Video, Reportages, Trends

Iedereen op YouTube: haalt online video de televisie in?

0

Online video is in Nederland ontzettend hard aan het groeien. Gaat de televisie langzaam verdwijnen? En hoe is de manier waarop we media creëren en consumeren aan het veranderen?

Afgelopen weekend vond het grootste online video evenement van Nederland plaats: de Dutch YouTube Gathering. Wat ooit begon als een meet-up in een park met een handjevol YouTubers, is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een waar (uitverkocht!) spektakel in de Jaarbeurs Utrecht dat duizenden jongeren trekt.

Tieners met selfie-sticks

Vorig jaar was ik voor het eerst bij de DYTG. Ik heb toen vol verbazing rondgelopen tussen duizenden gillende tieners – allemaal ongeveer de helft van mijn leeftijd en met een selfie-stick in de lucht, of GoPro op de pet. Ik zag tientallen meiden die hun favoriete YouTuber al giechelend om de nek vlogen en jonge jongens die hun favoriete gamers om een handtekening vroegen op een t-shirt.

Video voor professionals & bedrijven

Dit groeiende evenement laat goedzien hoe ontzettend hard online video zich aan het ontwikkelen is in Nederland. Dit jaar vond ook de DYTG Industry Track plaats, een aparte dag geheel georganiseerd voor professionals en bedrijven die interesse hebben om online video op een serieuze manier in te zetten.

Panel bij DYTG Industry Day

Panel bij DYTG Industry Day

De DYTG Industry Day is een intiem event waarbij deelnemers video workshops van YouTube en Google konden volgen. Ook kun je panels en inspirerende talks bijwonen van experts en bekende YouTubers. Vorig jaar was de industry track meer een leuke toevoeging, dit jaar een op zichzelf staand evenement. De groei van de Industry Day illustreert hoezeer de behoefte naar kennis over online video aan het toenemen is in Nederland. Het was erg interessant om de interactie tussen media- en marketing-professionals en gepassioneerde YouTubers mee te maken.

Oprichter DYTG: spontaan gesprek

Ik had kort de mogelijkheid om te spreken met de oprichter van de DYTG, Eelco Kingma. Uiteraard heb ik dat even opgenomen met m’n iPhone. Eelco vertelt over de groei van de DYTG en de grootste trend in online video dit jaar:

Online video: groei in Nederland?

Ook heb ik een leuk videogesprek gehad met spreker Jeanet Bathoorn (social media expert) en online video expert Marck Feller. Ze vertellen over hun ervaring bij de DYTG en de groei van online video in Nederland:

YouTube: Televisie-killer?

Steeds meer mensen consumeren media digitaal. Gaat de traditionele televisie daardoor langzaam weg? Ik had de kans om een ontzettend interessant panel bij te wonen over dit onderwerp.
Eén van de mooiste opmerkingen komt van Joost Geurtsen van Endemol. Hij zegt dat er altijd media gecreëerd en geconsumeerd zal worden. Alleen de manier waarop dat gebeurt, is aan het veranderen. Uiteindelijk blijven de programma’s bestaan en is ‘de televisie’ niet de programma’s of de kanalen, maar het zwarte kastje waar je die content op kunt bekijken.

Bouw een relatie op met interactieve video

Tim Beudel van Tuvalu Media zegt dat één van de grootste plussen van online video de interactiviteit is. De communicatie tussen creators en consumenten is niet alleen makkelijker geworden, maar ook meetbaar. “Je kunt online veel meer doen met engagement. Dat kan op langere termijn ook heel waardevol zijn, je kunt echt permanent een relatie opbouwen,” zegt Tim.

Panel DYTG - YouTube: Televisie Killer?

Panel DYTG – YouTube: televisie-killer?

Joost haakt daar op in. “Wat online veel sterker is, is de invloed die wordt uitgeoefend.” Joost zegt dat het populaire YouTube-kanaal Cinemates op een bepaalde manier veel meer invloed heeft dan Goede Tijden Slechte Tijden. “Die-hard fans die na een tweet van de jongens met z’n allen naar het Vondelpark gaan. Dat is iets wat we op televisie niet kunnen bereiken.”

Op YouTube ligt de wereld aan je voeten

Geert Doek van Towel Media geeft aan dat veel content op YouTube kwalitatief gezien nog niet goed is, vooral als je kijkt naar kanalen van merken en bedrijven. Dat is iets waar nu veel aan gewerkt wordt: hoogwaardige content maken op YouTube. Want, zoals Geert mooi zei: “Op YouTube ligt de wereld aan je voeten.”

Wat is jouw ervaring, is online video aan het groeien in Nederland? Ben jij van plan om online video in te gaan zetten of onderdeel uit te laten maken van je marketingstrategie? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.