Inspiratie, Verdieping

Val op met een ‘curated webshop’ & klein productaanbod

0

In Nederland zijn er bijna 30.000 webshops en willen allemaal een zo groot mogelijk aanbod hebben. Zie dan maar eens op te vallen. Al eens aan een curated webshop gedacht? Hierin plaatst een bedrijf een klein aantal voorgeselecteerde producten met een scherpe prijs, waarvan de productpagina’s verrijkt zijn met ‘rich content’. Simyo opende zo’n webshop. Welke uitdagingen kom je tegen? En is het iets voor jouw producten?

Opvallen tussen andere webshops

Het aantal webshops is in Nederland in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2010 waren er nog ‘maar’ twaalfduizend webshops. Bedrijven zetten vaak een hoog SEA- en SEO-budget in om de aandacht van de klant te trekken. Maar is dat nog wel dé manier om deze te bereiken?

Curated webshop: The Cloackroom

Dit kan slimmer, dacht ik. Omdat Simyo niet het budget heeft om groot in te zetten op SEA en SEO, hebben we samen iets anders bedacht. Voor de Telefoonshop hebben we bewust gekozen voor een curated webshop, die helemaal anders is: in deze nieuwe webshop bieden we namelijk nog maar drie smartphones aan – stuk voor stuk gecureerd door onze kennispartner All About Phones. Het is niet uniek dat een webshop voor een andere aanpak dan de gebruikelijke kiest. Dit bewijst bijvoorbeeld kledingwebshop The Cloakroom. Dit is een variant van een curated webshop: de site heeft meerdere personal shoppers in dienst, die klanten individueel kledingadvies geven.

thecloakroom

“Iedere klant is een superster, die ook zo behandeld moet worden”

Zo’n opzet biedt voor zowel klant als webshopeigenaar veel voordelen ten opzichte van een ‘ouderwetse’ webshop. De klant krijgt dankzij deskundig advies kleding die écht bij hem past. Een tevreden klant vergroot de kans om zijn aankoop te herhalen bij The Cloakroom. “De business is gebouwd op loyaliteit. Iedere klant is een superster, die als een superster behandeld dient te worden”, aldus Asbjørn Jørgensen, CEO van The Cloakroom. Van deze strategie hebben we geleerd en toegepast op ons eigen webshopconcept.

Wij willen ons met onze webshop, net zoals The Cloakroom, óók onderscheiden van de concurrentie. Als Portfolio Manager van Simyo ben ik onder andere verantwoordelijk voor de vernieuwde webshop. In deze case vertel ik waarom wij geloven in een ‘curated’ webshop.

Van groot aanbod naar focus op de klant

Telefoonshops lijken het grootste assortiment te hebben van alle webshops. Een combinatie van telefoons, accessoires en abonnementen zorgen ervoor dat het voor klanten lastig is om de juiste smartphone uit te kiezen. Veel telefoonshops gebruiken daarnaast vooral technische termen en specificaties om de producten zo interessant mogelijk te maken. Klanten weten zo niet wat de praktische voor- en nadelen zijn, waardoor het er niet duidelijker op wordt. Een groot aanbod lijkt bij veel webshops prioriteit te hebben, terwijl klanten juist onafhankelijk advies willen over welke telefoon bij hen past.

De competitieve telecommarkt

De telecommarkt is daarnaast erg competitief. Dit betekent dat er grote SEA-budgetten nodig zijn om producten in Google onder de aandacht te brengen. Hoe populairder het product, hoe duurder het is om ervoor te adverteren in Google.

We merken dat onze klanten behoefte hebben aan duidelijk, goed en eerlijk advies. Met een curated telefoonshop spelen we hierop in en leggen we de focus op de klant. Ook is er nog maar voor een paar producten een SEA-budget nodig. Idealiter selecteren we niet de allernieuwste producten, waardoor adverteren nog betaalbaarder wordt. Hierdoor halen we het maximale bereik en sales uit het budget.

Tijd voor een curated webshop met maar 3 producten

In onze shop is er geen ruimte voor kritiekloze promotiepraatjes: de keuze voor de aangeboden smartphones onderbouwen we duidelijk. De ‘telecomslimmerik’, zoals wij onze klanten graag noemen, prikt zo door marketingpraatjes heen, hebben we gemerkt.

Omdat we het aanbod van onze webshop voor de klant overzichtelijk willen houden, bieden we maar drie smartphones aan. Alle drie vertegenwoordigen ze een categorie die een bepaalde klantengroep moet aanspreken. Deze categorieën hebben allemaal één ding gemeen: de prijs-kwaliteitverhouding is optimaal. Helemaal voor bestaande klanten, die een korting krijgen van tien procent. Zo hopen we dat ze langer klant bij ons blijven.

old_vs_new_telshop

Zo realiseer je een curated webshop

Wil je zelf producten gaan aanbieden via een curated webshop? Deze drie punten uit onze ervaring kun je meenemen.

1. Overzichtelijk assortiment

Het begint bij een overzichtelijk assortiment. We willen dat de verschillen in ons assortiment voor klanten in een oogopslag te zien zijn. Daarom is er maar ruimte voor drie smartphones. Het was aan onze kennispartner om te bepalen welke smartphones dat werden.

2. Kennispartner als curator aanhaken

Onze kennispartner, All About Phones, bepaalt de inhoud van onze telefoonshop. De curatoren zijn een autoriteit op het gebied van smartphones en het oordeel is hierdoor onafhankelijk.

3. Rich content creëren

Het assortiment smartphones is verrijkt met rich content, bestaande uit reviews, 360 graden-foto’s en video’s. Hierdoor kan de ‘telecomslimmerik’ een weloverwogen keuze maken. Bijkomend voordeel is dat we hierdoor beter worden gevonden in Google.

De uitdagingen van een curated webshop

Aan het runnen van een curated webshop kleven ook een aantal uitdagingen. Ik bespreek er drie:

simyo-telefoonshop1. Schakelen met kennispartner

Een curated webshop geeft extra werk, waardoor het in onderhoud duurder is dan een ‘ouderwetse’ webshop. We moeten namelijk veel samenwerken met onze kennispartner. De content die hij aanlevert is natuurlijk onafhankelijk, maar moet wel overeenkomen met de taal die bij het merk past. Het kost dus tijd voordat content precies voldoet aan onze kwaliteitseisen. Hier waren we veel tijd aan kwijt. En vergeet niet dat dit proces continu doorloopt: het assortiment wordt immers maandelijks vernieuwd.

2. Commerciële belangen

De kennispartner selecteert een assortiment, maar commercieel is dat niet altijd de beste keuze. Wat betreft smartphones lijkt het makkelijker een exemplaar van Samsung dan van Microsoft te verkopen, terwijl het merk niets hoeft te zeggen over de kwaliteit. Met een curated webshop helpen we de klant aan een beter product, maar is het mogelijk dat we inkomsten mislopen op basis van de keuzes van een kennispartner.

3. Het moet zich nog bewijzen

Een curated webshop moet zich nog wel bewijzen. Er zijn maar weinig bedrijven die dit geprobeerd hebben en voor onze sector is het uniek. Juist omdat er zo veel telefoons zijn, is het risico groot. Door niet alle populaire modellen op te nemen, kan de verkoop teruglopen. Pas over een paar weken kunnen we de verkoopcijfers van onze shop gaan evalueren.

Duidelijke keuzes bieden aan klanten

Met een curated webshop worden onze klanten beter geïnformeerd over de smartphones die we aanbieden. Daardoor vergroten we de kans dat hij de juiste smartphone vindt en langer klant bij ons blijft. Een ander voordeel is dat er geen grote SEO- en SEA-budgetten nodig zijn om de aandacht te trekken. Hierdoor kunnen we de prijzen van de smartphones laag houden. En dankzij de rich content op de productpagina’s hebben we wél de SEO-voordelen die andere webshops niet hebben. Een win-winsituatie!

Is een curated webshop voor jou een optie? Herken je de voor- en nadelen die ik bespreek?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.