Reportages, Trends

Start-ups: waar liggen de kansen? 

0

Uit mijn rondgang op Web Summit 2014 bleek dat veel start-ups toepassingen bieden op het gebied van social media, e-commerce, collaboration of big data. Allemaal hopen ze de nieuwe Twitter, Facebook of LinkedIn te worden. Moet je je als beginnend ondernemer in die strijd mengen, of kun je je pijlen beter op een ander segment richten?

Wat zien we veel?

Op Web Summit staan talloze initiatieven op het gebied van social media en e-commerce. Ook richten veel start-ups zich op het ontwikkelen van het ultieme collaboration-platform. Allemaal hopen ze de nieuwe Twitter, Facebook of LinkedIn te worden. Het merendeel richt zich op de B2C-markt en biedt deze diensten aan via webapplicaties en apps. De particuliere bezitters van smartphones en tablets zijn grootverbruikers van apps en vormen daarmee een begrijpelijke doelgroep. Maar moet je je als start-up nog op dat vlak begeven? Wellicht wel als je een zeer vernieuwend idee hebt. Alleen ben ik de echte vernieuwers niet tegen gekomen.

Mobiele toepassingen voor ERP-systemen: gat in de markt?

Weinig start-ups richten zich met hun producten op mobiel werken voor de zakelijke markt. Met name aanvullingen op ERP-applicaties komen weinig voorbij. ERP-leveranciers zijn er zelf nog lang niet klaar voor om alle mogelijkheden van de smartphone en tablet optimaal te benutten om daarmee hun eigen applicaties te verrijken. De systemen zijn simpelweg te omvangrijk om snel nieuwe functies toe te voegen. De CEO van Netsuite doet daarover een gewaagde uitspraak: “Wie als CEO van een grote onderneming gaat wachten op nieuwe software van de grote jongens als bijvoorbeeld SAP, Oracle en IFS is zijn baan over vijf jaar niet zeker“. Maar ook zijn (grotere) bedrijven zelf nog terughoudend in het gebruik van mobiele apparaten voor zakelijke toepassingen. Er lijkt dus ruimte en markt te zijn voor toepassingen die naadloos integreren met deze systemen.

Startup MoreApp op Web SummitDit moeten wel generieke toepassingen zijn, die in vele branches ingezet kunnen worden. Het gebruiken van NFC- en beacon-technologie vormt daar een voorbeeld van. Maar ook MoreApp is zo’n toepassing, die het schriftelijk invullen van papieren formulieren overbodig maakt. Andere voorbeelden zijn Intercom, erop gericht om bedrijven makkelijk hun supportproces in te laten richten, en CosyTech, dat het mogelijk maakt om via NFC met gebruikers te interacteren. Deze start-ups vormen individueel geen bedreiging voor ERP-leveranciers, integendeel. Het biedt voor de ERP-leveranciers een mooie kans om het eigen portfolio uit te breiden met deze initiatieven.

NFC & beacons: mobiel werken als nooit tevoren

Hoewel ik op Web Summit niet veel toepassingen van NFC heb gezien gaan we daar in het komende jaar vast meer over horen. Bijvoorbeeld voor inpandige navigatie, afrekenen met mobiel en/of gepushte  aanbiedingen als je in een winkelcentrum loopt; het is allemaal mogelijk met deze technologie. Denkbaar is ook dat de technologie wordt ingezet voor bijvoorbeeld het onderhoud van elektrotechnische installaties. Rust een lift uit met een beacon en een monteur in de nabijheid daarvan ontvangt op zijn iPad precies de juiste informatie over de storing en de relevante schema’s en tekeningen. Aan dit soort oplossingen, die mobiel werken en ERP-systemen integreren, zal in de nabije toekomst steeds meer behoefte zijn.

Wie een krachtige integratietool of -dienst weet op te tuigen, zal de markt veroveren.

Mijn advies aan start-ups zou zijn: zoek naar toepassingen waarmee je op ERP-gebied voor de eindklant een efficiënte oplossing biedt door bijvoorbeeld kosten te besparen, inkomsten te verhogen of de liquiditeit te verbeteren door hen eerder te laten factureren. Een brede toepasbaarheid maakt je product inzetbaar voor meerdere ERP-leveranciers. Dus wie een krachtige integratietool of -dienst weet op te tuigen, zal de markt veroveren. Kernwoorden zullen daarbij moeten zijn: efficiënt, integreerbaar, simpel in gebruik en leuk om mee te werken.