Innovatie

SEO: 5 redenen om nu te optimaliseren voor Bing [+handleiding]

0

Ja, het staat er echt: je website optimaliseren voor Bing. Door het grote marktaandeel van Google wordt ‘die andere zoekmachine’ nog wel eens over het hoofd gezien. Bing is echter aan een opmars bezig, wat het de moeite waard maakt om eens dieper in Search Engine Optimization voor Bing te duiken. Hoe pak je het aan en welke tools kun je gebruiken? Ik heb het voor je op een rijtje gezet.

5 redenen om nu te optimaliseren voor Bing

SEO en Google zijn voor veel mensen nauw aan elkaar verbonden. Als je als bedrijf echter een alles omvattende SEO strategie wilt gaan voeren, zal er ook rekening met Bing gehouden moeten worden. “.. top! Nu moeten we ook gaan optimaliseren voor Bing? Is dat wel echt de moeite waard..?”. Zeker wel, om 5 redenen.

1. Bing in Amerika heeft marktaandeel van 25-30%

Door het samengaan van Bing en Yahoo bezit de zoekmachine in Amerika momenteel tussen de 25% en 30% marktaandeel. Verwacht wordt dat, naast de organische resultaten, ook de betaalde zoekopdrachten binnen Bing de sterk stijgende lijn door zullen trekken van de afgelopen maanden (bron). Maar niet alleen in Amerika is Bing met een opmars begonnen, ook in Europa heeft Bing de weg omhoog gevonden! Zo is het aandeel van het zoekverkeer via Bing in de UK in één jaar bijna verdubbeld (6,2% in 2013 vs. 11% in 2014). Het is dus wachten op het moment dat het zoekverkeer via Bing ook in Nederland (momenteel 3%) zal gaan groeien.

2. Bing is strategische partnerships aangegaan die leiden tot groter marktaandeel

Een verdere groei van het marktaandeel van Bing wordt in de komende jaren verwacht. Niet alleen doordat Bing een steeds beter alternatief voor Google is, maar ook door verschillende partnerships die het bedrijf is aangegaan. De eerder benoemde fusie met Yahoo is er daar één van. Mozilla Firefox heeft er echter ook voor gekozen om Bing in plaats van Google als standaard zoekmachine in hun webbrowser te gebruiken. Hierdoor zal een deel van het marktaandeel van Google verschuiven naar Bing.

3. Windows 10 komt eraan

Daarnaast wordt binnenkort Windows 10 uitgerold. Windows 10 is crossdevice beschikbaar van desktop, mobiel, tablet, tot Xbox. Binnen Windows 10 zal veel meer gestuurd gaan worden op zoekopdrachten, die uiteraard allemaal door Bing uitgevoerd gaan worden.

4. Bezoekers uit Bing geven 60% meer uit dan bezoekers uit Google

Al overtuigd dat optimalisatie de moeite waard zal zijn? Het aantal zoekopdrachten dat Bing op dit moment afhandelt en af gaat handelen is er echter niet de enige reden voor. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bezoekers via Bing 60% meer uitgeven dan bezoekers uit Google (Comscore september 2014). Dat verkeer wil natuurlijk niemand mislopen!

Comscore onderzoek

5. Binnen Bing heb je (nu nog) minder concurrentie en heb je snel een goede positie

Daarnaast is de zoekmarkt binnen Bing nog niet zo competitief als binnen Google aangezien veel bedrijven dit over het hoofd zien. Het is dus mogelijk om hier met een paar aanpassingen flinke stappen in te maken.

How to: optimaliseren voor Bing (de basis)

Voordat we dieper ingaan op de verschillen tussen het optimaliseren voor Google en Bing starten we met de basis. De basisinstellingen voor Bing goed zetten wordt namelijk vaak over het hoofd gezien. Voor we verder gaan wil ik dan ook graag nader toelichten welke stappen minimaal doorlopen moeten worden om de basis van Bing-optimalisatie goed te zetten.

  1. Neem de Bing Webmaster Guide Lines door. De webmaster Guide Lines van Bing zijn gelukkig een stuk korter dan die van Google. Ze zijn echter wel van belang! In de Guide Lines geeft Bing precies aan wat ze verwachten van website-eigenaren. Als er staat dat content belangrijk is, dan kan je er ook vanuit gaan dat dit inderdaad een belangrijke rankingfactor is. De belangrijkste punten gaan we dadelijk uiteraard nog uitgebreid behandelen.
  2. De eerste en tevens ook meest logische stap is het toevoegen van je website aan de Bing-zoekresultaten. Dit kan heel makkelijk en snel gedaan worden door hier de URL van de betreffende website in te voeren. Vul de betreffende website in het balkje in, voer de CAPTCHA in en de website is opgegeven: it’s simple as that! Toch wordt dit vaak over het hoofd gezien.
  3. De laatste stap is de website aanmelden voor Bing Webmaster Tools. Verifieer binnen Bing Webmaster Tools de website en voeg de sitemap van de website toe. Zo blijft Bing ten alle tijden up-to-date betreffende veranderingen op je website en ben je daarnaast zeker van het feit dat Bing je hele website goed kan vinden (lees: indexeren). Het invoeren van de sitemap wijst voor zich. Mocht je er toch niet uitkomen dan vind je hier precies beschreven hoe het moet.

Optimaliseren voor Bing: 6 verschillen met Google

De URL is opgegeven bij Bing, de Guide Lines zijn doorgelezen en de sitemap is toegevoegd, tijd om wat dieper te duiken in de verschillen tussen het optimaliseren voor Google en Bing! Hier dien ik bij te vermelden dat de basis van goede ranking simpelweg het hebben is van een ‘goede’ website.

De basis van goede ranking is een goede website.

De richtlijnen voor Google en Bing zijn grotendeels hetzelfde, de waarde die eraan gehangen wordt kan echter wel verschillen. Laten we hier eens naar gaan kijken.

1. Bing heeft een voorkeur voor grote merken

Net als Google lijkt Bing een voorkeur te geven aan de websites van merken en worden hier andere beoordelingscriteria op losgelaten. Zo wordt het als logisch beschouwd dat deze merken meer links met branded keywords naar de website hebben verwijzen waar dit voor “geen-merk websites” negatief kan werken. Bing geeft deze websites echter een groter voordeel dan Google.

Binnen de zoekresultaten heeft Bing af en toe echter wel moeite om merken te onderscheiden van gerelateerde concurrenten. Dit betekent dat Bing merken dus een groter voordeel lijkt te geven, echter heeft Bing af en toe nog wel moeite om een branded website te onderscheiden van een non-branded website.

Bing home

2. Bing rankt feitelijk relevante resultaten boven populaire resultaten

Naast de websites van merken lijkt Bing ook de voorkeur te geven aan oudere websites met een formelere extensie zoals .edu of .gov. Deze websites ranken makkelijker dan nieuwere, commerciële of populaire websites die vaak door Google juist iets beter geïndexeerd worden. Bing is dus meer geneigd om feitelijk relevante resultaten te ranken boven populaire resultaten.

3. De resultaten van Bing zijn sterker gebaseerd op sociale signalen

Tijdens het ranken van de websites binnen de zoekresultaten hecht Bing meer waarde aan sociale signalen dan Google. En ja, dit geldt zelfs voor Google+! De top ranking binnen Bing hebben vaak een hoog aantal likes, shares, tweets en +1s (hier laten we de kip-ei discussie even buiten beschouwing). Daarnaast geeft Bing in Amerika ook al sociale informatie weer in de resultaten. Bijvoorbeeld of één van je vrienden de website heeft aangeraden of niet. Kortom, sociale signalen zijn verder geïntegreerd in Bing dan in Google. De resultaten van Bing zijn dan ook sterker gebaseerd op sociale signalen dan de resultaten van Google.

4. Binnen Bing kun je (nog) goede ranking krijgen met exacte matchen keywords

Hoewel de resultaten van Bing afhankelijker zijn van sociale signalen dan die van Google, zijn ook backlinks nog steeds belangrijk voor de ranking! Net als in Google is de invloed van backlinks nog steeds merkbaar. Echter worden zowel Google als Bing wel steeds beter in het herkennen van een manipulatief verkregen backlink-profiel. Hierdoor wordt zowel in Google als in Bing voornamelijk de kwaliteit van de links belangrijker dan het aantal links. Om de waarde van de links in te schatten biedt Bing zelfs een handig tool aan. Hier kom ik straks op terug.

Hoewel beide zoekmachines links dus gebruiken voor het bepalen van de ranking, dient wel gezegd te worden dat Google een stuk verder is met het beoordelen van links dan Bing. In tegenstelling tot Google zijn binnen Bing “Exacte matched Keywords” nog van grote waarde. Terwijl binnen Google teveel “Exacte matched Keywords” kunnen leiden tot een penalty, kun je binnen Bing momenteel nog juist prima “Exacte matched Keywords” gebruiken voor goede ranking.

Hierbij leg ik graag de nadruk op het woordje momenteel. Want het is natuurlijk wachten tot Bing ook slimmer wordt in het herkennen van manipulatie en teveel “Exacte matched Keyword links” ook af gaat straffen. Hier kan dus geconcludeerd worden dat Google momenteel intelligenter is in het beoordelen van links dan Bing.

5. Bing indexeert niet al je pagina’s

Waar Google probeert om elk stukje content op je website te indexeren, pakt Bing dat anders aan. Bing is namelijk veel sneller geneigd om pagina’s uit de zoekresultaten te verwijderen als ze niet genoeg linkwaarde of autoriteit hebben. Wat dit vaak in de praktijk betekent is dat, om een pagina in de zoekresultaten te houden, er tenminste één externe link naar moet verwijzen. Van groot belang is het dan ook om niet alleen links naar je homepage te verwijzen, maar ook dieper in je website. Hier kan ook een juiste interne linkstrategie behulpzaam zijn voor een betere indexatie in Bing.

inbound-marketing-seo-social-content-77917250

6. Bing hecht meer waarde aan visuele content

Net zoals in Google is relevante en kwalitatief hoge content ook van belang voor een goede ranking binnen Bing. Waar Bing echter van Google verschilt is het feit dat Bing meer waarde hecht aan visuele content zoals afbeeldingen en video’s. Dit terwijl Google veel meer vertrouwd op tekst gebaseerde content en bijvoorbeeld beschrijvingen van afbeeldingen. Daarnaast is Bing beter in het uitlezen en ranken van websites die geheel gebaseerd zijn op Flash.

Bing heeft daarnaast zelf aangegeven dat kwaliteitscontent een belangrijke rankingfactor is. De content beoordelen ze op drie factoren:

  • Autoriteit: Is de content betrouwbaar?
  • Nuttigheid: Is de content nuttig, bruikbaar en gedetailleerd genoeg?
  • Presentatie: Wordt de content goed gepresenteerd en is het makkelijk te vinden?

De invloed van technische factoren op de ranking

Zoals je misschien al zou verwachten spelen ook technische factoren van de website, net als bij Google, een grote rol binnen de ranking van Bing. Echter zitten ook hier een paar verschillen tussen de twee zoekmachines. Alles van de sitesnelheid tot de positie van een keyword in de titel kan van invloed zijn op de ranking. We lopen de belangrijkste verschillen op technisch gebied langs.

Begrijpen van de inhoud van de pagina

Waar Google een pagina steeds beter kan begrijpen, vertrouwt Bing nog veel meer op eenvoudigere technieken om te bekijken waar een pagina over gaat, zoals zoekwoorden in paginatitels, meta-tags en specifieke zoekwoorden. Google is bijvoorbeeld een stuk verder in het indexeren van synoniemen van woorden.

Uitlezen van een pagina

Waar Google de tijd en ruimte neemt om de content, afbeeldingen etcetera op een pagina volledig te crawlen, crawlt Bing momenteel vaak alleen nog maar de eerste 100kb van een pagina. In de beginfase van de Googlebot, deed Google precies hetzelfde. Naarmate de Googlebot verder ontwikkeld is, is de grootte van een pagina en het crawlen daarvan geen probleem meer geworden. Bing is echter nog niet zover op dit moment, waardoor slechts 100kb per pagina wordt bekeken.

Of deze 100kb ook afbeeldingen en andere media of alleen tekst omvatten is echter niet duidelijk. Belangrijk is het dan ook om belangrijke tekst bovenaan de pagina te plaatsen om de pagina goed indexeerbaar te maken binnen Bing.

Het is slim om belangrijke tekst bovenaan de pagina te plaatsen om de pagina goed indexeerbaar te maken binnen Bing.

301- & 302-redirect

Ook 301– en 302-redirects worden door Bing anders behandeld dan door Google. Waar Google vrij flexibel is bij het gebruik van een 301- of 302-redirect, gaat Bing hier een stuk strikter mee om. De reden dat Bing dit doet, is omdat ze zien dat veel website-eigenaren de 302-redirect verkeerd gebruiken. Bing heeft openlijk toegegeven dat ze pagina’s die 302-redirects gebruiken minder vaak indexeren. Later is door Bing aangegeven dat als ze op een pagina meer dan vijf 302-redirects aantreffen, ze ervanuit gaan dat dit verkeerd geplaatst is. In dat geval worden de 302-redirects behandeld als een 301-redirect en wordt er dus waarde doorgegeven. Wil jij je pagina optimaliseren voor Bing? Gebruik dan altijd waar mogelijk een 301-redirect in plaats van een 302-redirect.

6 tools en resources die je Bing-leven een stukje makkelijker maken

Net als Google stelt ook Bing verschillende gratis tools en handleidingen beschikbaar om je website te optimaliseren voor hun zoekmachine. Om het optimale rendement te behalen is het dus van belang dat we deze ook gaan gebruiken. De belangrijkste tools en resources zal ik hieronder nader toelichten.

1. Bing Link Explorer

De Link Explorer van Bing is te vinden in je Bing webmastertools-account. De Link Explorer geeft je de mogelijkheid om alle backlinks van websites inzichtelijk te krijgen. Dit maakt het ideaal voor concurrentieanalyse en voor een verder inzicht in je backlink-profiel. Meer informatie over het gebruik van de Link Explorer is hier te vinden.

Bing blogs

Blogs van het Bing-team

2. Bing SEO Analyzer

De Bing SEO Analyzer analyseert op een simpele en snelle manier of een ingevoerde URL voldoet aan de best practices van SEO. De resultaten worden in een rapport weergegeven waarin de problemen worden gemarkeerd en direct oplossingen worden weergegeven.

3. Microsoft SEO Tool Kit

Een onbekendere gratis tool die door Microsoft beschikbaar wordt gesteld is de Microsoft SEO Tool Kit. Dit is een desktopapplicatie die gratis is en zeer makkelijk in gebruik, waarmee elke website doorzocht kan worden op SEO-problemen.

4. Bing Webmaster Blog

Net zoals Google heeft Bing ook een eigen Bing Webmaster Blog. Dit is niet zozeer een tool maar zeker de moeite waard om te volgen. Op het blog worden best practices, updates en de visie van Bing op bepaalde zaken gedeeld. Bijvoorbeeld hoe Bing omgaat met mobile friendly search.

5. Bing Search Quality Blog

Naast het Bing Webmasters Blog heeft Bing ook nog het Search Quality Blog. Dit blog richt zich meer op de zoekmachinemarkt in het algemeen en hoe de Bing zoekmachine hierop gaat inspelen. Erg interessant om te volgen!

6. Neem contact op met het Bing Webmaster Team

Als laatste, maar zeker niet de minste: neem bij vragen gewoon eens contact op met het Bing Webmaster Team. Heb je problemen met indexatie of heb je assistentie ergens bij nodig? Aan wie kan je dan beter hulp vragen dan aan Bing zelf?

Conclusie

Het optimaliseren voor Bing heeft grote gelijkenissen met optimaliseren voor Google. Belangrijk is het om te beseffen dat het niet een kwestie is om óf je website voor Bing te optimaliseren óf voor Google. Het is niet het één of het ander. Meerdere zoekmachines moeten in ogenschouw genomen worden bij het optimaliseren van je website. Wel kan je door een paar stappen te doorlopen en gebruik te maken van een aantal handige tools je rankings in de zoekresultaten van Bing net dat zetje extra geven.

Nu rest alleen de vraag nog: ga jij beginnen met de stappen om dit extra zetje in Bing mogelijk te maken? Of misschien ken jij nog Bingoptimalisatie-ideeën die ik heb gemist? Deel het in een reactie op dit artikel!