Apps & Tools, Reportages

Innovatieplannen voor 2016? Be brave, be a rebel

0

Einde van het jaar is de tijd om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Nieuwe begroting opstellen, een nieuw marketingcommunicatieplan of misschien wel een geheel nieuwe strategie. Belangrijk is dat je inspeelt op de toekomst, want als je nu al begint met de toekomst dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een bezoek aan de Accenture Innovation Awards, een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten, leverde goede inspiratie op voor 2016.

Nederland heeft een innovatie-boost nodig

Hoewel de opening met Pep Rosenfeld, de oprichter van Boom Chicago, sterk is, begint de dag pessimistisch. Europa blijft op de lijst met innovatieve bedrijven enorm achter bij Amerika en Azië. Slechts 20 procent van de innovaties komt uit Europa. Sterker nog, in de top 100 innovatieve bedrijven van de wereld staat slechts één Nederlands bedrijf: Philips. Overigens ook maar één internetbedrijf: Google.

Neelie Kroes nuanceert: Nederland doet het binnen Europa zo slecht nog niet. ‘We’ zijn op het gebied van innovaties tweede land in Europa, en daar mogen we trots op zijn. In het algemeen moeten wij als Nederlanders meer durven:

Be brave, be rebels. Een goede ondernemer faalt minstens één keer en als je niet gefaald hebt, heb je niet voldoende lef getoond” – Neelie Kroes

Neeliekroes
1. Innoveren doe je samen

De belangrijkste drijvende kracht van innovatie zijn mensen. Innovatie in de 21e eeuw doe je door elkaars kracht te gebruiken. En om echt te kunnen innoveren is open innovatie nodig. Dit betekent cross-cultureel, cross-branches, cross-bedrijven en across industries. Grote bedrijven hebben start-ups nodig om up-to-date te blijven. Een 360-graden-view is nodig omdat ergens op de spreekwoordelijke zolderkamer iemand werkt aan een alternatief dat jouw bedrijf onnodig maakt. Nieuwe innovaties komen vaak uit onverwachte hoek.

Een mooi voorbeeld van een start-up die dit principe goed begrijpt is Wevolver, de winnaar in de categorie Health & Wellbeing. Volgens WeVolver heeft open innovatie een positieve impact op de zorg die hierdoor meer betaalbaar, innovatief en persoonlijk wordt. Wevolver faciliteert open innovatie voor technologie en gelooft in het principe dat door samenwerking betere ideeën en producten worden ontwikkeld. Wevolver biedt een platform waarop designers, engineers en uitvinders samenwerken aan open hardware projecten. De technologieën en blauwdrukken worden op dit platform gedeeld en besproken.

Innovatie door de 3D-printer

Door de komst van open source-technieken als 3D-printen kunnen mensen deze producten vervolgens zelf maken. De Wevolver-community werkt nu bijvoorbeeld aan een 3D-geprinte prothese. Normaal heeft een dergelijke prothese een kostprijs van minimaal 30.000 euro, door open ontwikkeling is deze te produceren voor 100 euro op een 3D-printer.

2. Duurzaamheid wordt merkbaarheid

Waar de meeste bedrijven zich nu nog richten op verduurzaming (goed doen voor mens en milieu) komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in mensrelaties. We moeten weer meer betekenis geven aan de producten en diensten die ontwikkeld worden, en het persoonlijk maken. Relevantie is hierbij key: geen ‘one size fits all’, maar tailormade producten en diensten. Door inzicht te hebben in de context waarin een consument zich bevindt en producten of diensten te ontwikkelen die hier goed bij aansluiten, word je als merk relevanter.

Relatie opbouwen met de klant

Het gaat niet alleen meer om meetbaarheid, maar om merkbaarheid. Wat merkt de consument van jouw service of product? Duurzaamheid vertaalt zich in dit geval naar een duurzame, relevante relatie opbouwen met de consument of jouw klant.

3. Iteratieve en data-driven ontwikkeling

Start-ups zijn het voorbeeld van bedrijven die een idee uitwerken tot een product of dienst en deze snel in de markt zetten. Vaak is dit in de vorm van een minimum viable product dat zich verder ontwikkelt op basis van feedback en data. De huidige technologie stelt bedrijven in staat om op basis van gebruiksgegevens en daadwerkelijk gedrag beslissingen te nemen en aanpassingen door te voeren. Het effect van een aanpassing kan direct worden geobserveerd en als dit niet het gewenste effect heeft, weer worden teruggedraaid.

Innovatie is een mannenwereld

De locatie van de Accenture Innovation Awards, de Fabrique in Utrecht, imponeert, net als de elektrische Tesla die ons van station Maarssen naar de locatie brengt. De elektrische krachtpatser is een goed voorbeeld van hoe je met een nieuwe techniek (elektrische aandrijving) kunt doordringen tot de top. Het oude industriële karakter van het gebouw staat in contrast met de innovaties op de vloer.

De bezoekers lijken een afspiegeling van de top van bedrijven: 90 procent man, 10 procent vrouw. De wereld van start-ups en innovatie lijkt net als de bedrijfstop een echte mannenwereld. Als twee vrouwen vallen we op, al gaan we door onze keuze voor ‘blauw’ vrijwel op in de Accenture dresscode.

En de winnaars zijn:

Innovator of the year
Jeroen Tas – CEO Healthcare Informatics, Solutions & Services at Philips

Health & Wellbeing
De winnende innovatie die belooft ons zorglandschap drastisch te veranderen is: WeVolver 

Fair Food
Het concept dat het beste inspeelt op verduurzaming en optimalisering in de agri & food sector is: Carezzo

Innovation

Personalized Shopping & Paying
De innovatie die de meest comfortabele en onvergetelijke ervaring biedt voor de winkelende klant is: Yippie!

Seamless Travel & Transportation
Het concept dat de beste innovatie in vervoer van goederen en mensen voorstelt is: Cocopallet

Perfect Citiesatie
De winnaar die onze samenleving het dichtst in de buurt van de perfecte stad brengt is: LOFT2GO

The Internet of Me
De innovatie met de meest unieke en persoonlijke online ervaring is: BUX

Safe & Secure Society
Het winnende concept dat de beste oplossing biedt voor de veiligheid van onze samenleving is: Terre des Hommes – Sweetie 2.0

Clean & Affordable Energy
De winnaar die het beste inspeelt op de doorontwikkeling in opwek van duurzame energie is: The Nerdalize Cloud

Smart Manufacturing
De beste bijdrage aan de nieuwe slimme industrie wordt geleverd door: Fleet Cleaner

Circular Economy
Het meest innovatieve concept op het gebied van circulariteit is: GoodHout – Coconut Husk Board

De Publieksprijs
Met 18.864 stemmen is de winnaar van de Publieksprijs: Little Hero – Veilige couveuse kleding

Laat je verrassen!

Wat verder nog duidelijk werd is dat grote bedrijven start-ups nodig hebben om te kunnen innoveren en start-ups hebben grote bedrijven nodig om te kunnen bouwen aan hun onderneming. Kijk nu alvast 360 graden rond en laat je verrassen, zodat 2016 voor jou de boeken in gaat als een jaar van innovatie. Laat je inspireren door alle ‘jonge honden’ om je heen, stel je eigen kennis en data beschikbaar voor open innovatie, want dan sta jij volgend jaar misschien wel op het podium als innovator of the year.