Innovatie

E-commerce: 11 tactieken voor de perfecte SEO van je webshop

0

SEO wordt steeds ingewikkelder. Dit geldt ook voor webshops, die vaak geheel automatisch nieuwe pagina’s en dus content genereren. Laadsnelheden worden steeds belangrijker. En dan zijn er natuurlijk nog de afbeeldingen die bij een groot assortiment lastig te beheren zijn. In dit artikel behandel ik 11 onpage SEO-tactieken die allemaal van belang zijn voor een optimale score in zoekmachines.

1. Mobielvriendelijk

In april werden we allemaal geconfronteerd met ‘mobilegeddon‘. Google kondigde namelijk aan dat websites en shops die niet mobielvriendelijk zijn minder goed scoren in hun ranking. Met het steeds toenemende verkeer via mobiele apparaten kan eigenlijk niemand het zich veroorloven om hun online presence op mobiel niet voor elkaar te hebben. Het is allemaal terug te brengen naar drie mogelijke opties voor een mobiel vriendelijke webshop: responsive (door Google als voorkeur aangegeven), dynamic serving of een specifieke mobiele url als ‘m.webshop.nl’.

Magento, Demandware, Hybris & Intershop

Veel van de bekende e-commerce-platformen zijn hier al op voorbereid, zo is er in Magento inmiddels de optie om op basis van het RWD-theme een nette responsive webshop neer te zetten. Ook platformen als Demandware, Hybris en Intershop voorzien al in grote mate in de behoefte van mobiele shops. Beschikt je organisatie over een e-commerce-platform en wil je weten wat Google hiervan vindt, check het met de test. Zorg ervoor dat je robots.txt geen bronnen blokkeert die Google nodig heeft om te bepalen of je site mobielvriendelijk is.

2. Canonical url’s

Zeker voor de grotere e-commerce-platformen is dit belangrijk. Er zijn verschillende manieren om op dezelfde productpagina te komen: bijvoorbeeld met actiebanners, het menu, landingspagina’s, de zoekfunctie binnen de shop of met filters. Elk pad genereert geheel automatisch een unieke url en elke url kan door Google worden opgepakt. Hierdoor gaan ze in de organische resultaten de strijd met elkaar aan. De interne linkjuice wordt verspreid naar deze verschillende pagina’s, in plaats van zich te concentreren op één variant. In sommige gevallen kunnen ze elkaar zo in de weg zitten dat ze beide zover zakken in de resultaten, dat niemand er meer achter komt dat ze überhaupt bestaan.

Bepaal de canonical url per pagina

Als je slim bent bepaal je per pagina een canonical url. Je geeft daarvoor je de zoekmachines aan welke url de belangrijkste is, zodat alleen deze wordt opgenomen in de resultaten. In veel gevallen voorziet een goed cms al in de behoefte om een juiste canonical in te zetten. Het kan natuurlijk altijd helpen om deze in de code te controleren.

Een voorbeeld: twee producten die elk met een andere url benaderbaar zijn:

https://www.webshop.com/categorie/product1
https://www.webshop.com/product1

Zorg er dan voor dan beide pagina’s naar dezelfde url verwijzen, op de volgende manier:

<link rel=”canonical” href=”https://www.webshop.com/product1″>

3. Robuuste content

Als wij content horen, roept er altijd wel iemand is king achteraan. Eigenlijk moeten we nog een stap verder gaan. Dankzij de Google Hummingbird-update is beslecht dat content niet alleen rijk moet zijn aan keywords maar nog belangrijker, dat het ook origineel en nuttig moet zijn. Een solide contentstrategie is enorm belangrijk geworden. En dit gaat verder dan alleen bloggen, video, foto’s en social media.

Verkoop geen producten, maar een beleving

Voor de consument gaat het steeds meer om de beleving die je presenteert. Een shop met alleen een aantal producten op een rijtje en een blogje dat iets vertelt over de toepassing van deze producten, is in veel gevallen niet genoeg. Ga dan ook strategisch te werk en verkoop online geen producten, maar de beleving.

Nodig klanten uit om reviews te schrijven

Stem je content af op de gebruiker of laat hen content genereren door het schrijven van productreviews. Zorg dat je klanten hiervoor automatisch een uitnodiging krijgen, enige tijd na de ontvangst van het product. Zorg ervoor dat alles wat bezoekers willen weten over een product op een heldere manier te vinden is op de productpagina. Het gaat dan om storytelling, sell the brand not the product.

4. Uitdagende meta-omschrijvingen

Wij blijven ons verbazen over hoe weinig aandacht sommige retailers besteden aan de meta-descriptions (omschrijvingen). Het is een relatief makkelijke manier om je potentiële bezoeker al in de zoekmachine te beïnvloeden. Als jij je boodschap in de organische resultaten goed voor elkaar hebt, genereer je al meer traffic. Als je dit niet doet, gaat Google ze hoogstwaarschijnlijk zelf genereren. En dat is niet altijd de mooiste oplossing. Als je op de eerste pagina van Google komt is een goede meta- description de eerste stap naar conversie.

Schermafbeelding 2015-05-19 om 22.05.26

Verrijk je meta-gegevens ook met structured data. Deze zorgen voor rich snippets in de zoekresultaten, welke de CTR ook weer kunnen doen verhogen. Hierboven zien we duidelijk dat Beslist.nl er nog niet aan toe gekomen is om deze meta description goed op te stellen. En hieronder kunnen we zien hoe het ook kan zoals bij Gocustomized.

Schermafbeelding 2015-05-19 om 22.06.04

5. Optimaliseer voor lokaal

In mijn optiek kan een webshop tegenwoordig maar moeilijk succesvol zijn zonder een fysieke winkel en kan een fysieke winkel niet succesvol zijn zonder de schakel met e-commerce. Door deze verschuiving wordt het steeds belangrijker om ook je webshop in te richten voor je verzorgingsgebied. Heeft je organisatie fysieke locaties? Dan zullen mensen ook eerder geneigd zijn om toch even naar de winkel te gaan als ze online iets hebben gezien dat ze misschien willen kopen.

Geef duidelijk de voorraad aan

Denk hier in je strategie dan ook goed over na: toon waar nodig per vestiging duidelijk de voorraad van het betreffende artikel al op de productpagina. Maak zo nodig zelfs een aparte landingspagina waar alleen het aanbod van de betreffende locatie wordt getoond. Alles vanuit de consument.

Maak een Mijn bedrijf-profiel op Google

Implementeer structured data ook bij de bedrijfsgevens binnen je webshop. Dit helpt Google te begrijpen waar jouw bedrijf zich bevindt. Optimaliseer ook je Mijn bedrijf-profiel op Google. Daarmee wordt je bedrijfsinformatie weergegeven op Google Zoeken, Maps en Google+. Gebruik de voor jou belangrijke zoekwoorden in de beschrijving en voeg afbeeldingen toe. Heeft je bedrijf meerdere vestigingen? Meld deze dan allemaal aan. Wees overal consequent met het gebruik van je bedrijfsgegevens. Zo heb je meer kans om ook tussen de lokale zoekresultaten (7-pack of 3-pack van Google) terecht te komen.

6. Duidelijke sitestructuur

Er ontstaan steeds meer niche shops. Als dit je strategie is kan het redelijk makkelijk lijken om je sitestructuur te bepalen. Denk er wel over na dat je gebruikers er misschien heel anders over nadenken. Zet hiervoor tools in als card sorting, of vraag consumenten om hun feedback. Het kan ook al goed werken om tussen de zes en tien klanten uit te nodigen: zet ze achter een scherm en laat ze vertellen hoe ze het beleven.

Ook zoekmachines houden van structuur

Maar wat is hier nu van belang voor SEO in e-commerce? Naast je bezoekers, houden ook de zoekmachines van structuur. Zoek het evenwicht tussen het verbeteren van de sitestructuur, zonder dat je vaak aanpassingen hoeft door te voeren. Ook kan het helpen om met de sitestructuur je shop op bepaalde keywords beter te laten scoren.

Naast het kiezen van een duidelijke categoriestructuur, moet je denken aan je interne linkstructuur. De pagina’s die voor jouw business de meeste waarde hebben, moeten de meeste links krijgen en niet ergens weggestopt worden.

7. Verzeker je van snelle laadtijden

Een trage webshop is één van de grootste ergernissen van online shoppers. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een snelle site je conversie verhoogt. Alleen al hierom is het de moeite waard om in snelheid te investeren.

Probeer de PageSpeed Tools van Google

Naast dat het voor de bezoeker belangrijk is, is ‘snel is beter dan langzaam’ ook één van tien waarheden volgens Google. Google doet er alles aan om websitehouders te helpen met het optimaliseren van de laadtijd. Zo heeft Google haar PageSpeed Tools, die je advies geven op welke punten je nog snelheidswinst kunt halen. Een belangrijk onderdeel van snelheid is de reactietijd van de server. Google wil dat het eerste stukje code (time to first byte) binnen 200 miliseconde geladen is.
Concreet gezien betekent dit dat je hem moet hosten op een voor jouw platform geoptimaliseerde server met voldoende resources, je afbeeldingen moet comprimeren waar mogelijk en goed gebruik moet maken van diverse cachingmogelijkheden.

8. Gebruik SSL (https)

SSL is een must voor webwinkels. SSL zorgt ervoor dat alles wat er binnen een webwinkel gebeurt via een beveiligde verbinding gaat en niet leesbaar is voor derden.

Google heeft aangegeven dat SSL een rankingfactor is. Tot nu toe blijkt het geen grote invloed te hebben, maar omdat Google continue haar algoritme verandert, is het niet ondenkbaar dat het gewicht van dit signaal in de toekomst meer waarde krijgt. Zorg ervoor dat als je een http-omgeving migreert naar https, dat je wel alles in goede banen leidt met nette 301-redirects. Als je dit niet doet, zal SSL eerder tegen je werken dan helpen in de zoekmachineresultaten.

Pay Per Click, Online Shopping, Business Start Up, Team Work Fla

9. Voorkom error-pagina’s

Error-pagina’s zijn om meerdere redenen zonde. Ze laten een onbetrouwbare indruk achter aan je klanten en je mist potentiële sales-kansen. Voor zoekmachineoptimalisatie lek je hier waardevolle linkjuice, die je site als geheel sterker zou kunnen maken.

Zorg er daarom voor dat als een pagina of product komt te vervallen, er altijd een goede redirect gemaakt wordt naar een alternatieve gerelateerde pagina. Monitor regelmatig de crawl-fouten in het Search Console van Google (voorheen Webmaster Tools) en los deze op.

10. Vermijd interne redirects

Vermijd waar mogelijk interne links die leiden naar redirects. Zorg dat je binnen je webshop altijd direct link naar de target url. Bij elke redirect verdampt er een klein beetje linkjuice. Het aantal redirects voor één pagina kan na verloop van tijd ook toenemen door aanpassingen aan de url, waardoor er ketens van meerdere redirects ontstaan. Het risico van (te) lange redirect-ketens is dat de zoekmachines deze op een gegeven moment niet meer volgen, waardoor alle linkjuice verloren gaat.

11. Vergeet de alt-tags voor afbeeldingen niet

Tot slot nog even aandacht voor alt-tags. Ook deze wordt nog veel vergeten. Naast een goede omschrijving in de alt-tag, helpt een goede beschrijvende bestandsnaam Google om het onderwerp van je pagina te bepalen. Naast dat dit je pagina’s helpt te optimaliseren, zorgt dit ervoor dat je afbeeldingen gevonden worden in de Google image search.

Spit je shop regelmatig door

Door te werken aan deze 11 punten, haal je meer rendement uit zoekmachines. Naast deze onpage-factoren spelen ook externe factoren (onder andere linkbuilding) een grote rol voor de vindbaarheid.

Ook al denk je alles goed voorelkaar te hebben, blijft het belangrijk om continu je site kritisch door te nemen en waar mogelijk te verbeteren. Als je dit niet regelmatig doet en als er meerdere mensen aan dezelfde webshop werken, zul je veel verbeterpunten tegenkomen.

Waar liggen jouw SEO-uitdagingen op e-commerce-gebied?

Illustraties met dank aan Fotolia.