Verdieping

De Volvo Ocean Race: een oceaan aan content

0

De Volvo Ocean Race. De zwaarste en meest indrukwekkende zeilrace ter wereld. Een race die ruim 8 maanden duurt en bestaat uit 9 zogenaamde legs. Deze spectaculaire zeilrace kwam nooit eerder zo dichtbij, niet alleen fysiek – er was in de laatste leg ook nog een pitstop in Den Haag – maar ook omdat de 7 deelnemende teams een onboard storyteller hadden die we via alle mogelijke kanalen konden volgen. Hoe content merken en mensen dichterbij elkaar brengt.

De Volvo Ocean Race

Op 11 oktober start de Volvo Ocean Race. Een zeilrace om de wereld die om de drie jaar wordt gehouden. Het gaat hier om de zwaarste en meest spectaculaire zeilrace ter wereld. In 1972 vond de eerste race plaats. Toen nog onder de naam Whitbread Round the World Race vernoemd naar de toenmalige sponsor Whitbread, een Engels horeca-concern. Vanaf 2005 neemt Volvo het sponsorship over waarmee de naam van dit zeilevent verandert in de Volvo Ocean Race, afgekort VOR.

Accepteer cookies

Mijn kennismaking met de VOR

Het is een novemberavond in 2014 als een vriend van mij me een tablet laat zien met daarop een mooi gekleurd lijnenpatroon. Het is de virtual eye tracker op de website van de Volvo Ocean Race waarmee realtime de posities van de toen nog 7 deelnemende boten gevolgd kunnen worden. We zitten in leg 2; een leg van Cape Town naar Abu Dhabi. Het is een etappe van 5.185 nautical miles of 9.602,62 kilometer (1 nautical mile is 1.852 kilometer). Tot drie uur ’s nachts volg ik vanuit bed de boten en de diverse updates. Ik ben gevangen door een zeilfenomeen waar ik voorheen niets mee had. En ik zie al snel dat de kracht van dit event zat in een enorme rijkheid en diversiteit aan content.

VOR_1

De virtual eye tracker

De teams en de merken

Maar eerst iets over de teams. Alle deelnemende boten dragen namen van de hoofdsponsoren. Het is een bonte verzameling van grote merken die zich aan deze zeilrace binden.

 • Team SCA: het enige team met een volledige vrouwelijke bemanning. SCA is een Zweeds bedrijf, actief in hygiëneproducten en bekend van onder meer Libresse, Tempo en Edet.
 • Abu Dhabi Ocean Racing is het –winnende- team dat vaart onder de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten en wordt gefinancierd vanuit de Abu Dhabi Tourism Authority.
 • Dong Feng Race Team, als vertegenwoordiger van het Chinese Dongfeng Commercial Vehicle Company.
 • Team Brunel; de Nederlandse afvaardiging gesponsord door Brunel: opgericht in Nederland, inmiddels een wereldwijd merk en een netwerk van 109 kantoren in 40 landen.
 • Team Alvimedica: een van origine Turkse, innovatieve stent- en katheterproducent, ook actief in Nederland.
 • Mapfre: een Spaanse verzekeraar.
 • Team Vestas: het team dat gesponsord wordt door de Deense fabrikant van windturbines. Het team, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, dat in leg 2 de race moest afbreken om in de 9e leg weer deel te nemen.

Naast hoofdsponsoren zijn er diverse andere sponsoren. Zo dragen de verschillende bootonderdelen van Team Brunel onder meer de namen van Robeco, Schouten & Nelissen en Gaastra.

Serious en Social gaming

Naast eerder genoemde teams was er nog een team: het virtual regattateam. Dat bestond uit zo’n 100.000 liefhebbers, ik was er een van, die in een virtuele zeilregatta de VOR leg voor leg konden meevaren. Met exact dezelfde trajecten, windkracht, windrichting en stromingen.

VOR_2

Mijn resultaat in de laatste leg op virtual regatta

Het spel kun je gerust scharen onder de noemer serious gaming. Je staat als deelnemer voor exact dezelfde keuzes als Bouwe Bekking, schipper van Team Brunel. Rechtdoor gaan lijkt interessant, maar je dashboard laat zien dat de wind over 12 uur uit een andere richting komt. Door nu hoger te koersen, profiteer je straks van de nieuwe windrichting. En zo zijn er nog veel meer variabelen die je soms voor lastige, complexere keuzes stellen.

Door het spel leerde ik ook ander zeilers kennen; Sirene du Zephyr, Piraat Bas en Hortensias werden mijn nieuwe, virtuele zeilvrienden die me feliciteerden, aanmoedigden of adviseerden een andere koers te varen. De game bleek een leuk en leerzaam verlengstuk van een zeilevenement dat op zichzelf al een beleving was.

On board storytelling

Iedere deelnemende boot heeft een onboard reporter. Met behulp van 5 vaste onboard HD camera’s, editing en transfermogelijkheden via alle denkbare (social) kanalen brengt hij verslag uit van wat er zich op zee en in de boten afspeelt.

VOR_3

De werkruimte van de onboard reporter

Zo krijgen we te zien hoe Team Brunel geplaagd wordt door een waterslang (zo’n levende) in de schroef en hoe bemanningslid Louis Balcaen het water in moet om de slang te verwijderen. Het voorval, leent zich voor veel onboard humor -onder meer over slangen die uit het toilet komen waarop niemand meer naar het reguliere toilet durft- die we via reporter Stephan Coppers meekrijgen.

Naast dit soort verhalen verschijnt er iedere dag een zogeheten watch log met onder meer de posities van de boten, de snelheid en de weersvoorspellingen. Verder brengt datzelfde watch log het belangrijkste nieuws vanuit de boten.

Er is een daily Photo contest met de prachtigste foto’s. Via de social kanalen ontvang ik posts en tweets vanuit zowel de VOR als vanuit team Brunel. Het is één groot contentfeest dat de race, die zich zover van mij afspeelt, zo dichtbij brengt.

Multi device 24/7

De homepage van de VOR is een visueel strak en vooral helder vormgegeven site die het karakter van een newsfeed heeft. Als liefhebber wil je daar geen bericht van missen. Dat begint ’s ochtends op de laptop en gaat door tot ’s avonds laat in bed op tablet en tussendoor een blik op de tracker via de smartphone. Ieder type content is voorzien van een icoontje zodat je direct ziet of het om tekst, video of foto’s gaat.

De race is op ieder moment van de dag, via vrijwel elk denkbaar device bij je. Bereikbaar wanneer ik dat wil en gepusht via alerts voor die berichtgeving die ik -ook ‘s nachts- wil ontvangen.

Online subliem, offline een hoogtepunt

Den Haag, 19 juni jongstleden. Ik ben die dag vrij en ga op m’n racefiets naar Den Haag. De stad ontving de nacht daarvoor de deelnemers aan de VOR. Mijn kans om Bouwe Bekking (Brunel) Carolien Brouwer (SCA) en alle boten, inclusief het in recordtijd herbouwde schip van Team Vestas, live en nu eens niet via een scherm te zien. Het overtrof alle beelden die ik al zo’n 8 maanden lang voorbij had zien komen. De boten waren vele malen indrukwekkender en ik zag Bouwe Bekking en Carolien Brouwer in real life.

De Volvo Ocean Race was al dichterbij maar zoals ik die middag op Facebook schreef: “Dichter dan dit bij de Volvo Ocean Race wordt het niet”.

VOR_4

Content is winst voor merken

De marketingcommunicatie-afdeling van de VOR heeft een contentplatform neergezet dat op alle niveaus tegemoet komt aan de wensen van het publiek.

 • Goed ontsloten
 • Strakke vormgeving
 • Veel content updates
 • Gaming
 • En altijd dichtbij

Hamvraag is natuurlijk wat deelname aan de VOR voor de deelnemende merken doet? Hoewel dat moeilijk is na te gaan moet het significant zijn. Zo heeft Brunel vanuit het concept People make the difference op haar site een mijns inziens erg geslaagde, visuele koppeling gemaakt naar de teamgeest van de bemanning van Bouwe Bekking. Ieder merk zal dat op zijn eigen manier hebben ingevuld en de komende tijd ongetwijfeld blijven doen.

VOR_5

Voor mij als actieve toeschouwer heeft een groot deel van de deelnemende merken een positief gezicht gekregen. Zoals de merken ruim acht maanden lang de verhalen hebben gemaakt, hebben de verhalen tijdens de Volvo Ocean Race de merken tot leven gebracht. En dat is, naar mijn mening, rechts onder aan de streep de grote winst van deelname aan het grootste en zwaarste zeilevenement ter wereld.

Tot slot

Bouwe Bekking en zijn mannen van Team Brunel werden maandag 22 juni jongstleden tweede, na Abu Dhabi Racing, in de Volvo Ocean Race. Een grootse prestatie.

En ik…

VOR_6_klein

 Fotomateriaal via Volvo Ocean Race en Brunelsailing