How to, Strategie, Trends

Selfiemarketing, de nieuwe conversiebooster voor je merk?

0

Elke dag uploaden we zo’n 1,8 miljard foto’s via social media. Op een significant percentage van deze foto’s zien we mensen met producten van hun favoriete merken. Door het virale effect van social media, bieden deze “selfies” enorme marketingkansen voor merken. Is jouw merk al klaar voor deze vorm van ‘Crowdsourced Visual Commerce’?

Selfmarketing

“Selfiemarketing” en het gebruik van ‘User Generated Content’ (UGC) nemen momenteel een grote vlucht in de VS. Ook in Europa, dat zoals gebruikelijk fors achterloopt op de VS, beginnen de eerste merken zich langzaamaan bewust te worden van deze potentiële waarde van selfiemarketing voor hun merk, en van de waarde van UGC  in het algemeen. Ik ben er zelf ook mee aan de slag gegaan voor mijn eigen bedrijf.

Meer vertrouwen in foto’s van consumenten

Een recente studie, uitgevoerd door Laundry Service, een social mediabedrijf uit de Verenigde Staten, laat zien dat consumenten meer vertrouwen hebben in foto’s die genomen zijn door andere consumenten, dan in professionele, glossy foto’s van het merk zelf.

66% van de consumenten geeft in dit kader aan ‘user generated’ foto’s meer te vertrouwen dan de professionele fotografie die doorgaans wordt gebruikt door merken zelf. Het zien van consumentenfoto’s kan dus een significante invloed hebben op de aankoopbeslissing.

Dit is een interessant gegeven, want hieruit blijkt dat deze consumentenfoto’s voor merken een grote waarde (kunnen) vertegenwoordigen. Dit vraagt om integratie van UGC in de marketingmix.

Integreer UGC in je marketingmix

In de VS heeft een groeiend aantal merken zich gestort op integratie van UGC in hun marketingmix. Deze merken moedigen klanten massaal aan tot het nemen van Selfies, te uploaden via social media (voorzien van een specifieke hashtag), waarna deze merken deze foto’s gebruiken in hun onsite en offsite marketinguitingen, om zo andere klanten te overtuigen eerder op de ‘bestelknop’ te drukken.

Fotolia_68636407_friends using smartphones to take photos of food © Joshua Resnick - Fotolia

Conversietoenames van 25%

Consumenten willen echte, onbewerkte foto’s van soortgelijke mensen zien, om een beter idee van het product te krijgen voordat zij tot aankoop overgaan. Dit klinkt niet alleen logisch, cijfers ondersteunen dit ook: het onderzoek van Laundry Service meldt conversietoenames van 25% bij het gebruiken van Instagram-achtige foto’s in plaats van de ‘gemaakte’ fotoshoot-foto’s. Leve de Selfie revolutie!

Klanten zoeken de interactie op, steeds vaker op Instagram

Bovendien zijn klanten steeds vaker zelf op zoek naar interactie met hun favoriete merken op social media. Op Instagram bijvoorbeeld, een sterk groeiend social media network, worden dagelijks zo’n 58 miljoen foto’s geplaatst. BIj een groot deel van deze foto’s plaatsen consumenten tekst, en steeds vaker bevat deze tekst merkuitingen onder vermelding van een hashtag# met de naam van een merk of product van een merk. Als ik kijk naar mijn eigen bedrijf, plaatsen tussen de 5% en 10% van alle klanten een foto onder vermelding van de naam van ons merk voornamelijk op Instagram.

image (13)

Social sharing hoort bij het leven

Waarom doen mensen dit? Uiteraard is het geen nieuw fenomeen dat consumenten merken gebruiken die aansluiten bij hun belevingswereld/lifestyle en waarmee ze zich willen associeren. Echter, door de explosieve groei van social media is de wijze waarop consumenten hun merkbeleving uiten ook meer ‘social’ geworden.

photo-sharing

Consumenten hebben ‘social sharing’ omarmd in hun leven. Of het nu gaat om een avondje uit met vrienden of om een normale dag op kantoor, mensen documenteren tegenwoordig hun hele leven door middel van foto’s en video’s. En het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om dit met anderen te delen.

Gebruik de foto’s van je grootste fans in marketinguitingen

Merken kunnen op hun beurt met deze klanten interactie aangaan op social media en zo met deze klanten ‘in gesprek blijven’. Maar nog beter:  al deze foto’s bieden merken enorme kansen om het verhaal over hun merk uit te dragen met foto’s van hun grootste fans; hun klanten. Daarom besluit een groeiend aantal merken in de VS om deze foto’s te integreren in hun website  door middel van het plaatsen van user generated community-pagina’s of lookbooks.

Sociale bewijskracht

User Generated Community-pagina’s en lookbooks voegen waarde toe doordat de vertoonde foto’s andere klanten kunnen inspireren om de juiste producten te vinden en dienen als sociale bewijskracht. Ze verschaffen merken bovendien de mogelijkheid om een online community op te bouwen, waar consumenten zichzelf kunnen aanschouwen. Dit wekt vertrouwen bij andere klanten en creëert een gemeenschap van mensen die zich met het merk willen associëren.

Tools voor ‘crowd-sourced visual commerce’

De laatste jaren is er in de Verenigde Staten een aantal start-ups opgericht die software aanreiken om alle ‘User Generated Content’ die gebruikers over het merk creëren, eenvoudig op te kunnen zoeken en te beheren, maar vooralsnog is het in Europa op dit gebied opmerkelijk stil.

Visual marketingplatform

Photoslurp, een start-up uit Barcelona , die hun ‘visual marketing platform’ in juli van dit jaar heeft gelanceerd, hoopt dat te veranderen door deze software aan te bieden voor een prijs waarbij ook start-ups en middelgrote merken van deze software gebruik kunnen maken.

Angst voor invloed op merkimago

‘Het werken met ‘User Generated Content’ om interactie en conversie te verhogen is nog een redelijk nieuw concept, en zelfs misschien nog wel eng voor sommige merken die bang zijn voor een verkeerde weergave van het merkimago waaraan ze zo hard gewerkt hebben om op te bouwen. Onze ervaring met merken die deze nieuwe manier van ‘crowd-sourced visual commerce’ hebben omarmd, is dat zij in korte tijd echter indrukwekkende resultaten boeken”, zegt Ben Heinkel, eigenaar van PhotoSlurp.

Klanten vinden het leuk om hun foto’s terug te zien in een lookbook

Op de website van mijn eigen bedrijf laten we met Photoslurp’s software, selfie’s van onze klanten zien en daarmee worden ze meteen ambassadeur van ons merk. We krijgen er veel positieve reacties over van klanten en bovendien komt meer dan 20% van de totale omzet van klanten die het ‘User Generated’ lookbook op de website hebben bekeken.

‘Hoe staat die bril bij iemand die geen fotomodel is?’

We verkopen zonnebrillen en merken dat mensen willen zien hoe die staan bij andere personen voordat ze tot aankoop overgaan. Ze vinden het fijn om te zien hoe de zonnebril staat bij een ‘gewoon’ iemand, in plaats van bij een fotomodel. We hebben de indruk dat onze klanten denken: “Als de zonnebril bij die persoon goed staat, dan zal deze bij mij vast en zeker ook wel goed staan.”

Screenshot-LD-Lookbook

Hoe verzamel je user generated foto’s?

Wij moedigen klanten aan om, onder vermelding van onze hashtag, foto’s van zichzelf met de zonnebril te plaatsen op social media netwerken. Al deze foto’s halen we met de software van PhotoSlurp automatisch binnen. Bovendien zijn we net gestart met een fotocompetitie om de toestroom van ‘User Generated’ foto’s verder te boosten.

Photoslurp-Interface-LD

Toestemming vragen voor gebruik van de foto’s en ze direct bestellen?

Vervolgens is er de mogelijkheid om de producten op de foto’s direct te bestellen, goedkeuring voor gebruik van foto’s te vragen aan de personen die de foto’s hebben geplaatst, te analyseren welke foto’s de hoogste conversie opleveren, én de foto’s op verschillende plekken op de website af te beelden.

Screenshot-Photoslurp-LD

Maak een selectie op kwaliteit

Gelukkig is er ook de mogelijkheid om foto’s af te wijzen, want onze ervaring leert dat de kwaliteit van ingestuurde foto’s onderling enorm kan verschillen. Op sommige foto’s komt de zonnebril bijvoorbeeld niet goed in beeld of verschilt de kleur van de zonnebril te veel van de werkelijkheid.

Het afkeuren van foto’s is lastig, want we beseffen ons dat klanten die foto’s met onze hashtag op social media plaatsen juist behoren tot onze loyaalste fangroep. Toch hebben we hier gelukkig nog geen negatieve reacties over gehad.

User Generated Content en sociale bewijskracht: dit is pas het begin

In het begin van dit jaar werden er tijdens de Superbowl, binnen 24 uur, meer dan 100.000 merk-gerelateerde foto’s geüpload onder vermelding van Superbowl – en daaraan verwante- hashtags.

Een significant aantal, en een voorteken van wat ons te wachten staat op het gebied van User Generated Content, sociale bewijskracht en de wijze waarop merken de conversatie met consumenten in stand houden op social media.

Foto intro met dank aan Fotolia.