Trends

Jongeren ♥ video’s op Instagram & Snapchat: het succes van NOS Kort

0

Na een paar maanden proef te hebben gedraaid lanceerde de NOS in juni officieel NOS Kort, een merk op Instagram dat zeven dagen in de week nieuwsvideo’s van 15 seconden deelt met haar volgers. Steeds meer jongeren (waaronder ikzelf) nemen nieuws tot zich door middel van social media. Facebook is daarin erg populair. Maar liefst 63 procent van de Facebookgebruikers tussen de 18 en 24 jaar oud gebruikt Facebook voor het verkrijgen en delen van nieuws. Niet alleen Facebook is daarin in opkomst maar ook Instagram en Snapchat maken een grote spurt.

Ik sprak hierover met Leroy van Limbeek (26), redacteur bij de NOS. Leroy deed onderzoek naar de mogelijkheden voor de NOS om een jongere doelgroep (13-19 jaar) te bereiken. Vervolgens heeft hij zijn aanbevelingen en advies uitgevoerd met als resultaat NOS Kort.

NOS_kort

Waaruit blijkt dat korte nieuwsvideo’s aanslaan bij jongeren?

“De consumptie van online videogebruik is de laatste jaren aan het stijgen en zal naar verwachting de komende jaren blijven toenemen. In 2013 werd er elke minuut 300 uur materiaal geüpload naar YouTube. Dat is gigantisch veel! Volgens een ander onderzoek is de verwachting dat in 2017 66 procent van het totale wereldwijde mobiele dataverkeer zal bestaan uit videomateriaal.

In 2017 zal 66 procent van het totale wereldwijde mobiele verkeer bestaan uit videomateriaal.”

Jongeren houden van korte video’s. Hoe korter de video is, hoe meer mensen deze zullen afkijken, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Wistia. Deze factoren waren voor ons reden genoeg om korte video’s in te zetten om onze doelgroep te bereiken.”

NOS Kort is bedoeld voor jongeren van 13 tot en met 19 jaar. Waarom hebben jullie voor deze groep jongeren gekozen?

“We hebben voor deze doelgroep gekozen omdat er nog geen onderdeel bij de NOS was dat zich op deze groep richt. Eén van de doelstellingen van de NOS is het beter bereiken van de doelgroep tussen het Jeugdjournaal en NOS op 3 in. Het grootste deel van ons publiek is de doelgroep, maar er zijn ook genoeg mensen die onze video’s kijken die buiten de doelgroep vallen. Die zijn natuurlijk ook van harte welkom!”

Waarom hebben jullie voor Instagram gekozen en niet voor een ander social mediakanaal?

Instagram is wereldwijd en in Nederland één van de snelst groeiende sociale netwerken. Er zijn veel jongeren actief op Instagram en het is een ideaal platform om korte nieuwsvideo’s te verspreiden. Het is ook echt een platform dat wat nieuwsconsumptie betreft, een jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. Wij waren in Nederland de eerste partij die Instagram gebruikte voor het verspreiden van nieuws met een concept dat daar speciaal voor is bedacht.

Op welke manier hopen jullie nog meer volgers op Instagram te krijgen?

“Op het moment van schrijven hebben we ruim 30.000 volgers. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is voor ons een hele prestatie. We hebben die volgers namelijk grotendeels door organische groei gekregen.

We hebben die 30.000 volgers grotendeels door organische groei gekregen.”

Naast de juiste keuze van onderwerpen en de persoonlijke toon op het account, hebben we vanaf het eerste moment onze volgers betrokken bij de groei van NOS Kort. Op die manier hebben we NOS Kort samen met ons publiek gebouwd en dit blijven wij op deze manier doorvoeren. We reageren daarnaast bijna altijd op vragen of opmerkingen van onze volgers. Kinderen en jongeren zijn heel open en ik denk dat de persoonlijke toon van NOS Kort het tot een merk maakt waar de jongeren zich vertrouwd bij voelen. Deze ingrediënten zorgen nu al ruim een jaar voor een succesvol account en dit doorzetten lijkt me ook de beste manier om meer volgers te krijgen.”

NOS maakt ook gebruik van Snapchat. Zit daar volgens jou de toekomst in?

“We zijn nu ongeveer vier maanden aan het testen met Snapchat. Ik vind het zelf nog een uitdagend platform. Alles wat we willen maken, moeten we opnemen met een telefoon of tablet en moet direct worden gepubliceerd. Daardoor kun je geen extern beeldmateriaal gebruiken. Dankzij Discover, een apart onderdeel in Snapchat, is er al meer ruimte voor journalistiek in Snapchat. We blijven met de NOS voorlopig testen op Snapchat.”

Wat zijn jullie volgende stappen?

“NOS Kort bestaat inmiddels ruim een jaar en we plaatsen op ons account zestien verschillende soorten posts. Van video’s over wetenschap en media tot het weer, gemaakt door onze weermensen. We blijven vernieuwen en luisteren naar onze doelgroep. Mensen moeten alleen weten dat het er is. Daar gaan we de komende tijd aan werken.”