Reportages, Strategie, Trends

‘Bluff your way’ in communicatie met deze 13 oneliners

0

Wat hebben online video, contentmarketing, scrum en de storyflow-methode met elkaar gemeen? Ze sluiten alle vier aan op recente aardverschuivingen in het communicatievak. Zo kun je broadcasten voor televisie vanaf je iPhone en een miljoenenbusiness opbouwen met een goed verhaal. Tegelijkertijd hebben organisaties behoefte aan nieuwe methodes om de snelle en complexe communicatievraagstukken aan te pakken. In deze repo met een knipoog vind je 13 oneliners, waarmee jij laat zien dat je weet hoe het zit in communicatieland.

13. Het wordt tijd dat we gaan werken met een plank en die contentkalender het raam uitgooien.

Uitgevers werken met een ‘plank’ aan de muur, waarop ze alle ideeën voor artikelen en verhalen ophangen. Als je gaat werken met contentmarketing, doe je er goed aan om dat voorbeeld te volgen. Maak je ideeën tastbaar, geef ze kleur en ‘vergeet alsjeblieft dat vreselijke woord contentkalender!’

pinboard-436478_1280

12. Het wordt tijd dat we sprintjes gaan trekken en het communicatieplan het raam uitgooien.

Steeds meer communicatieprofessionals omarmen het ‘scrummen‘ uit de IT als werkwijze. Hierbij werk je in een scrumteam maximaal 4 weken in een sprint om een werkend product of stuk op te leveren. Daarmee sla je een groot stuk van het plannen over, dat je vroeger in het communicatieplan deed. Zo krijgt je (interne) klant veel sneller resultaten en meer sturing over het communicatieproject.

11. Het wordt tijd dat we onze tegenwind gaan gebruiken en het klassieke projectdenken het raam uitgooien.

Eén van de nieuwste methodes in communicatieland is de storyflow-methode (zie ook Communicatie NU p. 33, pdf), mede ontwikkeld door Betteke van Ruler. Deze inspirerende werkwijze lijkt op scrum, omdat het gaat om een iteratief proces. Wat anders is dan scrum, is dat het gebaseerd is op de verhaalwetten van Hollywood. Daarom ga je als team werken aan het verhaal van je corporate character. En aangezien elk karakter – elk personage – in een goede film te maken krijgt met een flinke portie tegenwind, die de broodnodige spanning geeft waardoor je blijft kijken, heb je als storyflowteam tegenwind nodig om ‘vleugels te krijgen’.

superhero-304712_1280

10. Waar het om gaat, is dat wij in elk geval hetzelfde altijd anders doen.

In contentmarketing zie je dat de grootste successen liggen in het op een andere manier doen wat veel organisaties doen. Denk bijvoorbeeld aan de vele receptensites en uitgebreide kookprogramma’s. Maar je kunt dit ook omdraaien, door juist te proberen het kortste recept te maken. Of door een over-the-top webserie te maken waarmee je mensen op een vermakelijke manier bewust maakt van het belang van kleinschaligheid in de veeteelt.

Accepteer cookies

9. Het blijft wonderlijk hè, dat livestreamen zo laat pas zo populair geworden is?

We konden al een tijdje livestreamen, bijvoorbeeld met Google Hangouts en Skype, maar populair was het niet. Pas toen de ‘early adoptors’ eerder dit jaar over elkaar heen buitelden met streaming posts in Meerkat over het techevent SXSW, werd livestreamen mainstream. Kort daarna bracht Twitter Periscope uit, en sindsdien is het pionieren geblazen in de livestreaming-wereld. Je kunt een leuke boom opzetten over hoe het komt dat die populariteit zo lang op zich heeft laten wachten.

Meerkat

8. Ik zag die vlog van die CEO en wist het meteen: die heeft autocue gebruikt. Nooit doen, dat weet toch iedereen?

En ja, dan heb je dus je CEO ervan overtuigd om te gaan vloggen, vraagt hij om een script! Het gebeurt veel dat mensen zekerheid willen bij het opnemen van videoboodschappen. Het is echter niet aan te raden om een vlog te scripten. Bij een bedrijfsvideo kun je dit nog doen, maar een vlog wil je persoonlijk hebben, met af en toe een ‘huh’ of een ‘o nee dat wilde ik niet zeggen.’ Vloggen doe je goed als het authentiek is. Wil je het toch voorbereiden? Schrijf dan alleen wat steekwoorden op of een paar spreekpunten, maar schrijf het niet uit.

7. Supersterke call-to-action was dat trouwens, in die annotation van die Draw my life!

De kracht van online video is dat je op een ongelooflijk persoonlijke manier contact hebt met je publiek. Maak daar gebruik van door in je vlog een call-to-action op te nemen die ook echt klikbaar is. In YouTube kun je daarvoor annotations opnemen, waarop je bezoeker kan klikken. Daarmee gaat hij bijvoorbeeld naar je Twitter-profiel of je website. Altijd doen! p.s. Draw my life is een hyperpopulaire tag die nu rondgaat in YouTube-land.

Accepteer cookies

6. Echt een typisch geval van een iPhone op een selfiestick in de plantenbak, zeg ik dan.

Ga je livestreamen of vloggen? Zorg er dan voor dat je audio tiptop in orde is. Je publiek kan best tegen slecht beeld, maar als je niet goed te verstaan bent, krijg je zeker weten slechte social proof. Je kunt daarvoor werken met de oortjes die bij je smartphone horen, of koop een meer professionele microfoon die je op je revers kan bevestigen. En wil je goed te zien zijn? Koop dan een selfiestick, die je overal kunt neerzetten. Bijvoorbeeld in de plantenbak.

5. Kom, ga zitten, we gaan op zoek naar onze ‘STE’.

Als je contentmarketing goed aanpakt, werk je vanuit dat waar jij als organisatie het allerbeste in bent. Claim dat, claim je ‘STE’. Vanuit dat STE werk je thema’s uit die je weer kan vertalen in rubrieken. Zo ben je consistent en herkenbaar in de verhalen die je ontwikkelt. Let er ook op, dat je met die verhalen inspeelt op de pijn die leeft onder je publiek. Je wil dat mensen vragen om je content en bij wijze van spreken huilend op straat staan als je stopt met content maken. Hiermee is het tijdschrift VTWonen bijvoorbeeld uitgegroeid tot woonmerk, met eigen verf, servies én de crossmedia-awards 2015, waar lifestylebloggers graag over vloggen.

Accepteer cookies

4. Onze manager heeft gelukkig geleerd om achter de groep aan te skiën.

Bij het nieuwe storyflow-werken hoort, net als bij scrum, dat het team dat de sprints trekt en de verhalen ontwikkelt, veel vertrouwen en zelfstandigheid krijgt van leidinggevenden. Het gaat om in een flow komen en energie creëren voor het team, zodat je samen aan het corporate character werkt van je organisatie. Hoe beter doorleefd dit character is, hoe makkelijker het om kan gaan met de complexe communicatievragen. Denk maar aan een karakter in een film: de superheld of slechterik zal doen wat in lijn met zijn karakter ligt. Daarom is het belangrijk dat je manager achter het team aan komt, het volgt, en niet probeert het te leiden.

3. Delen, liken, reageren, alles kan, zolang je er maar actief om vraagt hè?

Dit geldt voor online video in het bijzonder, maar eigenlijk voor online content in het algemeen. Wil je dat je post geshared wordt? Wil je veel reacties of meer abonnees op je YouTube-kanaal? Vraag mensen erom, al vroeg in je video. Vermeld het in de eerste twee regels van de beschrijving bij je YouTube-video. En sluit je video ermee af. Wijs desnoods in beeld aan waar mensen kunnen reageren op je video. Als je er actief om vraagt, krijg je online veel meer engagement dan wanneer je er op rekent dat het allemaal wel vanzelf gaat.

Pelpina-wijst-naar-comments

Videomaker Pelpina Trip wijst haar viewers aan waar ze reacties kunnen achterlaten op YouTube.

2. Prachtig om te zien, dat projectteam deed gewoon een klassieke duikboot.

Een bekend begrip binnen de scrum-methode is de ‘duikboot’. Bij klassieke watervalprojecten zie je dit fenomeen. Mensen krijgen een opdracht – vergelijk dit startpunt met het voorsteven van de duikboot. Vervolgens gaan mensen aan de slag, ze gaan onder water met de duikboot en komen pas weer boven als ze een plan hebben. Vaak zie je dat dat plan niet aansluit bij de wensen van de opdrachtgever of dat het, door het lange onder water zijn, alweer behoorlijk gedateerd is. Met scrum voorkom je duikboot-werken en geef je opdrachtgevers veel meer sturing aan wat je maakt, want je duikt niet meer onder.

1. Wie wordt de pinguïn van onze afdeling?

Vernieuwen in communicatie is weleens eng. Wat je ziet gebeuren bij communicatieafdelingen, is dat teams zich gedragen als pinguïns op een ijsschots. Om eten te vinden, moeten ze weten waar de vissen zijn. Daarvoor is er altijd één pinguïn die het water induikt. Komt die niet meer boven drijven, dan weten de andere pinguïns dat daar een haai zwom en zoeken de andere pinguïns verder. Het gaat bij vernieuwingen vaak om de vraag wie die pinguïn durft te zijn.

penguin-56101_1280

Deze inspirerende oneliners ben ik schatplichtig aan Pelpina Trip (online video), Cor Hospes (contentmarketing & de pinguïn op de werkvloer), Petra de Boer (scrum) en Saskia Ramakers & Jeroen Janssen (de bedenkers van de storyflow-methode). Dank voor jullie beeldende verhalen en creatieve gedachtes! Ik heb deze en nog veel meer ideeën, samen met 92 andere bezoekers, kunnen verzamelen tijdens de najaarseditie van de Communicatiebreak, die op 6 oktober 2015 plaatsvond in Utrecht.

Afbeeldingen met dank aan Pixabay.com 

Foto intro met dank aan Fotolia