Trends

3 designdilemma’s voor apps op de Apple Watch

0

De Apple Watch is onder ons. En daarmee zijn appontwikkelaars een uitdagend nieuw platform rijker. Want waar mobiele beeldschermen de laatste jaren alleen maar groter werden, is het nu zaak om te ontwerpen voor polsgrootte. Tegelijk brengt de Apple Watch berichten nog dichterbij: het apparaatje is nog intiemer dan de smartphone in de broekzak. Waar moet je rekening mee houden bij apps ontwikkelen voor de Apple Watch? Drie designdilemma’s.

1. Welke functies moet je Apple Watch-app hebben?

De meeste applicaties beginnen klein, maar naarmate ze langer in de App of Play Store staan, groeien ze verder door en krijgen ze steeds meer functies. De weer-app die iedereen downloadde om zijn buienkaart, heeft een paar jaar later een vol hoofdmenu met weerwebcams, weervideo’s, een weersvoorspelling voor de komende zeven dagen en het weer bij het meetstation om de hoek.

Het scherm van de Apple Watch is niet veel groter dan je duim die je een beetje plat op een scherm drukt.

Het ontwerpen van een app op de Apple Watch en voor andere smartwatches kan een flinke uitdaging zijn, als je dienst als website of op de smartphone veelzijdig geworden is. Het scherm van de Apple Watch is niet veel groter dan je duim die je een beetje plat op een scherm drukt. Er past gewoon niet veel op. Alle informatie van je site of app ontsluiten om de pols, is dus geen optie. Er is geen ruimte voor. Je kunt je ook afvragen of je gebruiker alle informatie van een groter beeldscherm op een smartwatch geperst wil zien.

Mooi moment om je dienst te ‘herbronnen’

Heb je je zinnen gezet op een Apple Watch-app, dan is dit een mooi moment om de dienst die je aanbiedt eens te ‘herbronnen’, zoals ze het bij de CDA zouden noemen. Wat is die ene functie waarvoor je gebruikers naar je app toekwamen? Of juist toe komen? Waarom downloaden ze hem op de iPhone zelf?

Apps op de Apple Watch

2. De insteek van je app: dichterbij brengen of aanvullen?

Als je hebt uitgepuzzeld wat de core-functionaliteit van de app is die je wilt doorzetten op de smartwatch, wordt het tijd om te kiezen hoe die functie vertaald wordt naar de pols. Grofweg zijn er twee mogelijkheden.

Optie 1: Breng de core-functionaliteit dichterbij

De pols heb je dichter bij de hand dan je smartphone. Al is het verschil maar twintig centimeter, je bekijkt je pols sneller dan dat je de telefoon uit de broekzak of handtas haalt. Je kan er daarom voor kiezen om de hoofdfunctie van de app rechtstreeks te vertalen naar de pols. Om bij hetzelfde voorbeeld te blijven, zou je dan bijvoorbeeld de buienkaart die de weer-app zo groot maakte, direct kunnen weergeven op de Apple Watch. Je hoeft dan minder moeite dan ooit te verrichten om die buienkaart te zien. Het is de meest voor de hand liggende optie en de goedkoopste, omdat je er niet opnieuw voor hoeft te ontwikkelen.

Een groot nadeel van deze optie is dat je website of app niet is ingericht voor zo’n klein scherm. Een goed voorbeeld van waar het fout kan gaan zie je bijvoorbeeld bij Instagram. Het is zonder meer lastig om een foto-app te vertalen naar een klein scherm. Hoe belangrijk is de goede zichtbaarheid van de foto? Wil je foto’s bekijken op een kleiner scherm? Lastig. Met Instagrams keuze om likes en reacties op de Apple Watch te bekijken met een kleine weergave van je foto ernaast, wordt aardig de spot gedreven op social media:

Instagram op de Apple Watch grap

Optie 2: Versterk de core-functionaliteit

Als het beeldscherm van de Apple Watch simpelweg te klein is om de belangrijkste functies van de app weer te geven, is de vraag: hoe breng je de essentie van je applicatie zo duidelijk mogelijk naar een horloge? Is de informatie achter de buienkaart bijvoorbeeld zo intelligent, dat je gebruikers ook nauwkeurig kan vertellen tot wanneer het regent? Dan is het misschien nuttiger om die informatie naar voren te schuiven. En is het als Instagram niet leuker om, in plaats van de hele app over te hevelen, klokdesigns aan te bieden met je favoriete foto’s op de achtergrond?

Het zal per app verschillen welke aanpak tevreden gebruikers oplevert, maar het is in ieder geval noodzaak om te bekijken hoe je jouw core-functie vertaalt naar de Apple Watch.

3. Gebruik de Apple Watch Glances

Anders dan de timeline die smartwatchmaker Pebble introduceert op de Pebble Time, is er op de Apple Watch geen plek waar je op elk moment van de dag kunt zien wat nu belangrijk is. Toch biedt ook de Watch een schitterende mogelijkheid om de belangrijkste informatie meteen inzichtelijk te maken: de Glance. Zo noemt Apple het aparte scherm van de app dat je ziet op het moment dat je de pols naar je gezicht toedraait. Ben je bijvoorbeeld aan het hardlopen met een fitnessapp en draai je de Watch naar je toe, dan zie je op de Glance meteen hoe snel je loopt. De Glance is een apart onderdeel van een app en positioneert zich tussen een pushbericht en de app in.

Wat kun je ermee?

De Glances bieden een uitgelezen kans om de Watch-app uit te breiden en handiger te maken met relevante en leuke informatie. De weer-app zou je locatie via gps (via de iPhone) kunnen uitlezen en kunnen constateren dat het nog drie minuten regent op die plek. Een boeken-app zou kunnen aangeven hoeveel pagina’s dit hoofdstuk nog beslaat. Maar Instagram? Daar wordt het al lastiger.

Directe, gerichte informatie

Niet voor niets zijn het designdilemma’s. Het is voor het eest dat je een website, app of andere dienst naar zo’n klein scherm met een totaal nieuwe gebruikersinsteek doorzet. Wat werkt en wat niet werkt op de Apple Watch, zal de komende maanden en misschien wel jaren worden uitgevonden door appontwikkelaars en appgebruikers.

De veelzijdigheid van apps zal vaak sneuvelen en plaatsmaken voor directe, gerichte informatie waar de gebruiker op dat moment wat aan heeft. Maar het is voor elke app weer een nieuwe, leuke uitdaging om te kijken op welke manier dat het best kan.