Strategie

Ook voor online fraudeurs is december een feestmaand

0

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent topdrukte in de e-commercesector. Traditioneel stijgen de verkopen in de decembermaand jaarlijks en steeds vaker weten consumenten de webshops te vinden voor hun aankopen. Voor kerst koopt de consument bijvoorbeeld meer luxe-artikelen, zoals parfums en games. Daardoor bereiken de verkopen daarvan recordhoogtes. Deze feestelijke periode is voor online fraudeurs helaas ook een goed moment om hun slag te slaan.

Gelukkig worden consumenten zich steeds meer bewust van de risico’s van betalen op internet, doordat ze beter worden geïnformeerd. Als webshop zelf kun je hier ook een groot aandeel in hebben. Met een paar simpele aanpassingen zorg je ervoor dat de consument met een gerust hart zijn aankopen bij je komt doen. Vertrouwen is hierbij het toverwoord.

Beschermen

Diverse partijen, bijvoorbeeld de Autoriteit Consument en Markt, wijzen de consument nadrukkelijk op mogelijke online oplichting. Vorig jaar nog kreeg ons bedrijf te maken met zo’n malafide partij, maar gelukkig wisten we de kwaadwillende webshop snel op te sporen en zodoende de schade voor de consumenten te beperken. En op dinsdag 20 januari 2015 kwam in het programma ‘Opgelicht‘ een malafide iPhone-verkoper aan bod. Deze webwinkel verkocht relatief goedkope iPhones, maar leverde niet en ging er met het geld vandoor. Het is aan de ‘Payment Service Provider’ om dan in te grijpen en direct de uitbetalingen van de ontvangen gelden stop te zetten en de fraudeur af te sluiten om zo de consumenten te beschermen.

Vertrouwen

Bij het kopen op afstand speelt vertrouwen een belangrijke rol. ”Vertrouwen komt te voet en gaat te paard” is niet voor niets een bekend spreekwoord. En dit is zeker zo als het gaat over het vertrouwen in online shoppen, de welwillendheid van consumenten om online te winkelen hangt er vanaf. Bovendien, hoe minder vertrouwen er is, hoe meer maatregelen we met z´n allen moeten treffen om een aankoop mogelijk te maken. Hierdoor wordt kopen op internet stroever, worden drempels verhoogd, daalt de conversie en wordt het voor iedereen duurder.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

In het boek Trust van Francis Fukuyama, wordt verduidelijkt hoe de kosten van handel (waaronder e-commerce) lager zijn en de uiteindelijke collectieve welvaart hoger is in een samenleving met een hoog onderling vertrouwen (zoals Duitsland en Japan en in mijn ogen ook Nederland). Kent de samenleving een laag onderling vertrouwensniveau, dan stijgen de kosten van de handel snel en daalt de algehele welvaart. Dit geldt voor zowel offline als online transacties. Vertrouwen is dus nodig om e-commerce soepel te laten verlopen en draagt daarmee bij aan de economische groei van Nederland. Hier hebben we allemaal baat bij. Echter schaden de activiteiten van fraudeurs juist dit kwetsbare vertrouwen. Met name voor kleinere webshops kan de aandacht voor fraude op internet nadelige gevolgen hebben, omdat zij meer lijden onder het wantrouwen van de consument.

Voorwaarden

“Ben je niet bekend genoeg? Dan ben je misschien niet te vertrouwen,” redeneren veel consumenten bij met name kleinere webshops. Zo kan een kleinere of net gestarte webshop bestellingen en inkomsten mislopen. En dat is juist in de decembermaand zonde. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen het vertrouwen in kleinere webshops al een boost geven. Zorg er in ieder geval voor dat je webshop er betrouwbaar uitziet, door te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Zet de vereiste contact- en bedrijfsgegevens, duidelijk op je website. Wees hierbij zo volledig mogelijk, dus ook het telefoonnummer, adres, kvk-nummer en btw-nummer;
  2. Vraag bezoekers om recensies en geef de mogelijkheid te beoordelen. Als bezoekers zien dat anderen hen zijn voorgegaan, wekt dat direct vertrouwen;
  3. Zet je algemene voorwaarden online.
  4. Vraag het keurmerk van thuiswinkel.org aan. Het Thuiswinkel Waarborg is een van de weinige inhoudelijke keurmerken, waar een webwinkel écht iets voor moet doen om het te verkrijgen, namelijk lid worden en hun certificeringstraject doorlopen. Het lidmaatschap wordt pas toegekend na het succesvol afronden van dit traject.
  5. Zorg dat je voldoende betaalmogelijkheden op je website aanbiedt en deze duidelijk benoemt.

Ben je niet bekend genoeg? Dan ben je misschien niet te vertrouwen.

Het bieden van meerdere betaalmethodes trekt sowieso al meer klanten. Maar de veiligheid van de betaalmethodes speelt ook een grote rol in de aankoopbeslissing. Betalen met iDEAL of Bancontact/Mister Cash vraagt feitelijk om een vooruitbetaling van de consument. Dat vereist vertrouwen. Een wat minder bekende webshop doet er dan ook goed aan betaling via creditcard aan te bieden. Dit beschermt de consument tegen malafide aanbieders, waarmee creditcardbedrijven actief adverteren.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.