is die van harte welkom in de comments.

IPM

Bij alle inhakers hieronder staat een IPM-score. IPM staat voor Interactions Per Mille. Hoe hoger deze score, hoe succesvoller de post was onder je fans. De IPM-score wordt als volgt berekend: (likes+reacties+shares) / fans x 1000. Goed om te weten is dat bij de berekening van IPM eventuele boosting en extra advertentiekosten niet zijn meegewogen.

McDonald’s (IPM: 20,7; 305.000 fans)

Van McDonald’s krijgt de koning wat eten mee voor onderweg. Erg attent natuurlijk en goed dat McDonald’s zoiets als Koningsdag weet te koppelen aan fastfood. De fans dachten er blijkbaar ook zo over, de IPM is namelijk erg goed. Ik vind persoonlijk wel dat McDonald’s wat heeft laten liggen op Photoshop-gebied. Het beeld is lang niet zo strak als de andere posts die ze plaatsen. Dat is jammer, want Koningsdag staat natuurlijk al geruime tijd op de contentkalender. Vandaag trouwens ook ander groot nieuws over McDonald’s: Ronald McDonald krijgt een make-over!


Schermafbeelding 2014-04-28 om 14.41.11

IKEA (IPM: 1,7; 246.000 fans)

Een wat lage IPM,  maar dat maakt de post niet minder leuk. Sterker nog, ik vind hem heel leuk! Slimme manier om de IKEA-Family kaart onder de aandacht te brengen en ook nog wens goed opgemaakt. Zie je het lipje in de linkerbovenhoek en die rechtsonder? Het zijn de details die het ‘m doen. De bijgeschreven tekst sluit ook mooi aan bij de post: ‘bij IKEA hoor je 365 dagen per jaar bij onze …’ Ik heb het idee dat hier goed over is nagedacht.


Schermafbeelding 2014-04-28 om 14.42.00

HEMA (IPM: 2.3; 220.000 fans)

HEMA is geen onbekende als het gaat om inhakers. Ze weten vaak met eigen producten woordspelingen neer te zetten die simpelweg erg goed zijn. Ik hou van simpel en dat is precies wat ze doen. Even een kleine terugblik op Valentijnsdag, dan begrijp je precies wat ik bedoel. Ik hoef weinig uit te leggen over deze post, clean and simple. Check ook even de avatar van HEMA, ze hebben er echt werk van gemaakt want zelfs die is in Koningsdag-stijl, lekker bezig! IPM kan beter, ik denk dat HEMA op deze post geen advertentiebudget gezet heeft. Jammer, was het wel waard geweest.

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.25.50

AXE (IPM: 0,5; 199.000 fans)

Lage IPM, misschien iets te simpel? Ik vind hem persoonlijk wel goed, al spat de creativiteit er niet vanaf. Deze post deed me ergens ook denken aan deze afbeelding van Durex rondom de eerste troonrede van Willem. Ik denk dat AXE rondom de oranje deo wel een goed activatie had kunnen doen, het moment (Willem’s eerste keer) leent zich er in ieder geval prima voor. Fans vragen er ook om in de reacties. Waarschijnlijk zijn ze nog te druk met de peace-campagne. Jammer dat deze post het niet nog beter heeft gedaan.

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.05.01

Hi (IPM: 0,84; 201.000 fans)

Hi speelt in op de irritante Runkeeper-posts die vooral Twitter-tijdlijnen vullen. Photoshop-wise niet het sterkste staaltje dat ze ooit hebben laten zien, maar dat is hier juist de grap. De IPM is niet hoog, maar ik vind hem erg geinig, vooral de avatar van Willem. Eén van de fans vraagt zich af waarom Willem over de snelweg gerend is. Ben benieuwd of dat expres gedaan is of juist niet. Ik denk in ieder geval dat deze post heel goed aansluit bij de doelgroep van Hi, die deze app veel gebruikt.

Schermafbeelding 2014-04-28 om 11.10.57

NS (IPM: 4,8; 89.000 fans)

NS steekt de draak met het KNMI, die regelmatig met weeralarmen komt. Ik vind dat ze dat best eens mogen doen, NS zelf is ook vaak zat het middelpunt van gesprek en dat is niet altijd positief. Leuke variatie op de andere posts die ze vaak plaatsen, het oranje met de witte letters valt op en het is direct duidelijk waar het over gaat. Ik had persoonlijk alleen nog een bitl.y-linkje in de begeleidende tekst gezet, makkelijk voor de fans en handige info voor NS!

Schermafbeelding 2014-04-28 om 11.12.19

Natuurlijk zijn er nog veel meer Koningsdag inhakers voorbij gekomen. Ik heb er hieronder nog een paar voor je en ik ben ook heel erg benieuwd wat je zelf hebt gezien of gemaakt! Kom maar door..

Peijnenburg (IPM: 2,3; 45.000 fans)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.28.23

Oreo (IPM: 3,4; 35.000.000 fans)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.14.22

Ben & Jerry’s (IPM: 0,24; 7.000.000 fans)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 11.11.48

Greetz (IPM: 2,4; 41.000 fans)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.05.45

M&M’s (IPM: 1,5; 127.000 fans)

Schermafbeelding 2014-04-28 om 12.06.46

Dat waren ze voor deze keer! Als je zelf een inhaker hebt gezien, of een verkeerde-dag-fout (koninginnedag in plaats van koningsdag), dan is die van harte welkom in de reacties hieronder.

Foto intro met dank aan Fotolia.