Bing volgt Google met mobiele update: is jouw site er klaar voor?

0

Onlangs heeft Google haar mobiele update gelanceerd. Websites en shops die niet mobielvriendelijk zijn, worden afgestraft. Dit houdt in dat je met jouw site of shop zult dalen in de zoekmachine van Google. Daarentegen zullen de shops die wel mobielvriendelijk zijn, stijgen in de mobiele zoekresultaten (zie ook deze checklist). Bij veel webshops zien we nu al dat het zoekvolume op tablet en mobiel het zoekvolume op desktop overschrijdt. Onderschat daarom deze update niet!

Bing komt ook met mobiele update

Na Google zegt nu ook Bing dat ze binnenkort met een mobiele update zullen komen. Deze update zal gedurende de komende maanden uitgerold gaan worden. Waarschijnlijk zal dit eerst plaatsvinden in de Verenigde Staten. Inmiddels heeft Bing al geëxperimenteerd met het laten zien van de tekst ‘Mobielvriendelijk’ wanneer een gebruiker een bepaalde zoekterm intypt (zie de afbeelding hieronder).

bing mobiel vriendelijk

In het eerste zoekresultaat wordt aangegeven dat de website Cars.com ‘mobielvriendelijk’ is.

De exacte datum wordt niet prijsgegeven door Bing, omdat de zoekmachine eerst de mening van menig bezoeker wil aanhoren. Google is, ondanks de bekendmaking van een datum, van het ene op het andere moment overgestapt op deze update. Bing wil op haar beurt hier rustige en voorzichtige stappen mee maken.

Niet-mobielvriendelijke sites nog vindbaar via Google

Tot dusver heeft de mobielvriendelijke update van Google nog niet de resultaten opgeleverd waar van tevoren aan gedacht werd (zie ook dit artikel op Frankwatching). Google heeft gezegd dat niet-mobielvriendelijke shops niet meer zichtbaar zullen zijn in de resultaten, wanneer via de mobiel wordt gezocht. Dit lijkt tot dusver niet helemaal te kloppen, omdat ‘grote’ niet-mobielvriendelijke sites nog steeds goed te vinden zijn. Onderstaande afbeelding maakt dit duidelijk wanneer een bezoeker de term ‘speelgoed kopen’ in Google invoert.

Google mobiele update

Niet-mobielvriendelijke sites zijn nog steeds goed vindbaar in Google.

De top-3 resultaten zijn allen niet-mobielvriendelijk. Dit duidt erop dat Google deze shops nog niet laat dalen in de resultaten. Mijn verwachting was dat deze Google-update meer veranderingen in de zoekresultaten zou laten zien, maar vooralsnog is het dus nog even afwachten.

Voorzichtig effect bij kleinere shops

Wel is voorzichtig een effect te zien in het beter zichtbaar zijn van de wat ‘kleinere’ shops in Google’s zoekresultaten wanneer zij hun shop goed laten meeschalen op mobiel en tablet. Onderstaande afbeelding laat dit zien met betrekking tot de zoekterm ‘letselschade advocaat’. Hier is een duidelijke verschuiving te zien van positie 3 vóór de mobielvriendelijke update en positie 1 ná de update.

Effect mobiel vriendelijkheid

De mobielvriendelijke site is omhoog geschoven in de zoekresultaten van Google.

Bing gaat voor meer relevantie

Bing heeft daarentegen aangekondigd iets meer balans in haar zoekresultaten weer te geven. Dit houdt in dat Bing webshops niet altijd gaat afrekenen omdat zij niet mobielvriendelijk zijn. Wanneer een bezoeker een bepaalde zoekterm intypt, zullen in de zoekresultaten ook niet-mobielvriendelijke webshops worden getoond als deze zoekterm relevanter is dan de desbetreffende zoekterm bij mobielvriendelijke webshops. Een groot verschil vergeleken met wat Google hierover zegt!

Test de mobielvriendelijkheid van je site

Na Google zal ook Bing komen met een site waarop je kunt zien of jouw webshop voldoet aan de Bing-eisen voor mobielvriendelijke sites. Hier moet je de url van je webshop indienen en vervolgens zal Bing met het advies komen of jouw shop wel of niet mobielvriendelijk is. Dit is de website waarop je kunt zien of uw shop mobielvriendelijk is voor Google.

Wees voorbereid

Zoals gezegd, je moet niet het belang van deze update onderschatten. Het niet-mobielvriendelijk zijn van jouw website of shop kan zorgen voor een drastische daling in verkeer, met als gevolg een grote invloed op het conversiepercentage. Het is belangrijk dat bezoekers makkelijk kunnen navigeren en dat de pagina’s op jouw site makkelijk leesbaar zijn. De verwachting is dat in de toekomst meer en meer waarde wordt gehecht aan het mobielvriendelijk zijn van je website. Er zal een tijd komen dat niet-mobielvriendelijke websites en webshops altijd worden afgestraft.

Foto intro met dank aan Fotolia.