Innovatie

CES: de opvallendste trends, gadgets & technieken verzameld

0

CES 2016 is voorbij. Na 4 dagen rondlopen op de beurs en het maken van meer dan 100 video’s is bij mij alles weer teruggekeerd naar normaal. Tijdens de beurs zelf is er weinig tijd voor beschouwingen over wat je ziet en wat je niet ziet op de beurs. In dit artikel deel ik daarom mijn visie op de beurs, plaats ik de laatste video’s die nog niet in een artikel terecht zijn gekomen en beschrijf ik hoe ik de video’s heb gemaakt.

De highlights van CES

Een van de vragen die ik vaak krijg is: ‘Wat is je nu het meest bijgebleven qua gadgets?’ Om eerlijk te zijn, geen van de producten is me echt bijgebleven. Dat wil niet zeggen dat het slechte producten zijn, maar meer dat er geen echte uitspringers waren.

Daarbij komt ook: ik heb niet alles gezien. Daar is de beurs te groot voor, je kunt ook niet overal zijn. CES is trouwens in twee stukken opgedeeld: het stuk bij het Las Vegas Convention Center en het stuk bij de Sands / Venetian. Met de bus is dit ongeveer 15 minuten reizen, waardoor je veel van A naar B aan het reizen bent.

iPhone- & iPad-hype voorbij

De hype van iPhones en iPads is wat mij betreft over op CES. In de afgelopen jaren leek het of iedere leverancier van koptelefoontjes en cases voor de iPhone op CES stond. Dit jaar was de sectie voor dit soort dingen er nog steeds, maar het is niet meer zo’n gekkenhuis als de jaren ervoor. Natuurlijk zijn de grote spelers zoals Otterbox er nog steeds, maar niet meer alle me-too-leveranciers.

Automotive groeit

Automotive is groter aan het worden. Niet zozeer qua oppervlak op de beurs, maar wel qua zichtbaarheid. Niet alleen heeft BMW een duidelijke stand buiten op CES, ook leveren de bestuursvoorzitters van de autofabrikanten (zoals Volkswagen) steeds vaker keynotes. Het is dus niet alleen maar de Intels en Samsungs die op het podium staan op CES.

De laatste video’s

Op CES schiet ik veel video’s. Ik raak vaak de tel kwijt en kom er dan achter dat ik veel meer video’s heb dan ik kwijt kan tijdens de beurs. Vandaar dat ik bij dit artikel nog graag de laatste video’s met interessante gadgets en tools met je deel.

Nauto: objectherkenning in video’s

Qualcomm (maker van microprocessors voor bijvoorbeeld smartphones) werkt aan objectherkenning in video’s die is ingebouwd op de chipset. Nauto toont een demo van deze technologie (die deep learning heet). Het is nog niet perfect, maar het geeft wel aan wat de technologie kan.

Accepteer cookies

Theta: 3D-beelden maken

Een van de coolste gadgets is Ricoh’s Theta. Hiermee kun je makkelijk 3D-video’s en foto’s maken. Ik stond ook verbaasd door de eenvoud van de app en het apparaat zelf.. Het is echt een gaaf gadget en zeker voor makelaars, musea en hoteleigenaren een mooie manier om te laten zien wat je in huis hebt.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Sony platenspeler

Sony slaat een speelse koers in en zo te zien aan deze platenspeler die Quint Dekker laat zien, ook nog een beetje retro. Naast het afspelen van platen kan je ze hiermee op omzetten naar digitaal.

Accepteer cookies

NXP: meer gameplay

Iedereen kent denk ik wel de Skylanders en andere producten in de ‘Toys to Life’-categorie. Dit zijn de games die echte figuurtjes combineren met games op pc, tablet en console. Op de stand van NXP wordt de nieuwste technologie getoond die nog betere gameplay mogelijk maakt.

Accepteer cookies

Netflix gaat wereldwijd

Ook Netflix stond op CES. Netflix kondigde aan dat ze nu in 130 landen beschikbaar zijn en dat de geolocatie (je kon in een land waar geen Netflix was, het niet kijken met je Nederlandse account) nu verleden tijd is. Netflix begint nu echt een speler van formaat te worden met originele series die ze zelf ontwikkelen.

Accepteer cookies

Valencell

Valencell ontwikkelt technologie voor het meten van hartslag via bijvoorbeeld je headphones (in-ear) en licenseert deze aan andere bedrijven. De oprichter van Valencell legt het uit.

Accepteer cookies

Dassault Systèmes

Soms kom je bedrijven tegen die iets heel cools en complex doen. Het Franse Dassault Systèmes is daar een voorbeeld van. Zij ontwikkelen software die gebruikt worden voor de ontwikkeling van vliegtuigen, auto’s en nog veel meer andere zaken. Als je nu denkt dat het om CAD-software gaat, dan zit je fout. Hun software gaat veel verder dan dat, van sterkteberekingen tot bill of materials. Olivier Ribet van Dassault Systems legt het uit.

Accepteer cookies

Audi: het nieuwe rijden

Ook Audi toont in Las Vegas haar concept voor het nieuwe rijden. Ook de Audi ziet de smartwatch als de interface naar de auto. Vanaf je smartwatch kun je de auto alvast activeren en wordt automatisch de locatie naar de auto gestuurd. Elementen van deze technologie kunnen we over niet al te lange tijd in auto’s van Audi verwachten.

Accepteer cookies

Hoe maak ik de video’s?

Tijdens CES schiet ik alleen maar video’s, omdat dit de enige manier is om enigzins productie te kunnen maken. Het format van de video’s is iedere keer hefzelfde. In 60 seconden:

  1. introduce yourrself
  2. introduce the company
  3. what are you showing here?
  4. why is it such a great product?
  5. availability and pricepoint

Hiermee heeft iemand die de video kijkt alle informatie. Je hoeft het niet eens te zijn met de reden waarom het zo’n goed product is (het is tenslotte een leverancier die zijn product aanprijst) maar het geeft je alle informatie.

Filmapparatuur

De video’s worden gemaakt met gewone apparatuur, geen professionele AV-set. Dit jaar heb ik de opnames gemaakt met de Sony RX-10 MK II. Dit is een fotocamera die video’s kan opnemen in maximaal 4K-kwaliteit naast natuurlijk het maken van mooie en scherpe foto’s. Die video’s van dit jaar zijn qua videokwaliteit het beste van de afgelopen vijf jaar. Mijn use case is anders dan gewone gebruikers: ik maak korte video’s, ga deze niet bewerken en de opnames zijn informeel van toon.

Een microfoon is onmisbaar op CES om goed geluid te hebben. Ik gebruik hiervoor een Sennheiser die prima kwaliteit levert, maar ik ga volgend jaar naar een reversmicrofoon in plaats van een die je in je hand houdt.

Notebook

Omdat ik alles in een rugzak stop, is het belangrijk dat ik een kleine notebook mee neem die ook nog eens snel opstart. Dit jaar was het een Toshiba Radius 12. Met een lange batterijduur kan ik in principe zonder oplader op stap op de beurs (scheelt weer gewicht). Het scherm heeft een enorm hoge resolutie wat goed is voor video kijken, maar wat voor het gebruik op CES wat omlaag moet omdat het anders bijna niet te lezen is. Het touchscreen is prettig als je er aan gewend bent (ik bedoel: dat je realiseert dat je het scherm kunt gebruiken in plaats van de muis). De Toshiba heeft zich bewezen in het snel aan en uitzetten en artikeltjes tikken tijdens CES.

Karma

Als laatste onmisbare element is er mijn Karma. Karma is een WiFi-hotspot die gebruik maakt van 4G en met de dure roamingkosten in de VS is dit onmisbaar om verbonden te blijven tijdens de beurs. Er is tenslotte niet overal WiFi. Het bijzondere aan Karma (wat trouwens is opgericht door Nederlanders, o.a. Steven van Wel en Robert Schouwenburg) is dat je de verbinding deelt. Jouw karma heeft een open verbinding, mensen die gebruik maken van Karma krijgen 100MB WiFi-verkeer als ze zich registreren en ik krijg ook 100MB. Dit zorgt ervoor dat ik al een paar jaar mijn Karma heb en nog nooit mb’s heb moeten kopen. Ook tijdens deze beurs heb ik weer 400mb verdiend.