Innovatie

WK voetbal bij de publieke omroep: huiskamersfeer en digitale ondersteuning

0

Grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen, de Tour de France en WK’s & EK’s voetbal zijn van die momenten waarop alles goed moet zijn. Als kijker verwacht je dat alles werkt en je op je wenken bediend wordt. Gisteren presenteerde de NOS wat de kijkers van de publieke omroep mogen verwachten tijdens het WK voetbal in Brazilië deze zomer. De NOS trekt alle technische mogelijkheden en digitale hulpmiddelen uit de kast.

Het WK in de media

650291

Hugo Borst (links) en Henry Schut.

Naast de NOS, doen ook VI Oranje en Veronica een beroep op de kijker. VI Oranje zal met de bekende gezichten rondom de wedstrijden uitzenden en een luchtig tintje aan het WK willen geven. Nog luchtiger zijn de WK in Lingerie wedstrijden die Veronica uitzend in de rust van de wedstrijden.

Voor ieder wat wils, maar de NOS hoopt de kijker voor zichzelf te houden met digitale snufjes, waarin andere zenders achterblijven, en een huiskamersfeer in de uitzending.

Een teckel en een koelkast

Tijdens het WK voetbal in Brazilië, van 12 juni tot en met 13 juli, wil het een huiskamersfeer creëren. In een kleine, sfeervolle studio is het decor ingericht alsof je samen met presentatoren Henry Schut en Hugo Borst de wedstrijden bekijkt. Compleet met koelkast en een hond, een teckel met de naam Messi.

Het zou natuurlijk zonde zijn als de NOS, die zichzelf vooruitstrevend noemt en dat ook wil blijven, niet optimaal gebruik zou maken van de digitale hulpmiddelen die ze ter beschikking hebben. Tijdens de perspresentatie lichtte Tom Egbers toe dat “de NOS overal tegelijk aanwezig wil zijn, met avondvullende programma’s en tweede schermen.” Kortom, een huiskamergevoel met vergaande digitale ondersteuning.

Livestreams en tweede schermen

Ervaring met livestreams en de aanslag op de servercapaciteit heeft de NOS al. Toch is dat laatste dit jaar anders, aangezien wedstrijden niet meer tijdens Nederlandse kantooruren worden gespeeld. “Toch maken we nog veel gebruik van de streams”, zegt Lara Ankersmit, hoofd digitale media van de NOS, “al is het maar om de relatie man/vrouw wat te verlichten”.

Ook tweede schermen zijn een vanzelfsprekendheid geworden. De NOS heeft op de speciaal voor het WK ingerichte website een extra livestream, om tijdens de wedstrijden extra informatie te zien. Kijkers kunnen met die tweede livestream bijvoorbeeld een specifieke speler volgen of continu bondscoach Van Gaal in de gaten houden (altijd leuk natuurlijk!). Het is afwachten of dit niet te druk wordt voor de kijker, maar dat is één van de innovaties waar de publieke sportzender druk mee experimenteert.

Speciale site en twee apps

Het was even navragen tijdens de perspresentatie. Hoe zit dat nu met die apps? In onderstaande video vind je het antwoord over de speciale website en de apps die begin juni verschijnen.

Accepteer cookies

Het gaat om twee apps. De NOS app zorgt ervoor dat je live de wedstrijden kunt meekijken, handig als je onderweg bent. De tweede app, de NOS FIFA WK 2014-app (naamgeving vanwege regels van de FIFA) is nieuw en te gebruiken als tweede scherm. Handiger als je op de bank zit en via de app extra informatie wil zien. Je kunt er zelfs je eigen camerastandpunt kiezen als je een goal terug kijkt en krijgt aanvullende informatie over spelers en speelsteden. Natuurlijk voor de smartphone en tablet en zowel voor Android als iOS ontworpen.

De NOS zegt er alles aan te doen om onze huiskamers te verrijken met digitale hulpmiddelen. Of je daar gebruik van gaat maken, ligt aan je eigen voorkeuren. Mocht je een doelpunt missen omdat je met je smartphone of tablet bezig bent, dan kan je de herhaling in ieder geval terug kijken. Vanuit elk camerastandpunt…

Foto intro met dank aan Fotolia.