How to, Inspiratie

Whatskeburt? 4 ontwikkelingen in zakelijk WhatsApp-gebruik

0

WhatsApp raakt steeds meer in trek bij bedrijven, en ook op steeds meer manieren. Bedrijven blijven interessante zakelijke toepassingen verzinnen voor de chatapp. WhatsApp als sollicitatietool? Of als researchinstrument? De laatste nuttige ontwikkelingen over zakelijk WhatsAppen op een rij.

Vanaf medio 2014 werd er al veel geëxperimenteerd met het inzetten van WhatsApp als bedrijfsmatig communicatie- of marketingkanaal. Zo zijn groepen in WhatsApp een uitstekende manier om medewerkers digitaal met elkaar te laten communiceren. WhatsApp is ook al een tijdje de nieuwe vorm van webcare. Verschillende bedrijven en omroepen geven antwoorden op vragen van klanten of gebruikers via de app. En WhatsApp was ook al een nieuwsbron met pushberichten, ingezet door bijvoorbeeld de BBC om Afrikanen op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen rond Ebola. De simpele chatapp die 9,5 miljoen Nederlanders op hun smartphones hebben geïnstalleerd, is allang niet meer alleen geschikt voor de snelle persoonlijke chit-chats.

Even opfrissen: de cijfers

1. WhatsApp heeft sinds april 2015 meer dan 800 miljoen actieve gebruikers.
2. Gemiddeld spenderen gebruikers 195 minuten per week in WhatsApp.
3. De gemiddelde gebruiker checkt WhatsApp 23 keer per dag.
4. De gemiddelde gebruiker verstuurt meer dan 1000 berichten per maand.
5. Gemiddeld verstuurt een gebruiker 40 afbeeldingen, 7 video’s en 13 audioberichten per maand.
6. Elke dag komen er meer dan 1 miljoen nieuwe WhatsApp-gebruikers bij.

Indrukwekkende cijfers, geen wonder dat de ontwikkelingen rondom deze populaire chat-app snel toenemen.

1. Integratie met Facebook

Van het bericht dat Facebook reclame zou overwegen in WhatsApp, is na januari dit jaar niet veel meer vernomen. Het zal er na verloop van tijd wel van komen, misschien in de vorm van ‘branded content’, maar niet op hele korte termijn. De meest in het oog springende vernieuwing die WhatsApp de laatste tijd wél doorvoerde, vond eigenlijk plaats in de Facebook-app. Sommige gebruikers lieten op techblogs middels screenshots zien dat ze hun Facebook-berichten uit de nieuwsfeed nu rechtstreeks kunnen delen naar WhatsApp. Met één tik stuur je een bericht door naar een contact of groepschat in de app. Het lijkt een kleinigheid, maar dat is het niet; het kan wel eens de voorbode zijn voor een nauwere integratie tussen de reuzen WhatsApp en Facebook.

Zakelijke ondersteuning vanuit WhatsApp zelf: langetermijnplan

David Wehner, financieel directeur van Facebook, opperde in mei dat WhatsApp in de toekomst misschien ingezet kan worden voor zakelijk contact tussen bedrijven en klanten. Nu reikt WhatsApp daar zelf nog geen technische mogelijkheden voor aan. Wil je zakelijk het meest uit WhatsApp halen, dan ben je aangewezen op software van derden.

“We denken dat het aanbieden van business to consumer messaging zakelijke potentie heeft voor ons”, zei Wehner vorige maand tegen Bloomberg. Maar hij haaste zich om erbij te zeggen dat het om een langetermijnplan gaat. Wehner benadrukt dat experimenten voor het chatten eerst op Facebooks andere chatapp, Facebook Messenger, losgelaten zullen worden.

2. WhatsApp als nieuwe sollicitatietool

In ieder geval twee bedrijven zetten WhatsApp in Nederland in als instrument om de volgende geschikte kandidaat voor een baan te vinden. De facilitaire dienstverlener Bouwens& laat werkzoekenden solliciteren met de applicatie, en dat beperkt zich niet tot tekstberichten over en weer sturen. Sollicitanten worden verzocht een korte videoboodschap te ‘appen’ als ze reageren op een vacature, die dan direct terecht komt bij een recruiter. De recruiter op het gebied van receptie, beveiliging, facility management of chauffeursdienten, bekijkt direct of iemand wordt uitgenodigd voor een gesprek.

En ook uitzendbureau YoungCapital zet in op WhatsApp voor videosollicitaties. “Op video kun je kwaliteiten overbrengen die je op papier niet kunt laten zien, bijvoorbeeld of je overtuigingskracht hebt of een klantvriendelijke uitstraling”, aldus CEO Ineke Kooistra. Een interessante ontwikkeling die in mijn ogen snel navolging zal vinden.

3. Marktonderzoek doen

“Welke poster zie je het liefst in een bushokje? Afbeelding 1 of afbeelding 2?” Dat is volgens marketingbureau C2B een onderzoeksvraag die je ideaal via WhatsApp zou kunnen stellen. Het bureau bracht recent WeAsk uit, een desktoptool waarmee je marktonderzoeken kan doen via WhatsApp. Vragen en opties kunnen worden gegeven vanuit een dashboardomgeving. De chats waarin de vragen worden gesteld zijn individueel, zodat respondenten elkaar niet kunnen beïnvloeden. De antwoorden die mensen in WhatsApp geven, worden live verwerkt in een tabel in WeAsk.

Omdat de responstijd in WhatsApp over het algemeen erg gering is – mensen zijn immers gewend snel te antwoorden in de app, vergaar je snel resultaten op je vraag of stelling. Respondenten moeten zich wel eerst bij je aanmelden. Via andere online kanalen worden waarschijnlijk de kandidaten geworven voor WeAsk.

4. Prijsvragen houden

Het meest frivole zakelijke voorbeeld van WhatsApp, komt de afgelopen periode van Chocomel. Het bedrijf gaf een ‘unieke campingplek’ op de Zwarte Cross weg, maar daar moesten belangstellenden wel iets voor doen. Door je vrienden te taggen onder een Facebookbericht van Chocomel, kreeg je van Chocomel een telefoonnummer toegestuurd in je privéberichten op Facebook. Door die te benaderen via WhatsApp, deed je met vrienden mee aan de Chocomel WhatsApp Challenges: een serie opdrachten die jij (en vrienden) moesten voltooien om kans te maken op de campingplek.

Volgens Chocomel deden 50 teams mee aan de eerste WhatsApp Challenge: stel je ideale campingplek samen. Op de Facebook-pagina wordt getoond wat de kandidaten instuurden. Van een video met een camping uit post-it’s tot Photoshop-collages. Chocomel koos 10 winnaars die doorgaan naar de volgende uitdaging. Hoe fanatiek de deelnemers blijven om die campingplek te winnen? Het is een leuk experiment dat nog eens onderstreept dat WhatsApp geschikt is voor zakelijk gebruik. Voor zowel serieuze als minder serieuze zaken.

Zakelijk gebruik zal toenemen en wordt serieuzer

Deze voorbeelden laten zien dat steeds meer bedrijven zich verdiepen in WhatsApp en aan de slag zijn met de nieuwe mogelijkheden die deze veelgebruikte applicatie met zich meebrengt. Het is nog pionieren en experimenteren, maar wel steeds meer met een serieus karakter. Mijns inziens zullen de initiatieven rondom op WhatsApp in de komende maanden nog meer toenemen: Er ligt namelijk heel veel potentie en bedrijven en marketeers blijven altijd op zoek naar nieuwe kanalen om hun klanten te bereiken of mee in gesprek te geraken.

Ik vermoed ook dat de integratie tussen WhatsApp, Instagram en Facebook steeds meer zal plaatsvinden. Achter de schermen maakt Facebook al gebruik van de data die wij met deze drie applicaties genereren, en ik ben erg nieuwsgierig hoe de integratie er verder uit zal komen te zien. Niet alleen zal er met de data vanaf WhatsApp en Instagram beter geadverteerd kunnen worden op Facebook, ook denk ik dat Facebook uiteindelijk wellicht gaat aanbieden om crossplatform te adverteren. Dat komt doordat Facebook gewoonweg steeds meer over ons weet.

Ook zal WhatsApp als applicatie zich steeds meer gaan buigen over de vraag hoe er geld verdiend gaat worden. Er zijn al wel verschillende scenario’s te bedenken, maar daarover meer in mijn volgende blog over WhatsApp.