Inspiratie, Verdieping

Facebook blijft & Snapchat stijgt: social media trends wereldwijd

0

In 2010 waren 1,8 miljard mensen wereldwijd actief op social media. Inmiddels zijn dit er 2,7 miljard. Waar voorheen de populariteit van social media met name gedreven werd door het succes van Facebook, is het socialmedia-landschap in 2015 een stuk complexer geworden. Kanalen als Instagram, Snapchat en Vine trekken steeds meer gebruikers. Kortom: social media raakt gefragmenteerd. Maar hoe zorg je er als marketeer voor dat je socialmedia-strategie écht aansluit op je doelgroep? En dat je de juiste kanalen inzet, zonder je merk te laten versplinteren?

Iedereen gaat ‘social’

Wereldwijd gebruikt de helft van de consumenten (met internettoegang) dagelijks minimaal één socialmedia-kanaal, zo blijkt uit de TNS-studie Connected Life. In Nederland is dit zelfs 54 procent. Met name interessant is de trend onder de babyboomers (45 – 65 jaar): 81 procent van hen is op social media te vinden en 49 procent gebruikt dit zelfs dagelijks.

81 procent van de babyboomers is op social media te vinden en 49 procent gebruikt dit zelfs dagelijks

Een andere belangrijke trend is die van instant messaging. 58 procent van de Nederlanders gebruikt dit dagelijks. Een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zijn dus niet alleen meer de jongeren die via social media te bereiken zijn. Ongeacht de leeftijd van je doelgroep, wees als merk aanwezig op social media.

social-universe-expanding-fast

Is Facebook dood?

Menig socialmedia-strateeg voorspelt een voorspoedig einde van Facebook. Met nieuwe spelers als Instagram, Vine en Snapchat wellicht een terechte aanname. Maar is dit wel zo? Als het aan de consument ligt, niet! Niet alleen haalde Facebook dit jaar voor het eerst 1 miljard gebruikers op één dag, ook Connected Life laat zien dat het platform nog steeds op nummer 1 staat. Bijna een derde van de wereldwijde internetgebruikers (30 procent) gebruikt het iedere dag.

30% van de wereldwijde internetgebruikers zit elke dag op Facebook

In Nederland zien we de populariteit van het platform zelfs toenemen onder generatie X (31 – 45 jaar): 58 procent gebruikt dagelijks Facebook, terwijl dit vorig jaar 52 procent was. Toch lijken Nederlandse jongeren zich wel weg te bewegen van het platform. Het dagelijkse gebruik onder hen (16 – 30 jaar) is ten opzichte van vorig jaar van 69 procent gedaald naar 63 procent.

Het hangt van je doelgroep af

Als marketeer is het dus belangrijk om te kijken wie je doelgroep is, voordat je bepaalt of je verder moet investeren in Facebook. Terwijl jongeren wegtrekken, is Facebook onder oudere generaties juist booming!

onderzoek-socialmedia-tnsnipo-2015

Maar het landschap is veel complexer dan alleen Facebook

Waar de consument voorheen vaak actief was op slechts één of twee socialmedia-kanalen, worden nu steeds meer kanalen naast elkaar gebruikt. Wereldwijd gebruikt men wekelijks 4,8 verschillende platforms. Naast Facebook zijn met name Twitter, YouTube en Instagram populair in Nederland. Als marketeer moet je socialmedia-strategie dus verder gaan dan alleen Facebook. Maar wélke social media je inzet, hangt sterk af van wie je doelgroep is. Waar we bijvoorbeeld in Connected Life zien dat Snapchat onder ouderen nog nauwelijks aanslaat, is het dagelijks gebruik van dit platform onder Nederlandse jongeren (16 – 30 jaar) verdubbeld ten opzichte van vorig jaar (van 7 procent naar 14 procent).

Eén merk ondanks de versplintering van social media

De fragmentatie van social media biedt kansen voor je merk om via verschillende kanalen en op verschillende momenten je doelgroep te bereiken. Tegelijkertijd stelt het je als marketeer ook flink op de proef: hoe zorg je ervoor dat je, ondanks de versplintering van social media, één consistent merkbeeld blijft behouden? Communitymanagers en socialmedia-managers laten zich geregeld te veel leiden door zoveel mogelijk ‘likes’. Maar bereik je hiermee wel je doel? Wil je als merk aanwezig zijn via verschillende socialmedia-kanalen, stel jezelf dan geregeld de vraag of je aanpak en je content aansluit bij wat je écht met je merk wil uitstralen.

Over Connected Life

De trend uit dit artikel is de tweede trend uit een reeks van 8 uit de wereldwijde studie Connected Life. Elke week publiceer ik een van de trends aan de hand van insights en cases. De eerste trend gaat over de connected consument.

Connected Life 2015 is een jaarlijkse studie naar digitaal gedrag onder 60.500 consumenten in 50 landen en vertegenwoordigt daarmee 90 procent van het wereldwijde online publiek. De output is need to know-materiaal voor de ontwikkeling van digitale en connected strategieën voor markten, doelen en consumentsegmenten.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.