Columns

Niet de mooiste interface wint, maar de meest gebruikte

0

Airbnb heeft veel succes met het verhuren van kamers en appartementen van particulier aan particulier. Het is een initiatief dat inspringt op een typisch gat in de markt, waarbij daarnaast een aantal trends slim gecombineerd worden. Gebruikers vinden gebruikers – en mensen zijn bereid bezit te delen. Dit succes van Airbnb gaat echter ten koste van de verhuur van hotelkamers. Daar was dus een reactie op te verwachten.

Hotelkamerverhuurders kunnen twee dingen doen: klagen over gemeentelijke regelgeving, brandvoorschiften, level playing field en toeristenbelasting, óf ze kiezen voor een andere route: hetzelfde doen.

Booking.com, de grootste hotelsite op het internet, koos voor de laatste optie: zij bieden inmiddels ook huisjes aan via de site villas.com. Kijk eens goed naar deze site en kijk eens goed naar de site van Airbnb: de begindialoog is identiek. Beiden stellen drie basale vragen: waar wil je heen, van wanneer en tot wanneer? Oh ja, ze vragen ook met z’n hoevelen je bent.

Initiatieven gaan op elkaar lijken

En dat is heel verstandig. De mens wordt al voldoende op de proef gesteld. Neem bijvoorbeeld kranen. Het begrijpen van een badkraan is soms moeilijker dan het begrijpen van de procedure voor de benoeming van een nieuwe ombudsman. Begrijp je de kraan eenmaal? Dan moet je hem weer vervangen. Afstandsbedieningen. Dikwijls gebruik je er meerdere tegelijk; waarom zijn ze niet hetzelfde? Over de interface van een auto zijn we het min of meer eens geworden. De mens is de constante, dat is de berijder.

Vraag standaardgegevens op zelfde manier uit

Terug naar de dialoog. Meer dan de helft van alle dialogen begint met een heel klein aantal standaardgegevens. Van wanneer tot wanneer wil je een auto huren? Naar de datum vragen ze veel: in de van-tot vraag, maar ook bij geboortedata. De postcode. Geslacht. Waarom spreken alle sites van de wereld dan niet af om die vragen op dezelfde manier te stellen? Ga er maar van uit dat álle bezoekers op de site van villas.com al een keer op de site van Airbnb zijn geweest. Wat is er dan makkelijker dan de vragen die daar worden gesteld op precies dezelfde manier te stellen? Dat is wat villas.com deed. Je kunt het jatten noemen – of gebruiksvriendelijk.

Villas.com

Doe je populaire soortgenoten na

Ga er maar van uit dat 99% van jouw sitebezoekers eerder hun tijd doorbrachten op populaire sites als Airbnb, Amazon, Zalando, Google, Facebook, Youtube of Wikipedia. Het komt er op neer dat je de basisvragen beter kunt stellen op de manier dat zij het doen. Niet de mooiste interface wint, maar de meest gebruikte. Er blijft nog genoeg vrijheid voor lokaal karakter. Evolutionaire convergentie, zo noemen we dit. Wil je overleven, dan moet je je aanpassen aan je populaire soortgenoten. Niks nieuws. Wel zo makkelijk voor de gebruiker.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia.