Columns

Google en Amazon: nieuwe parasieten in de huiskamer

0

Column – “Is Nest Labs going after Sonos?” Dat was de vraag in The Telegraph, vorige maand. Het eerste product van Nest was de slimme zelflerende thermostaat voor de huiskamer, in 2011 gelanceerd. En, dacht Nest, als we nu toch in de huiskamer bezig zijn, laten we dan ook een rook- en koolmonoxidemelder ontwikkelen. Het trok de aandacht van Google; Nest werd een jaar geleden voor een slordige 3,2 miljard dollar overgenomen.

Daar moet je een hoop thermostaatjes en rookmeldertjes voor verkopen, denkt de ouderwetse denker dan. Maar de nieuwerwetse denker denkt: in een huiskamer is meer te brengen dan alleen thermostaten en rookmelders. Zo heeft bijvoorbeeld iedere huiskamer ook wel een geluidsinstallatie. Daarom gaat Nest achter Sonos aan. Sonos levert mooi vormgegeven draadloze speakers, die – net zoals de thermostaat – vanaf je smartphone bediend kunnen worden.

Nest gaat de home audio markt in, de vacature op de site laat niets aan de verbeelding over. Gezocht: Head of Audio. En dat zijn geen techneuten die de thermostaat of rookmelder harder of zachter kunnen zetten, nee, de kandidaat krijgt de opdracht een world-class team te bouwen en de audiostrategie van Nest te ontwikkelen. Volgende stap is dat Nest zich gaat bemoeien met ons kijkgedrag. Of openhaarden. Of airco’s.

Dash Button van Amazon

Ook Amazon infiltreert het huis. Koffie, keukenrollen, scheermesjes, tandpasta, wasmachinepoeder: wat ze gemeen hebben is dat het producten zijn die de merktrouwe consument regelmatig bijbestelt. Deze maand komt Amazon met de ‘Dash Button’. Even werd gedacht aan een een-april grap, maar het blijkt allemaal waar.

Accepteer cookies

De Dash Button is een knop die je naast je wastafel (scheermesjes), wasmachine (poeder), koffieapparaat (cupjes) plakt en waar je op drukt als de voorraadnood aan de man komt (waarom komt de nood eigenlijk alleen aan de man?). De order moet nog worden bevestigd op de smartphone, maar dan is Amazon waarschijnlijk al onderweg. Nog even en het huis hangt vol met bestelknopjes, en nog wat verder in de tijd zijn die knopjes niet eens meer nodig; de zelfbestellende wasmachine van Whirlpool is al in ontwikkeling. Net zoals zelfbestellende printers.

Het wordt verkocht als gemak, dat is het misschien ook, maar de som van al dat gemak leidt tot afhankelijkheid.

De huiskamer in

surveillance-camera-fotoliaSlimme huizen. Amazon en Nest weten als geen ander dat de Eerste Kamer van de consument de huiskamer is. Daar worden de regels besproken, de familiewetten goedgekeurd. De technoparasieten nestelen zich in onze kamers, en als zij zich thuis voelen leidt het geen twijfel dat ze zich zullen gaan bemoeien met ons gedrag. Het wordt koud, de verwarming mag best hoger. Denk aan extra koffie voor het lange paas-weekend.

Het wordt verkocht als gemak, dat is het misschien ook, maar de som van al dat gemak leidt tot afhankelijkheid. Het zal de normale lijn van de fases van consumentenproducten volgen. Eerst wil je het, dan heb je het nodig, en dan kun je niet meer zonder.

Vrije tijd

Er is ook een droomscenario. Dankzij Nest besparen we op de energierekening, hebben we concertakoestiek in onze huiskamer. Dankzij Amazon hoeven we ons nooit meer zorgen te maken over de terugkerende boodschappen. Het levert vrije tijd op. Tijd waarin we kunnen lezen, terwijl we prachtige muziek beluisteren. Er komt een tijd dat we Amazon en Nest heel dankbaar zijn.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Illustraties met dank aan Fotolia.