Strategie

Nieuw: pionier met domeinextensies als .restaurant, .training & .video

0

Zie je door de bomen het domein-bos niet meer? Of heb je überhaupt nog nooit gehoord van de nieuwe domeinextensies die de laatste twee jaar beschikbaar gekomen zijn? Wat doen Generieke Top Level Domains (gtlds) en wat kunnen ze bieden voor bezoekers, zoekmachines en je online bedrijf? Daar geef ik graag antwoord op in dit artikel.

Wat zijn Generieke Top Level Domains (gtlds)?

Naast de standaard .nl-, .com- en .net-domeinnamen zijn er nu honderden nieuwe domeinnaam-extensies beschikbaar waar je als ondernemer of hobbyist uit kunt kiezen. Maandelijks komen daar een x aantal nieuwe extensies bij, wat de keuze reuze maakt.

De .amsterdam-extensie komt bijvoorbeeld op 1 september officieel voor algemene registratie online. Daarnaast is .frl (Friesland) vanaf 14 april van dit jaar al vrij te registreren. Een greep uit alle mogelijkheden:

GTLDS

De grote vraag bij deze nieuwe extensies is of ze voet aan de grond krijgen en toegevoegde waarde hebben voor bezoekers, bedrijven en zoekmachines. Nu worden ze mondjesmaat gebruikt, maar een groot percentage wordt nog defensief geregistreerd.

Een interessant voorbeeld daarvan is de registratie van ‘taylorswift.sucks’ en ‘taylorswift.porn’ door Taylor Swift zelf. Door deze domeinnamen defensief te registreren, verkleinen bekende personen en merken de kans op online reputatieschade.

Nieuwe domeinextensies voor jouw organisatie

Zijn de nieuwe domeinextensies geschikt voor jouw organisatie? En zoja, welke extensie kun je het beste kiezen voor je site? Hieronder vind je mogelijke ontwikkelingen binnen de eerder genoemde groepen.

Bieden nieuwe domeinextensies meer gemak voor bezoekers?

Bieden de nieuwe extensies een toegevoegde waarde voor bezoekers? De gevestigde extensies als .nl en .com zitten redelijk vastgeroest in het huidige internetgebruik. Het is dan ook maar de vraag of de nieuwe (veel hippere) domeinextensies geaccepteerd worden door de massa. Dat is wel nodig om als ‘normaal’ gezien te worden en dezelfde CTR te krijgen als de land-extensies die nu gebruikt worden. Ik verwacht wel dat een grote groep (met name jeugdige) internetgebruikers de nieuwe extensies sneller op gaat pakken, zeker als ze gepusht worden door een aantal bekende online merken.

Online ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Deze constante trend biedt mogelijkheden voor een vloeiende implementatie van de nieuwe extensies op een nog moderner internet. Ook bieden de (veelal) gecategoriseerde nieuwe extensies houvast bij de keuze voor de juiste website in de zoekresultaten van Google. Dit komt doordat deze extensies duidelijk het onderwerp van de website aangeven en bezoekers daardoor een betere keuze kunnen maken gebaseerd op hun zoekvraag. Bij ‘trouwen.photography’ is het bijvoorbeeld duidelijker waar de website over gaat (fotografie en trouwen) dan bij ‘trouwen.nl’ (kan alles over trouwen zijn). Dit geldt wel met name voor de generieke zoekwoorden.

Welke domeinextensie past het beste bij mijn bedrijf?

De nieuwe extensies bieden kansen voor je organisatie op het gebied van online marketing: door je website los te koppelen van een landextensie als .nl, vergroot je niet alleen je markt (hoewel dat nog wel afhankelijk is van taal), maar verklein je ook de mogelijkheid op irrelevant verkeer naar je website. Met een nieuwe extensie kun je je diensten zodanig afkaderen dat direct vanuit de domeinnaam duidelijk is waar je website over gaat en wat er te vinden is. Heb je bijvoorbeeld een restaurant dat Paul’s heet, dan zal ‘pauls.restaurant’ een veel duidelijkere keuze zijn dan ‘pauls.com’. Er zullen geen mensen je website bezoeken die niet op zoek zijn naar een restaurant, waardoor de relevantie voor bezoekers hoger wordt.

domeinextensies-voorbeeld

Wil je jouw merk of bedrijf online een innovatieve injectie geven? Dan is zo’n nieuwe extensie ook een origineel idee. Nu deze extensies voor domeinnamen nog weinig gebruikt worden, word je al snel gezien als fris en innovatief, wat positief uit kan pakken voor je imago en bedrijfsresultaat.

Het enige gevaar dat schuilt in het implementeren van nieuwe generieke domeinnamen, is dat ze nog niet algemeen geaccepteerd zijn door de meerderheid van de online community. Dat kan betekenen dat je online waarde en bekendheid opbouwt met een domeinnaam die je mogelijk na verloop van tijd weer moet aanpassen. Naast deze online waarde kunnen drukwerkkosten oplopen. Het is alleen nog te vroeg om hier voorspellingen in te kunnen doen.

Een mooie kans voor online pioniers dus.

Wat is de waarde van de nieuwe domeinextensies in Google?

De waarde van de nieuwe domeinextensies in Google en andere zoekmachines is een heel interessant onderwerp, maar ook nog vrij onduidelijk. Momenteel is de ranking van websites in Google met name opgezet aan de hand van zoekwoorden en locaties. De nieuwe domeinextensies worden in de zoekresultaten wel meegerekend als zoekwoord, maar nog niet als categorie. Google kijkt dus wel naar het exacte zoekwoord in je domeinnaam, maar organiseert haar rankings niet op basis van een specifieke domeinextensie. Je zal dus niet hoger in Google komen voor trouwfotografie met de domeinnaam ‘trouw.photography’, maar wel voor de zoekwoorden ‘trouw’ en  ‘photography’.

Aangezien er minder op Engelse woorden gezocht wordt (op Google.nl) en veel extensies in het Engels zijn, heb je daar als Nederlands bedrijf maar gedeeltelijk wat aan. Domeinextensies die daarbij wel al een toegevoegde waarde bieden zijn bijvoorbeeld .bar, .club, .restaurant, .band, .coach, .video, .audio, .bank, .catering, .fitness, .gratis en .help. Indien domeinextensies algemeen geaccepteerd worden, zou het kunnen dat Google deze categorieën gaat verwerken in haar zoekresultaten en ‘trouw.photography’ bijvoorbeeld voorrang krijgt in de resultaten voor mensen die een fotograaf zoeken voor hun bruiloft. Mocht dat het geval zijn, dan heb je goud in handen als eigenaar van een nieuwe domeinextensie. Voorlopig is dit nog speculatie, maar wie weet.

Pionieren met nieuwe domeinnamen

We kunnen concluderen dat de markt voor de nieuwe generieke domeinextensies interessant is voor zowel bezoekers als bedrijven. Een overzichtelijker internet, waarbij bezoekers en bedrijven websites relevanter kunnen maken ten opzichte van de huidige situatie, is het grootste voordeel.

Wil je innovatief zijn als ondernemer en zie je kansen? Dan kun je een nieuwe domeinextensie voor je bedrijf registreren. Naast pionieren met een nieuwe domeinnaam kan gebruiken later altijd nog. Defensief registreren kan ook een slim idee zijn, zodat de domeinnaam niet door iemand anders geregistreerd en gebruikt kan worden. Zo voorkom je dat je later die domeinnaam voor veel geld moet kopen van een domeinhandelaar.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.