Innovatie

LinkedIn neemt Lynda.com over: online leren wordt mainstream

0

Een paar weken geleden werd bekend dat het zakelijke sociale netwerk LinkedIn één van ‘s werelds belangrijkste online leerplatformen koopt: Lynda.com. LinkedIn legde hiervoor 1,5 miljard dollar op tafel. Deze overname is veelbetekenend en benadrukt het toenemende belang van permanent, digitaal en flexibel leren.

Online leren wordt mainstream

Het recordbedrag dat LinkedIn bereid is te betalen, toont aan in welke richting LinkedIn zich met Lynda.com ziet ontwikkelen. Meer naar EdTech, of educational technology waarin de technologische tools maximaal worden ingezet om leertrajecten op te zetten.

Het geeft meteen ook aan in welke richting wij zelf zullen evolueren. Tot op heden werd er wel eens lacherig gedaan over mensen die hun kennis online hebben opgedaan. Maar nu lijkt dit online leren mainstream te worden. Je loopt het risico achter te lopen als je hier geen gebruik van maakt.

lynda

Kun je e-learning nog negeren?

E-learning kon je tot vandaag nog negeren. Deze tijd is voorbij. Iedereen die succesvol wil blijven groeien, moet levenslang leren. Dat we steeds meer online zullen leren, staat in de sterren geschreven.

Overnames zeggen veel over de visie van bedrijven. Over welke kan ze op willen. En in welke richting ze de maatschappij zien evolueren. Bedrijven die overnames doen denken jaren vooruit. Diploma’s en attesten van online leertrajecten werden zelden als echt bewijs van competentie gezien.

Dit gaat veranderen, LinkedIn vult je competenties aan op je online curriculum vitae. Hierdoor is het minder belangrijk wat je twintig jaar geleden gestudeerd hebt, maar juist waar je vandaag in geschoold en ervaren bent. De online leerplatformen zelf evolueren razendsnel, ze bieden grote voordelen:

  • je kunt overal online leren,
  • je hoeft je niet te verplaatsen,
  • het kost minder dan een klassiek leertraject,
  • de online module past zich aan je eigen leergedrag aan,
  • je leert wanneer het je uit komt.

Managers en ondernemers scholen zich onvoldoende bij

Tegenover deze trend naar meer online scholing, staat de praktijk. Heel wat kleinere ondernemers, zelfstandigen en ondernemers zijn er nog niet mee bezig. Veel managers zeggen zich amper bij te scholen. Dat leert een eigen intern onderzoek. Deze ondernemers en managers nemen de tijd niet om zich bij te scholen. Ze worstelen met online toepassingen, zweren bij hun papieren agenda, laten ook zakelijke sociale media aan zich voorbijgaan en printen liever dan dat ze van scherm lezen.

Ze handelen nog naar de vroegere praktijk waarin je één keer een auto in elkaar leerde zetten, zodat je de rest van je leven in de assemblagefabriek aan de slag kon. Vandaag is alles opgehangen aan internet. De auto is nu ook internet, en constant onderhevig aan verandering en verbetering.

Online education, e-learning concept, vector illustrationAls je online voortdurend leert, hang je minder vast aan je bedrijf en functie. Je bent uit zichzelf ‘getriggerd’ om te kijken waar er mogelijkheden en uitdagingen liggen. Bedrijven zullen voortaan ook eerder hun mensen werven naar het potentieel en de passie, dan aan de hand van hun diploma. Ze beseffen dat ze behoefte hebben aan mensen die mee kunnen veranderen met de snelle economische evoluties.

De generatiekloof wordt groter

Stilstaan is gevaarlijk in een tijd waarin alles sterk verandert. Juist omdat de jongere generatie wel sneller een toetsenbord, tablet en smartphone neemt dan pen en papier. Deze jongere generatie wacht niet op nieuwe studieboeken, die eigenlijk al verouderd zijn op het moment dat ze gedrukt worden. Dit versterkt de generatiekloof die zich op de werkvloer aftekent nog meer.

Er staat een generatie op die zich voortdurend ontwikkelt volgens wat hij of zij in het professionele leven nodig heeft, en volgens de passies die ze ernaast koesteren en willen ontwikkelen. Ze zoeken en leren actief. Het is daarom meer dan ooit belangrijk te investeren in jezelf. Wachten tot je werkgever met een ontwikkelingsplan komt is zelfmoord voor je carrière. Leer levenslang in je bedrijf en baan, én ernaast. Er zijn genoeg mogelijkheden, ook binnen jouw vakgebied. Het verrijkt en versterkt je positie.

Ga meteen aan de slag!

Er zijn al heel wat platformen die ‘online learnings’ of ‘classes’ aanbieden. Sommige bieden een verzameling van verschillende aanbieders, zoals EDX. Hier vind je de opleidingen van MITx, HarvardX, BerkeleyX en UTx. Andere platformen bieden juist eigen opleidingen aan. Vaak zijn deze betaald, zoals op Lynda.com.

Maar sommigen zijn ook gratis, zoals op Khan Academy. Khan Academy is een online leerplatform, ontstaan vanuit een persoon die zijn neef bijles gaf en besloot hier video’s van online te zetten. Ondertussen is de online academy uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met e-learnings over uiteenlopende vakgebieden, van programmeren tot ‘cel & moleculaire biologie’.

Illustraties met dank aan Fotolia.